SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Sonda telefon turizmi rekoru

Yılın son aylarında üst segment akıllı telefon turizmi patlama yaptı. Uygun fiyatlı iPhone almak yahut aldıkları telefonları harç fiyatları artmadan yılbaşına kadar kaydettirmek isteyenler sonlara akın etti. Kasım ayında Gürcistan’a gitmek için Sarp Hudut Kapısı’ndan geçen yerli turist sayısı geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 293 artarak 94 bin 47’ye ulaştı. Uzmanlar, 2022’de yolcu beraberinde gelen telefon sayısının 1.5 milyonu geçmesini bekliyor.

Sonda telefon turizmi rekoru
Akacan The Mall
27.12.2022 07:39
0
A+
A-

Sınırda telefon turizmi rekoru
Yılın son aylarında üst segment akıllı telefon turizmi patlama yaptı. Uygun fiyatlı iPhone almak yahut aldıkları telefonları harç fiyatları artmadan yılbaşına kadar kaydettirmek isteyenler sonlara akın etti. Kasım ayında Gürcistan’a gitmek için Sarp Hudut Kapısı’ndan geçen yerli turist sayısı geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 293 artarak 94 bin 47’ye ulaştı. Uzmanlar, 2022’de yolcu beraberinde gelen telefon sayısının 1.5 milyonu geçmesini bekliyor.

Yurtdışından uygun fiyatlı üst segmentte akıllı telefon almak ve aldığı telefonları IMEI kayıt fiyatlarına artırım gelmeden bir an önce kayıt ettirmek isteyen vatandaşlar yılın son iki ayında ‘akıllı telefon turizmi’ni patlattı. Vizesiz ve karayolu ile gidilebilen Gürcistan’a açılan Artvin’deki Sarp Hudut Kapısı’ndan geçen yerli turist sayısı kasım ayında rekor kırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı Ocak-Kasım devrine ilişkin hudut istatistiklerine nazaran, kasım ayında Sarp Hudut Kapısı’ndan geçen Türk vatandaşlarının sayısı geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 293 artarak 94 bin 47’ye ulaştı. Geçtiğimiz yılın kasım ayında bu sayı yalnızca 23 bin 927 iken pandemi öncesinde bile ortalama 60 bin yerli turist Sarp Hudut Kapısı’ndan geçerek Gürcistan’ı ziyaret ediyordu.

NEDEN GÜRCİSTAN?

Akacan The Mall

Yaşanan yoğunluğa, Gürcistan’da satılan iPhone’ların vergi avantajından ötürü Türkiye’ye nazaran ortalama 15 bin TL daha uygun olması ve 1 Ocak 2023’ten itibaren IMEI kayıt fiyatlarının yüzde 122.9 (yeniden değerleme oranı kadar) artarak 2 bin 723 TL’den 6 bin 91 TL’ye çıkacak olması tesirli oldu. O denli ki, Gürcistan’dan 128 GB kapasiteli bir iPhone 14 Pro Max 28 bin 302 TL’ye satın alınabilirken, Türkiye’de tıpkı telefona 43 bin 999 TL’ye sahip olunabiliyor. Türkiye’de iPhone 14 Pro Max üzere üst segment bir akıllı telefonda; yüzde 50 ÖTV, yüzde 18 KDV, yüzde 12 bandrol fiyatı ve yüzde 1 Kültür Bakanlığı hissesi olmak üzere toplamda yüzde 81’lik vergi yükü bulunuyor. Bu fiyata operasyonel sarfiyatlar ve çalışan sarfiyatları de eklenince üst segmentte makas açılıyor.

1.5 MİLYON YURTDIŞINDAN

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Taşınabilir İrtibat Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Lideri Mustafa Kemal Turnacı, 2022 yılında Türkiye’de satılan 10 milyona yakın telefona karşılık, yolcu beraberinde getirilen telefon sayısının 1.5 milyonu geçebileceğini, yasadışı klonlanmış telefon sayısının ise 3.5 milyonu aştığını söyledi. Turnacı, “Bu durum vatandaş, kesim ve devletin vergi gelirleri için ziyanlı. Öncelikli metodun vergi indirimleri yapılarak yurtdışıyla fiyat makasının ortadan kaldırılması olduğuna inanıyoruz. Bu olmaz ise öbür bir formül, yolcu beraberinde getirilen aygıtların harçlarının ülkemizdeki vergi oranlarının karşılığında düzenlemesi olmalıdır. Mevcut sistemde, yüksek geliri olup değerli telefon alan ile düşük geliri olup düşük-orta segmentte olan tıpkı harcı ödüyor. Günün sonunda düşük gelirli daha çok ödüyor, yüksek gelirli daha az ödüyor” dedi.

 

Mustafa Kemal Turnacı

‘İTHAL ARABA GETİRMEK KADAR ÜLKEYE ZARARLI’

* Yurtdışından getirilen telefonların suistimale açık olduğu kadar ülke iktisadına, mevcut ve potansiyel yatırımlara ziyan verdiğini de lisana getiren MOBİSAD Lideri Turnacı, “Bugün otomotiv kesiminde satışların kıymetli bir kısmı ithal yahut kayıtdışı olsa ne olur; dalın bütün dinamikleri alt üst olur. Biz de 170 bin direkt 800 bin dolaylı istihdamı bulunan bir bölümüz. Maalesef ithal telefonlar suistimale açık. Üretici, ihracatçı, operatör her alanda yatırımları olumsuz etkiliyor. Neredeyse yasadışının, maddeli geçtiği bir durumla karşı karşıyayız. Yatırımların etkilenmemesi ve Türkiye’nin potansiyelinin hakikat kullanılması açısından bu bahsin acilen ele alınması, kurallarının hakikat oluşturulması gerekiyor” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.