SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Fiyatı sabitlenen eserler bugün satışta: İstanbul’da et fiyatları sabitlendi

İstanbul’da perakendeci, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ESK ortak çalışmaya giderek ramazanda et fiyatlarını sabitledi. Bugünden itibaren dana kıymanın kilogram fiyatı 190 TL, dana kuşbaşının kilogram fiyatı ise 210 TL’den satışa çıkacak. Hedeflerinin vatandaşa uygun fiyata et vermek olduğunu söyleyen PERDER İdare Heyeti Lideri Faruk Güzeldere, et alımlarında bir limit olmadığını lakin ticari faaliyete de müsaade vermeyeceklerinin altını çizdi.

Fiyatı sabitlenen eserler bugün satışta: İstanbul’da et fiyatları sabitlendi
Akacan The Mall
23.03.2023 07:54
0
A+
A-

Fiyatı sabitlenen eserler bugün satışta: İstanbul’da et fiyatları sabitlendi
İstanbul’da perakendeci, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ESK ortak çalışmaya giderek ramazanda et fiyatlarını sabitledi. Bugünden itibaren dana kıymanın kilogram fiyatı 190 TL, dana kuşbaşının kilogram fiyatı ise 210 TL’den satışa çıkacak. Emellerinin vatandaşa uygun fiyata et vermek olduğunu söyleyen PERDER İdare Heyeti Lideri Faruk Güzeldere, et alımlarında bir limit olmadığını lakin ticari faaliyete de müsaade vermeyeceklerinin altını çizdi.

Şubat ayından itibaren et fiyatlarına gerisi gerisine yapılan artırımlar, ramazanda vatandaşın “Bu fiyatlarla iftar sofrasına nasıl et koyacağız” kaygılarına neden olunca özel dal ve devlet harekete geçti. Türkiye Perakendeciler Federasyonu çatısı altında faaliyet gösteren İstanbul Besin ve Muhtaçlık Unsurları Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER), Tarım ve Orman Bakanlığı ve Et ve Süt Kurumu (ESK) yetkilileri, bir ortaya gelerek bir çalışma yürüttü. Çalışma sonrasında et fiyatlarını ramazan ayı boyunca sabitleme kararı alındı.

İstanbul PERDER İdare Heyeti Lideri Faruk Güzeldere, bahisle ilgili merak edilenleri Hürriyet’e anlattı. Güzeldere bilhassa şubat ayından itibaren et fiyatlarında çok önemli artışlar olduğunu hatırlatarak, “Et ve Süt Kurumu ile Tarım ve Orman Bakanlığı fiyat artışlarına müdahale etme durumunda kaldı. Biz de yaptığımız görüşmeler sonucunda vatandaşımıza ramazan ayı boyunca kıymalık eti 190 TL, kuşbaşı eti ise 210 TL’de sabitleme kelamı verdik. Kampanyayı üyelerimizle birlikte yapıyoruz. Birkaç gündür önemli dağıtımlarımız oldu. Bakanlığın emeli bu spekülatif artışları bir nebze olsun düşürmek” dedi.

Akacan The Mall

‘ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK’

Vatandaşın bütçesine bir nebze de olsa yarar sağlamak istediklerini belirten Güzeldere,“Burada bir kârımız yok. Kamu faydasını gözetiyoruz. Ne kârımız var ne de ziyanımız. ESK’dan karkas biçiminde, yani kemikli eti tedarik edip, işleyip satıyoruz”bilgisini verdi.

SATIŞ LİMİTİ YOK

Güzeldere, fiyat sabitlemede İstanbul’un seçilmesinin nedenini şöyle anlattı: “Kırmızı et tüketiminin üçte ikisi İstanbul’da yapılıyor. Münasebetiyle İstanbul’a da Anadolu’dan et tedariki sağlanıyor. Emelimiz, Anadolu’dan gelecek tedariki hafifletmek ve Anadolu’daki arzı kuvvetlendirmek. 210-220 liralara giden karkas et fiyatının 140-150 liralara düşmesi sürdürülebilir üretim açısından kasvet oluşturmayacaktır. Zira bu fiyat artışlarını biz maliyetlerle açıklamakta zorluk çekiyoruz.”

DEPREM FELAKETİ ETKİLEMEDİ

Et alımlarında muhakkak bir limit olmayacağını lakin stok yapılmaması gerektiğini belirten Güzeldere, “Üyelerimize söylediğimiz; toplu bir halde satış olmayacağı tarafında. Ticari faaliyete yönelik bir tedarik olacaksa burada düşünce yaşanır. Lakin vatandaş 2-3 kilo eti alışılmış alabilir. Ne kadar beşere ulaşırsak o kadar düzgün. Gayemiz, vatandaşımıza uygun fiyata et ulaştırmak” halinde konuştu.

Depremin et fiyatlarını etkilemediğini söyleyen Faruk Güzeldere, şu bilgileri verdi: “Deprem bölgesindeki et üretimi, ülkenin yüzde 1’i bile değil. Aslında lojistik maliyetlerden ötürü o noktalardan İstanbul’a et gelmez, çok kısıtlıdır. Her periyot spekülatörler çıkıp, vatandaşın cebiyle oynuyorlar. Ramazan geldi, talep oldu ancak bu vakte kadar bu türlü artış yaşanmadı. Şubat ayından bu yana etin fiyatı neredeyse yüzde 80 arttı. Fiyatlarda artış devam ederse ESK’nın ramazandan sonra da birtakım çalışmaları olacaktır.”

TARIM KREDİ’DE KIYMA 140 KUŞBAŞI 150 LİRA

Et ve Süt Kurumu da ramazan öncesinde et fiyatlarındaki spekülasyonun önüne geçmek için adımlar attı. Tarım Kredi Market zincirleri ile bir protokol imzalayan ESK, marketlere verilen aylık en az eser ölçüsünü 600 tona çıkardığını belirtti. ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan evvelki gün yaptığı açıklamada, ramazan boyunca piyasaya sunulmak üzere 8 bin 500 ton karkas ve 40 bin de bölüme hazır büyükbaş hayvan alım kontratı imzaladıklarını tabir etti. Kayhan, “İstanbul’da faaliyet gösteren ve kasap reyonu olan market zincirlerine karkas et vereceğiz. Onlar da ramazan ayı boyunca tüketicilerimize kıymayı 190 liradan, kuşbaşı eti de 210 liradan satacaklarını taahhüt ettiler. Türkiye genelinde Tarım Kredi Market zincirleri ile bir protokol imzaladık. Burada da kıymanın kilogramı 140 liradan, kuşbaşı da 150 liradan market raflarında satılacak. ESK fiyatları da kıyma için 119 lira, kuşbaşı için 129 lira olarak belirlenmiştir” dedi. Kasaplarda ise fiyatlar bölgeye nazaran değişmekle birlikte kıyma ve kuşbaşının kilosu 300 liraları aşıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.