SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İngiltere duyurdu: Maymun çiçeği hadiseleri yükselecek

İngiltere duyurdu: Maymun çiçeği olayları yükselecekDünya genelinde 15 ülkede görülen maymun çiçeği hastalığı yayılırken, İngiltere’deki sıhhat …

İngiltere duyurdu: Maymun çiçeği hadiseleri yükselecek
Akacan The Mall
23.05.2022 10:37
0
A+
A-

İngiltere duyurdu: Maymun çiçeği olayları yükselecek
Dünya genelinde 15 ülkede görülen maymun çiçeği hastalığı yayılırken, İngiltere’deki sıhhat yetkilileri hadise sayısında artış beklendiğini duyurdu. Ülkede yakın temaslı şahıslara 21 gün boyunca kendilerini tecrit etmeleri önerilirken hastalığın cinsel ağlar yoluyla yayılmış olabileceği belirtiliyor. Öte yandan Belçika  hastalığın yayılmasını engellemek için üç haftalık karantina uygulayan birinci ülke oldu.

Birinci olarak İngiltere’de tespit edilen ve alışılmadık bir formda süratli yayılan maymun çiçeği (monkeypox) ABD, Kanada, Avustralya, İsrail, İsviçre ve Avusturya’nın da ortalarında bulunduğu 15 ülkeye yayıldı.

İspanya, Portekiz, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve İsveç hadiseleri doğrulayan ülkeler ortasında.

Akacan The Mall

İNGİLTERE DUYURDU: OLAY SAYISI YÜKSELECEK

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ), “Tespit çalışmaları arttıkça olay sayısının da artmasını bekliyoruz” dedi.

Dünya genelinde yaklaşık 80 hadise bildirilirken hastalığın birinci patladığı İngiltere’deki sıhhat yetkilileri olay sayısında artış beklendiğini duyurdu.

Britanya Cinsel Sıhhat ve HIV Derneği lideri Claire Dewsnap, önümüzdeki haftalarda ‘gerçekten değerli rakamlar’ görmeyi beklediğini söyledi. Birleşik Krallık Sıhhat Güvenliği Ajansı (UKHSA) baş tıbbi danışmanı  Susan Hopkins ise hafta sonu tespit edilen olayların bugün açıklanacağını belirterek sayının artmasından duyduğu kaygıyı lisana getirdi.

BİRİNCİ MECBURÎ KARANTİNA KARARI GELDİ,  İNGİLTERE’DE 21 GÜN TECRİT ÖNERİSİ

Az hastalığın olağandışı yayılışı İngiltere’de temaslı izleme ve test dalgasını ateşledi. Şimdiye kadar 20 hadise doğrulandı. Birleşik Krallık Sıhhat Güvenliği Ajansı (UKHSA) yakın temaslıların 21 gün boyunca kendilerini tecrit etmelerini, işten uzak durmalarını ve bağışıklığı baskılanmış şahıslar, gebe bayanlar ve 12 yaşın altındaki çocuklarla temastan kaçınmalarını tavsiye etti.

Belçika hastalığın yayılmasını engellemek için üç haftalık karantina uygulayan birinci ülke oldu. Kararla birlikte, maymun çiçeği virüsüne yakalananlar 21 gün zarurî izolasyona tabi tutulacak. 

BAĞIŞIKLIĞI ZAYIF ŞAHISLARDA ÖNEMLİ HASTALIĞA NEDEN OLABİLİR

Maymun çiçeği virüsü kolay kolay yayılmaz ve enfekte olan bireylerde ateş, ciltte kızarıklık ve su toplaması üzere tedavi gerektirmeyen hafif semptomlara neden olur. Lakin virüs, bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda, gebe bayanlarda ve küçük çocuklarda daha önemli hastalıklara neden olabilir. İngiltere tespit edilen olaylardan birinin ağır bakımda tedavi gördüğünü doğruladı.

Maymun çiçeği virüsü mikroskop altında bu türlü görünüyor

SEBEBİ ‘SÜPER YAYICILAR’ MI?

Maymun çiçeği hastalığı Orta ve Batı Afrika’da yaygın olarak görülüyor. İngiltere’de 2018’den 2021’e kadar 7 maymun çiçeği olayı görülmesine karşın olayların tümü Nijerya ile irtibatlıydı. Son açıklanan hastaların batı yahut orta Afrika bölgeleriyle bilinen hiçbir kontağı yok. Bu ayrıntı salgını daha da olağandışı hale getirirken ‘süper yayıcı‘ların salgını hızlandırmış olabileceği düşünülüyor.

HASTALIK CİNSEL AĞ YOLUYLA YAYILMIŞ

Belçika’da görülen hadiselerin ‘Darklands’ isimli fetiş şenliği ile ilişkili olması ve dünya genelindeki olayların büyük çoğunluğunun eşcinsel genç erkekler olması sonrası uzmanlar hastalığın cinsel ağlar yoluyla yayılmış olabileceğini belirtti.

Virüsün beden sıvıları, yakın tensel temas ve damlacık yoluyla bulaştığı varsayım edilirken UKHSA başdanışmanı Dr Hopkins hadiselerin çoğunlukla gay yahut biseksüel erkekler ortasında olduğunu, genel nüfusa yönelik riskin ise ‘son derece düşük’ olduğunu tabir etti. 

PEŞ PEŞE İKAZLAR: “HERKES ENDİŞELENMELİ” 

Dünya Sıhhat Örgütü, dünya genelinde yayılmada devam eden maymun çiçeği virüsü hakkında açıklamada bulundu. Yapılan açıklama, “En az 12 ülkede 80’den fazla maymun çiçeği olayı doğrulandı” tabirleri kullanıldı. DSÖ ayrıyeten rastgele bir ülke ismi vermeden 50 kuşkulu maymun çiçeği hadisesinin araştırıldığını belirterek, dünya genelinde daha fazla maymun çiçeği olayının olabileceğini bildirdi.

İsrail ve İsviçre, tespit edilen birer hadisenin yakın vakitte yurtdışına seyahat eden bireylerde görüldüğünü söyledi.

ABD Lideri Joe Biden, Güney Kore ziyareti dönüşünde Osan Hava Üssü’nde süratle yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü hakkında “Virüsün yayılım düzeyiyle ilgili bana bilgi verilmedi lakin herkes bunun hakkında endişelenmeli” dedi. Biden ayrıyeten, hangi aşının virüse tesir edebileceği ile ilgili çalışmaların sürdüğünü de kelamlarına ekledi.

BİR KAÇ HAFTA İÇİNDE RESEN GEÇİYOR

Maymun çiçeği virüsü, Avrupa’da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile tıpkı soydan gelen bir rahatsızlık. Belirtileri, çiçek hastalığıyla benzerlik taşıyor.

Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda da, çiçek hastalığında olduğu üzere, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, titreme ve kızarıklık, ciltte kabarıklar üzere şikayetler oluşuyor.

Lakin uzmanlara nazaran, maymun çiçeği virüsü, yakalananların yüzde 30’unu öldüren çiçek hastalığından çok daha az tehlikeli. Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda rahatsızlıklar birkaç hafta içinde zaten geçiyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.