SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Kendini resimlerle ifade ediyor

Kendini resimlerle ifade ediyorEdremit’te Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencisi 11 yaşındaki otizmli Masal, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü …

Kendini resimlerle ifade ediyor
Akacan The Mall
05.04.2022 17:22
0
A+
A-

Kendini resimlerle ifade ediyor
Edremit’te Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencisi 11 yaşındaki otizmli Masal, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü kapsamında “Bir Masaldır Yaşamak” isimli bir resim sergisi açtı. Konuşarak iletişim kurmakta güçlük çeken Masal, kendini farklı tekniklerle yaptığı birbirinden güzel resimlerle ifade ediyor. Masal’ın en büyük yardımcısı ise onun yeteneğini erken yaşta fark eden resim öğretmeni annesi.

İKİ YIL TEMEL SANAT EĞİTİMİ VERDİ
Masal Yener, Hamiyyet Feridun Sözen Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda 4’üncü sınıfta okuyor. Kendini kelimelerle değil farklı teknikler kullanarak yaptığı rengarenk resimlerle ifade ediyyor. Masal’ın resim öğretmeni olan annesi Suna İzmir, kızının yeteneğini fark ettikten sonra özellikle pandemi döneminde onun gelişmesi için yoğun bir çaba harcamış. Masal, iki yıl boyunca annesinden aldığı temel sanat eğitimi sayesinde şimdi anaokulu kademesinden lise müfredatına dek öğretilen bütün tekniklere hakim. Çalışmalarında makarnadan yumurta kabuğuna, ipten gazete kağıdına çok sayıda malzemeden yararlanıyor. Bu malzemeler Masal’ın elinde bazen bir mozaiğe dönüşüyor bazen karışık teknik bir resim olarak hayat buluyor. Masal renk dünyasını oluştururken de kara kalemden akriliğe çok sayıda malzeme kullanıyor.

Masal’ın ilk kişisel sergisi olan “Bir Masaldır Yaşamak” çeşitli tekniklerle hazırlanmış 100’e yakın çalışmayı kapsıyor. Annesi sergi ismi için sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda fikir istemiş, gelen fikirler arasında en beğenilen ve kulağa hoş gelenini seçmişler. Daha sergi açılmadan satılan resimler olmuş bile.

Akacan The Mall

ÖNCE YARDIM İSTEDİ SONRA BAĞIMSIZ ÇALIŞTI
Masal’ın annesi Suna İzmir, kızının pandemi döneminde keşfettiği yeteneği ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Masal’a küçüklükten itibaren renkler, şekiller, objeler ve kavramlar hakkında bilgiler verdim. Başlarda tepkisiz ve ilgisizdi. Ancak okul çağına geldiğinde edindiği tüm bilgi birikimlerini kullanmaya ve sergilemeye başladı. Okulundaki resim öğretmeni ‘ara tonlardaki tüm renkleri biliyor’ dediğinde, verdiğim hiç bir bilginin yok olmadığını hafızasında yer ettiğini anladım. İlk etapta spor ve müzik alanlarına yönlendirip özel dersler aldırdım. Ancak yeterli eğitmenler bulamayınca devamını getiremedik. Ondaki gizil yeteneğin resim ve görsel sanatlar olduğunu okulların kapandığı pandemi dönemlerinde evde yaptığımız etkinlikler sayesinde keşfettim. Basit etkinliklerle başladık. Beni izlemeye bana yardım etmeye ve sonrasında bağımsız çalışmaya başladı. Kesmesi, yapıştırması, boyaması, kompozisyon oluşturması konusunda yardımlar istedi. Verdiğim komutları alıyor, uyguluyor ve bağımsız bir şeyler yapabiliyordu. Yönlendirmelerle başlayan resim yapma sürecimiz bağımsız çalışmalar yapmasıyla devam etti. Şu anda da bulduğu her fırsatta bir şeyleri çiziyor kesiyor ve biçiyor. Gerçekçi çalışmaların yanı sıra soyut çalışmalar da yapmaya başladı. Pandemiyle birlikten temelden verdiğim yoğun sanatsal eğitim sayesinde asıl yeteneğinin resim olduğunun, görsel hafızasının çok güçlü olduğunun, ilgisi ve yeteneğinin farkına vardım.”

KIZGINLIĞI SERT, MUTLULUĞU NET ÇİZGİLERLE ANLATIYOR
“Okuldaki akademik başarısı da artmaya başladı. Duyu becerisi, ince motor beceriler, okuma yazma, matematik görseli yorumlama, dilbecerisi, drama, oyun kurma ve yönetme, işbirlikçi çalışma ve paylaşma gibi sosyal hayat becerileri edindi. Zamanla resim yapmanın onu deşarj ettiğini, sakinleştirip rahatlattığını, terapi görevi gördüğünü fark ettik. Ergenliğe bağlı duygu karmaşalarını sözel olarak ifade edemediği dönemlerde kızgınlığını sert çizgi ve karalamalarla; mutlu ve sakinliğini net çizgiler ve canlı renklerle ifade etmeye başladığını gözlemledik.”

MASAL’IN HİKAYESİ
Masal, 4 Mart 2011 tarihinde doğdu. İlk sözcüklerini 9 aylıkken kurmaya, ilk adımlarını 13 aylıkken atmaya başladı. Her şeyiyle normal giden gelişimi 17 aylıkken durdu ve ardından gerileme başladı. Durgunluk, sessizlik, göz teması kuramama, ismine ve yönergelere tepkisizlik gibi davranışlar gelişti. 2 yaşında Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı aldı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.