SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Global besin fiyatlarında 14 yılın en sert düşüşü

Küresel besin fiyatlarında 14 yılın en sert düşüşüKüresel besin fiyatlarında 14 yılın en sert düşüşü İRFAN DONAT FAO Besin Fiyat Endeksi, Temmuz …

Global besin fiyatlarında 14 yılın en sert düşüşü
Akacan The Mall
05.08.2022 14:07
0
A+
A-

Küresel besin fiyatlarında 14 yılın en sert düşüşü
Küresel besin fiyatlarında 14 yılın en sert düşüşü

İRFAN DONAT

FAO Besin Fiyat Endeksi, Temmuz’da aylık bazda yüzde 8,6 gerilerken, yıllık bazda yüzde 13.1 arttı.

Akacan The Mall

Aralıksız dört aydır düşüş eğiliminde olan endeks, Ekim 2008’den bu yana aylık bazda son 14 yılın en sert düşüşüne sahne oldu.

Temmuz ayındaki düşüş, bitkisel yağ ve tahıl endekslerindeki değerli düşüşlerin öncülüğünde gerçekleşti.

FAO Hububat Fiyat Endeksi, ayılık bazda yüzde 11,5 düşüşün akabinde Temmuz ayında ortalama 147,3 puan oldu. Yıllık bazda ise yüzde 16,6 yükseliş kelam konusu. Düşüşe öncülük eden dünya buğday fiyatları, kısmen Ukrayna ile Rusya ortasında Ukrayna’nın Karadeniz’deki ana limanlarının blokajını kaldırmak için varılan mutabakatın ve Ukrayna’dan tahıl ihracatının yine başlayacağının işaretiyle Temmuz ayında yüzde 14,5’e kadar düştü. Kuzey yarımkürede devam eden hasatların mevsimsel uygunluğu da fiyatların geri çekilmesinde tesirli oldu. Bununla birlikte, memleketler arası buğday fiyatları geçen yıl Temmuz ayındaki bedellerinin hala yüzde 24,8 üzerinde seyrediyor. Milletlerarası iri taneli tahıl fiyatları, arka arda dördüncü ayda yüzde 11,2 düşüşle gerilerken, bir yıl evvelki kıymetlerinin yüzde 12,1 üzerinde kaldı. Ukrayna limanlarından sevkiyata yeşil ışık yakan muahede dünya mısır fiyatlarındaki yüzde 10,7’lik düşüşte tesirli oldu.

Mısır hasadının geçen yılki suratının üzerinde seyrettiği Arjantin ve Brezilya’da olumlu mevsimsel seyir de fiyatlar üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı oldu.

Buğday ve mısır piyasalarındaki zayıflıktan kaynaklanan fiyat gevşemeleri sorgum ve arpa fiyatlarını sırasıyla yüzde 12,8 ve yüzde 12,6 aşağı taraflı baskıladı.

Temmuz ayında, milletlerarası pirinç fiyatları, büyük ihracatçılardaki talep meçhullüğü ve Döviz hareketlerinin de tesiriyle yıl başından bu yana birinci sefer düştü.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 19,2 düşüşle 10 ayın en düşük düzeyini kaydetti. Keskin düşüş, palm, soya, kolza tohumu ve ayçiçek yağlarında düşen dünya fiyatlarından kaynaklandı. Milletlerarası palm yağı fiyatları Temmuz ayında üst üste dördüncü ay düşüş yaşadı. Memleketler arası palm yağı fiyatları, dünyanın önde gelen palm yağı ihracatçısı Endonezya’dan bol ölçüde ihracat imkanı beklentisi nedeniyle Temmuz ayında üst üste dördüncü ay düştü. Bu ortada, dünya soya ve kolza tohumu yağı fiyatları sırasıyla uzun vadeli dingin talep ve bol ölçüde yeni mahsul arzı beklentileri üzerine geriledi. Ayçiçek yağı durumunda, Karadeniz bölgesinde devam eden lojistik belirsizliklere karşın, global ithalat talebinin azalması nedeniyle milletlerarası fiyatlar kıymetli ölçüde düştü. Düşen ham petrol fiyatları da bitkisel yağ fiyatları üzerinde aşağı taraflı baskı oluşturmada tesirli oldu.

FAO Süt Eserleri Fiyat Endeksi ise Temmuz ayında ortalama 146,4 puan ile aylık bazda yüzde 2,5 geriledi. Yıllık bazda ise yüzde 25,4 artış kaydetti. Milletlerarası yağsız süt tozu fiyatları en keskin düşüşü kaydetti, akabinde tereyağı ve tam yağlı süt tozu fiyatları, yaz devrinde Avrupa’daki sakin piyasa yüzünden geriledi. Öte yandan, Avrupa’da turistik destinasyonlardaki yüksek iç satışlar, zayıf global ithalat talebini telafi ettiğinden, dünya peynir fiyatları sabit kaldı. Sonuç itibariyle, zayıf bir talebe rağmen global tedarik trendi, global süt fiyatlarının yüksek düzeylerde kalmasını sağladı.

FAO Et Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 0,5 düşüşle Temmuz ayında ortalama 124,0 puan olarak gerçekleşti ve arka arda altı aylık artışın akabinde bir evvelki aya nazaran birinci düşüşe işaret etti. Temmuz ayında, düşük ithalat talebiyle karşı karşıya kalınan yüksek kesim ve artan kuzu arzı beklentileri nedeniyle Avustralya’dan artan ihracat mevcudiyeti nedeniyle dünya küçükbaş eti fiyatları keskin bir biçimde düştü. Bu ortada, zayıf ithalat talebi ile domuz eti fiyatlarını sabit tutarken, memleketler arası sığır eti fiyatları, global talebe kıyasla büyük üretim bölgelerinden artan ihracat mevcudiyetini yansıtarak düştü. Buna rağmen, güçlü talep ile memleketler arası kanatlı eti fiyatları tüm vakitlerin en yüksek düzeyine ulaştı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, Temmuz ayında ortalama 112,8 puan ile aylık bazda yüzde 3,8 düştü. Böylelikle Endeks, arka arda üçüncü aylık düşüşü işaret ederek beş ayın en düşük düzeyine ulaştı. 2022’de global iktisadın daha da yavaşlayacağına ait beklentiler nedeniyle talep beklentilerine ait telaşlar, milletlerarası şeker fiyat tekliflerini frenledi. Brezilya realinin ABD doları karşısında kıymet kaybetmesi ve etanol fiyatlarındaki düşüş de fiyatlardaki düşüşü tetikledi ve bunun sonucunda Brezilya’da Temmuz ayının birinci yarısında daha evvel beklenenden daha fazla şeker üretimi gerçekleşti. Hindistan’dan daha fazla ihracat yapıldığına ait göstergeler ve önümüzdeki dönem için olumlu üretim beklentileri de Temmuz ayında dünya şeker fiyatlarındaki düşüşe katkıda bulundu. Buna karşılık, uzun vadeli sıcak ve kuru hava şartlarının Avrupa Birliği’ndeki randıman potansiyeli üzerindeki tesirine ait telaşlar, daha değerli fiyat düşüşlerini engelledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.