SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Kıbrıs Türkleri ‘son kraliçe’yi nasıl anlatıyor?

Kıbrıs Türkleri ‘son kraliçe’yi nasıl anlatıyor?İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth son seyahatine uğurlanıyor. Cenaze merasimi öncesinde Kraliçe …

Kıbrıs Türkleri ‘son kraliçe’yi nasıl anlatıyor?
Akacan The Mall
18.09.2022 16:22
0
A+
A-

Kıbrıs Türkleri ‘son kraliçe’yi nasıl anlatıyor?
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth son seyahatine uğurlanıyor. Cenaze merasimi öncesinde Kraliçe’nin eski kolonilerinden Kıbrıs’taki geçmişini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 4. Başbakanı Hakkı Atun, Kenya’da bıraktığı iziyse akademisyen-yazar Doç. Dr. Mukoma Wa Ngugi, CNN Türk editörü Serdar Korucu’ya anlattı.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth Pazartesi günü son seyahatine uğurlanıyor. Lakin kraliçe yalnızca İngiltere için değerli değil. Bağımsızlıklarını sonradan kazanmış olan koloniler için de farklı bir yeri var.

Kraliçe’nin o koloniler ortasında yer alan Kıbrıs ve Kenya’da nasıl hatırlandığını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 4. Başbakanı Hakkı Atun ve Cornell Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mukoma Wa Ngugi, CNN Türk editörü Serdar Korucu’ya anlattı.

Akacan The Mall

KIBRIS’IN SON KRALİÇESİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 4. Başbakanı Hakkı Atun, Kraliçe’nin taç giydiği gün adada yaşananları şöyle anlatıyor: “Millet bahçesi dediğimiz ve evvelce tabakhane olarak kullanılmış, bugünse Rum belediyesine devredilmiş olan yerde bandolarla Kraliçe’nin taç giymesi kutlandı.”

Kraliçe’nin taç giymesi akabinde paranın üzerine de kendisinin fotoğrafının basıldığını söyleyen Atun, “Yabancı lisanda eğitim veren okullarda ikramlar verildi. Üstünde kendi resmi olan fincanlar verildi” dedi.

Hakkı Atun, 1952 yılında kendisinin lisede okuduğunu söyledi ve “O vakit tek lise Kıbrıs İslam Lisesi’ydi. İsmi Kıbrıs Türk Lisesi değildi o vakitler. Türkleri daha çok dini taraftan ele alarak istismar etmeye çalışıyorlardı” diye ekledi.

1950 yılına kadar okullarda İngiliz müdürün olduğunu ve ilkokullarda Kral Marşı’nın öğretildiğini belirten Atun, “Bizim eğitimimize karıştıkları halde Rumlara karşı toleranslı davranıyorlardı. 1931 yılındaki meşhur isyana kadar da bu türlü sürdü. Bu isyanda Türklerin hiçbir rolü olmadığı halde Türkler de cezalandırıldı. O periyottan itibaren İslam Lisesi onların yönetimine geçti. Vakıflar Yönetimi onların tayin ettiği bir müdürün eline geçti. Malları maddelere karşıt olarak Rum belediyeleri ya da bireylere evvel kiraladı sonra da mülkiyetini verdi” dedi.

“Türkiye hükümeti de, özellikle Menderes devrinde Türkiye Kıbrıs’a sahip çıkmaya başladı. İngilizler de Türkiye’yi uyarma gereksinimi duydu” tabirlerini kullanan Atun, “Rumlara, ümitlendirdikleri ‘Enosis’e karşı Türkiye’nin itirazı işlerine geldi. Ve hatta EOKA terör işlerine, İngilizleri arttan vurmaya başladığında Türklerden yardımcı polis yaparak Rumlarla bizi karşı karşıya getirdi. Bizi de harekete geçirmeye, savunmaya geçirmeye teşvik etmiş oldu. TMT’nin kuruluşu 1958’de bu formda gerçekleşmiş oldu” diye konuştu.

Hakkı Atun, İngiltere’nin garantör bir devlet olarak üstüne düşen vazifesi hiçbir vakit yapmadığını söyledi fakat yaşananlara karşın Kıbrıs Türklerinin Kraliçe’ye yönelik bakışının olumsuz olmadığını belirtti. Atun, “Kraliçe’ye Kıbrıs Türklerinin antipati duyduğu söylenemez. Hesabımız daha çok İngiliz hükümetiyleydi. II. Elizabeth böylelikle bizim son kraliçemiz oldu” dedi.

II. ELIZABETH, PRENSES OLARAK GİDİP KRALİÇE OLARAK DÖNDÜĞÜ KENYA’DA NASIL ANILIYOR?

II. Elizabeth için, 1952’de prenses olarak geldiği lakin babasının vefatı üzerine kraliçe olarak ayrıldığı Kenya’daysa yas ilan edildi. Cornell Üniversitesi’nden akademisyen-yazar Doç. Dr. Mukoma Wa Ngugi, “Bir sefer eski sömürgelerin sömürgeciliğin en yırtıcı periyotlarından birinde başta olan bir hükümdar için yas ilan etmesi epeyce ironik” dedi ve “Hükümet yas ilan ediyor, halk ‘Hayat devam etmeli ve bize yapılanları unutmamalıyız’ diyor” diye ekledi.

“Acaba Batılı ülkeler bizim sömürgecilik aykırısı önderlerimiz için yas ilan etti mi? Doğal ki hayır. Zira onların suikastlarını Batı düzenledi” diyen Mukoma Wa Ngugi, “Kendisi sömürgeciliğin sertleştiği bir devirde tahta çıktı. Baskıcılığın, göz altıların, azabın, suikastların arttığı bir periyottu. Kraliçe ve pek çok cürümden sorumlu tahtı nasıl birbirinden ayırırız bilemiyorum. Mevcut durumda bunu yapamam. Zira tüm bunlar “Majesteleri” ismine yapıldı. Onun ismine yapıldı” sözlerini kullandı.

Mukoma Wa Ngugi, ailesinin de bu devirdeki şiddetten etkilenişini şöyle anlattı: “Amcalarımdan biri Kenya Toprak ve Özgürlük Ordusu mensubuydu. Mau Mau’nun bir kesimiydi. Direnişi destekliyordu. Büyürken bize bir öykü anlatırlardı. Amcamı bir sömürgeci polis kovalamış. Üzerinde kurşun taşıyormuş, bu da kesin mevt demek. Büyükannem o sırada bahçeyle uğraşıyormuş. Amcam kurşunları fırlatmış o da saklamış. Böylelikle kaçmayı başarmış. Ölen bir amcam da var. Kendisi sağırdı. İngiliz polisi tarafından öldürüldü. Ona “dur” demişler lakin duyamadığı için durmamış, onlar da onu vurmuş.”

Kenyalı akademisyen, “Kenya’da tazminat davetleri var, bilhassa de Mau Mau kurbanları için. Kimilerine da ödeme yapıldı. Lakin buradaki asıl argüman, çalınan servet. Alınan canlar. Birkaç bireye tazminat ödeyerek bu yanlışları düzeltemezsiniz” dedi.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.