SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İki ay içinde hasarlar ödenir

Sarsıntı bölgesini ziyaret ederek, Hatay’da açıklamalar yapan SEDDK Lideri Mehmet Akif Eroğlu ve DASK Genel Müdürü Selva Eren, ticari sigortaların dışında kişisel sigortalarda tüm hasarların iki ay içinde ödeneceğini söyledi.

İki ay içinde hasarlar ödenir
Akacan The Mall
13.03.2023 07:38
0
A+
A-

İki ay içinde hasarlar ödenir
Deprem bölgesini ziyaret ederek, Hatay’da açıklamalar yapan SEDDK Lideri Mehmet Akif Eroğlu ve DASK Genel Müdürü Selva Eren, ticari sigortaların dışında ferdi sigortalarda tüm hasarların iki ay içinde ödeneceğini söyledi.

Sigortacılar, sarsıntı bölgesindeki hasarları iki ay içinde ödeyecek. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Lideri Mehmet Akif Eroğlu ve DASK İşletmecisi Türk Reasürans Genel Müdürü tıpkı vakitte DASK Genel Müdürü Selva Eren, ziyaret ettikleri Hatay’da açıklamalar yaptı. Eroğlu, sarsıntı bölgesinde toplam 5.3 milyon sigorta poliçesi bulunduğunu, bunun 4 milyonunun hayat, başkalarının de kasko, konut, sanayi sigortalarından oluştuğunu söz ederek, toplam verilen sigorta teminatının da 1.6 trilyon TL olduğunu açıkladı.

36 MİLYAR TL AYRILDI

Akacan The Mall

Akif Eroğlu, sarsıntı bölgesinde toplam oluşan sigortalı hasarın ise 76 milyar TL olduğunu kaydederek, “Sektör, ödenecek hasar için 36 milyar TL’lik karşılık ayırdı. Bunun 1.5 milyar TL’si kasko hasarı, 30 milyar TL’si de başta konut olmak üzere sanayi, ticari ve hayat sigortalarından oluşuyor. Bugüne kadar da şirketler 1 milyar TL hasar ödemesi yaptı. Ticari sigortalar hariç, konut, kasko üzere kişisel sigortalarda iki ay içinde tüm hasarları ödemeyi hedefliyoruz. Toplam 76 milyar TL’lik hasar var diyoruz ancak bunun 3 milyar TL’sini kesim ödeyecek, kalanı reasürans mutabakatları nedeniyle reasürans şirketleri tarafından ödenecek.”

EKSİK BEYAN SORUNU

Selva Eren, sarsıntı bölgesinde DASK sigortalılık oranının yüzde 50’lerde olduğunu, bugüne kadar da 347 bin konuttan hasar ihbarı aldıklarını, bunun 283 bininin hafif hasarlı, 15 bininin yıkılmış binalardan oluştuğunu, yıkılmış binaların yüzde 80’inin de hasarını ödediklerini açıkladı. Eren, “Bugüne kadar ödediğimiz hasar meblağı 3 milyar TL’yi buldu. Orta hasarlı binalara yönelik çalışmalar süratle devam ediyor. Bize gelen 347 bin hasar ihbarının büyük kısmı hafif hasarlı konutlardan oluşuyor. Bizim gayemiz da hafif hasarlı konutların ödemelerini çabucak yaparak, vatandaşlara dayanak olmak. İki ay içinde de tüm hasarları ödemeyi planlıyoruz” dedi.

Hasar ödemelerinde yaşanan meselelere da değinen Eren, bunların ortasında en değerlisinin eksik beyan olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Vatandaş, 100 metrekare olan meskenini 50 metrekare olarak bildiriyor ya da acenteye 100, 200 liralık DASK poliçesi yap diyor. 150 lira daha az prim ödüyor ancak 150 bin lira da eksik tazminat alıyor. Baktık, bu halde 10 metrekare, 20 metrekare poliçeler var. Biz de tazminatı buna nazaran ödüyoruz.” 

DASK 72 SAATTE ÖDEME KARARI ALDI

SELVA Eren, DASK olarak yeni bir uygulama daha başlatacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta avans ödemesi başlatmıştık. Artık de az hasarlı olan sigortalılarımız için yeni bir uygulama başlatıyoruz. Web sitemiz üzerinden bize konutlarının, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hasar tespit listelerinde az hasarlı olduğunu gösteren raporu, şimdiki tapu dokümanını ve kimlik evrakını gönderen sigortalılarımıza, müracaatlarını takip eden 72 saat içinde hasar ödemelerini gerçekleştireceğiz. Zira bize gelen 347 bin hasar belgesinin 200 binden fazlası az hasarlı konutlardan.”

BÖLGEDE SİGORTALILIK ORANI ÇOK DÜŞÜK

MEHMET Akif Eroğlu, zelzele bölgesinde sigortalılık oranının düşüklüğüne dikkat çekerek, şunları söyledi: “Sektörün hasar ödeme kapasitesinde ve suratında hiçbir sorun yok. En temel sorun sigortalılık oranının düşük olması. Sarsıntı bölgesinde DASK’ı dışarıda tuttuğumuzda sigortalılık oranı yalnızca yüzde 3. Bundan sonraki süreçte sigorta dalının tüm paydaşları ile birlikte ihtilal niteliğinde düzenlemeler yapmamız gerekiyor.”

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.