SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Hayatı serada öğreniyorlar

Hayatı serada öğreniyorlarMehmet Çeri ilkokulu bu sene bitirdi. Okula gittiği günlerde sabah erkenden kalkıyor evvel geçimini küçük çapta tarımla …

Hayatı serada öğreniyorlar
Akacan The Mall
29.06.2022 12:37
0
A+
A-

Hayatı serada öğreniyorlar
Mehmet Çeri ilkokulu bu sene bitirdi. Okula gittiği günlerde sabah erkenden kalkıyor evvel geçimini küçük çapta tarımla sağlayan ailesine yardımcı oluyor sonra okula gidiyordu. Okul dönüşlerinde de tekrar her gün ödevlerinin başına oturmadan evvel bir müddet serada çalışıyordu. Birebir formda Mehmet’in 4 kardeşi de anne babalarına serada, tarlada ya da ahırda yardımcı oluyordu. Yaz tatiliyle birlikte artık artık tüm günlerini çalışarak geçiriyorlar.

Çeri ailesi İzmir’in Menderes ilçesine Bağlı Değirmendere köyünde yaşıyor. Ailenin 5 çocuğunun ortancası olan Mehmet, Değirmendere İlkokulu’ndan bu sene mezun oldu. Kardeşlerin en büyüğü Bahar ise bu yıl LGS’ye girdi, güzel bir liseye yerleşmek için sonuçların açıklanmasını bekliyor. Ancak artık çocukların hepsinin babalarıyla annelerinin yanında yapacak işleri var. Mesela Mehmet’in küçüğü Mahmut’un işi koyunları ve keçileri otlatmak. En küçük kardeş Feride bu yıl ikinci sınıfa geçti. Yaşı çok küçük olduğundan ona şimdi bir sorumluluk verilmemiş.
Mehmet’in küçük ablası Adar tıpkı Mehmet üzere serada çalışıyor. Bu ailede çocuklar hem tarım işinde çalışıp hem de hiç aksatmadan okul hayatlarını sürdürüyorlar.

YAŞADIKLARINI HİKAYELEŞTİRDİ
Mehmet Çeri geçtiğimiz günlerde İzmir Ulusal Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Geleceğin Muharrirleri projesine ailesini ve hayatını anlatan bir kıssayla katıldı. Kıssasında annesinden, babasından koyun otlatan kardeşi Mahmut’tan, ablaları ve en küçük kardeşinden bahsetti. Lakin ona bu kıssayı yazmasında kendisinden bir büyük kardeşi Adar ilham oldu. Zira Mehmet’in anlattığına nazaran Adar, serada da okulda da daima Mehmet’in ve başka kardeşlerinin yardımına koşuyormuş.

Akacan The Mall

BÜYÜYÜNCE SAVCI OLMAK İSTİYOR
Değirmendere İlkokulu Çeri’lerin aile uzunluğu eğitim gördüğü irfan yuvası olmuş. Babaları 46 yaşındaki Vedat Çeri de ailesini toplayıp Mardin’den buraya göç ettikten sonra okuma yazma seferberliği sırasında okulun müdürü Ümran Seven’den ders almış. Tarımla uğraşan Baba Çeri, “Biz 11 kardeştik. Eğitim konusunda çok zorlandık. Çocuklarımın okumasını çok istiyorum. Onları okutmak için elimden geleni yapacağım” diyor. Baba Çeri’nin geçim kaynağı serası. Serada bir salatalık fidesinden eser almanın tüm etaplarına hakim olan Mehmet ise “Çok sıcak olduğunda ve öğle saatlerinde babam seraya gitmemize müsaade vermiyor. biz de ya oyun oynuyoruz ya da derslerimi yapıyorum” diyor. Mehmet ayrıyeten okuyup savcı olmak istediğini lakin bir yandan da yazı yazmayı sevdiğini söylüyor. Okul müdürü Ümran Seven de Mehmet’i hayalleri konusunda destekliyor ve yeteneklerini geliştirmesi için çalışıyor.

KÖY OKULUNDAN DAHA FAZLASI
Değirmendere İlkokulu aslında bir köy okulundan çok daha fazlası. Bu okulda öğretmen, öğrenci ve veliler tüketimden çok üretimin peşinde. Yeni jenerasyon eğitim gereksinimleri ortasında bulunan “doğa” bu okulda çokça hissediliyor. Öğrenciler kocaman bir bahçede, çeşit çeşit ağaçların ortasına eğitim görüyor. Mevsimi geldiğinde zeytin hasadı yapıyor ve zeytinyağı üretiyor. Okul kütüphanesinde geri dönüştürülmüş gereçlerden birçok aktiflik yapıyorlar. Velilerin okula etkin iştiraki için Veli Akademisi kurmuşlar, Tema Vakfıyla çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Hatta öğrenciler limon, portakal ve mandalinadan kendi dezenfektanlarını bile üretip, kullanıyorlar. Münasebetiyle onlar hayatın içinde yaşarken gereksinimlerinin da farklılaştığını söyleyen Seven, “Mevsimlik tarım personellerinin çocuklarının eğitim aldığı bir okul olması nedeniyle okulumuzda yapılan fizikî iyileştirmeler, toplumsal aktiflikleri hayırseverlerin ve sivil toplum kuruluşlarının dayanağıyla yürütüyoruz. Eğitimin yalnızca dört duvar ortasında olan bir şey olmadığını farklı ortamlarda farklı tecrübeler ile geliştirilmesi önemsiyoruz. Öğrencilerimizi tiyatro izlemeye, sinemaya, müzelere götürüyoruz. Üniversitelerle işbirliği yaparak toplum hizmeti kapsamında üniversitesi öğrencilerini ağırlıyor, hem meslek tanıtımı günleri yapıyor hem de okul güzelleştirme çalışmalarında dayanak alıyoruz” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.