SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Hiroşimada’da ölen kızın turnaları Kahramanmaraş’ta

Hiroşima’da konutunun yakınına atom bombası düştüğünde iki yaşında olan ve radyasyonun tesiriyle 12 yaşında lösemiden ölen Sadako Sasaki’nin tedavi sürecinde sıhhatine kavuşma dileğiyle yaptığı bin turna kuşu origamisi sonraki yıllarda Japonya’da sembol haline geldi. Bin turna kuşlu origami artık şifa getirmesi ve yaraların bir an evvel sarılması dileğiyle Türkiye’deki depremzedelere ulaştırılıyor.

Hiroşimada’da ölen kızın turnaları Kahramanmaraş’ta
Akacan The Mall
19.04.2023 11:06
0
A+
A-

Hiroşimada’da ölen kızın turnaları Kahramanmaraş’ta
Hiroşima’da meskeninin yakınına atom bombası düştüğünde iki yaşında olan ve radyasyonun tesiriyle 12 yaşında lösemiden ölen Sadako Sasaki’nin tedavi sürecinde sıhhatine kavuşma dileğiyle yaptığı bin turna kuşu origamisi sonraki yıllarda Japonya’da sembol haline geldi. Bin turna kuşlu origami artık şifa getirmesi ve yaraların bir an evvel sarılması dileğiyle Türkiye’deki depremzedelere ulaştırılıyor.

Dünya tarihine geçen 1995 yılındaki Kobe zelzelesini yaşamış bilim insanları ve uzmanlardan oluşan Japon Heyeti, Kahramanmaraş merkezli sarsıntı bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. Heyet, Hatay başta olmak üzere sarsıntı bölgesinde ağır hasar görmüş yerleşim yerlerindeki binaları inceledi, teknik sıkıntıların tespitine yönelik çalışmalar yaptı. Akabinde heyette yer alan Kobe Belediyesi yetkilileri ve Mukogawa Women’s Üniversitesi öğretim üyeleri, Bahçeşehir Üniversitesi mesken sahipliğinde düzenlenen Zelzele Afeti Risk Azaltma Çalıştayı ve Araştırma Programı’na katıldı. Heyet, programın akabinde yanlarında getirdikleri Mukagowa Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan bin turna kuşlu origamileri depremzedelere ulaşması için üniversite yetkililerine teslim etti.

EN KIYMETLİ DİLEK SEMBOLLERİNDEN
İkinci Dünya Savaşı’nı yaşamış Japon kız Sadako Sasaki tarafından yapılan ve Japonya tarihinde sembol haline gelen bin turna kuşlu origaminin kıssası şöyle: Sadako Sasaki, 1943 yılında Hiroşima’da doğdu. İki yaşındayken meskeninin yakınına dünya tarihinin kara lekelerinden biri olan o ünlü atom bombası düştü. Sadako görünürde hiçbir yara almadı. Fakat atom bombasının neden olduğu radyasyonun uzun devir tesirleri 11 yaşındayken ortaya çıktı. Kasım 1954’te Sadako’nun boynunda ve kulaklarının ardında şişlikler gelişmeye başladı ve lösemi teşhisi konuldu. 21 Şubat 1955’te, Hiroşima Kızılhaç Hastanesi’ne kaldırılan Sadako, hastanede tedavi görürken kâğıt katlayarak bin turna kuşu yaparsa güzelleşeceği umudu ile ilaç ambalaj kağıdı üzere küçük kağıt kesimlerini turna biçiminde katladı. Durumu gitgide berbatlaşan Sadako, hasta yatağında son olarak ailesinren pirinçli çay istedi ve onlara teşekkür etti. Bunlar onun son kelamları oldu ve şimdi 12 yaşındayken 25 Ekim 1955 sabahı öldü. Sadako’nun yaptığı bin turnalı origami, bugün hala Japonya’nın en değerli dilek sembollerinden biri. Artık Japonya’dan gelen bin adet bin turnalı origami, şifa getirmesi ve yaraların bir an evvel sarılması dileğiyle depremzedelere ulaştırılacak.

Akacan The Mall

‘HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’
Düzenlenen programda konuşan Mukogawa Women’s Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yanagisawa Kazuhiko, “Araştırmamızda üniversiteden gelen akademisyenlerimizle sarsıntı bölgesindeki binaların yapısal problemleri üzerinde yoğunlaştık. Japonya’da da bildiğiniz üzere büyük zelzeleler yaşanmıştı. Burada da tabiatın yıkıcı tesirini ve büyüklüğünü yakından hissedebildim. Sarsıntısı engellemek mümkün değil ancak hazırlıklı olmalıyız” dedi.

İŞ BİRLİĞİ İÇİN GELDİK
Programa katılan Kobe Belediyesi Yapı Kontrol ve İmar İşleri Daire Lideri Mr. Yukio Tanaka ise Kobe sarsıntısından sonra bölgenin 20 yılı aşkın müddette toparlandığını belirterek şunları söyledi:
“Deprem bölgesini gezdiğimde yıkımın tesirini çarpıcı bir halde hissettim. Dikkatimi çeken değerli bir nokta zelzele bölgesindeki lokal idarelerin bundan sonra ne yapacaklarını kara kara düşünmeleri oldu. Kobe zelzelesinden sonra bölgenin toparlanması 20 seneyi aldı ve bölgedeki birtakım kısımlar hala tam kalkınamadı. Burada sarsıntı birçok kenti etkiyebilecek kadar büyük bir alanda olduğu için bölgenin toparlanması ne kadar sürer varsayım bile edemiyorum. Bu süreçte merkezi hükümet ve mahallî idarelerin iş birliği yapması gerekiyor. Bunun dışında üniversite, akademisyenler ve kamu çalışanları birlikte hareket etmeli. Bizler de Kobe olarak belediyelerin gereksinim duyduğu alanlarda iş birliği yapabilmek için buraya geldik.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.