SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Firs Robotic’de birinci sonuçlar açıkladı… Demirören Medya MTAL de kazananlar ortasında

Lise düzeyinde dünyanın en büyük robot müsabakası olan FIRST Robotic Competiton’ın (FRC) birinci ayağı tamamladı. İstanbul’da düzenlenen final müsabakalarının sonucunda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Dünya Şampiyonluğu’na katılmaya hak kazanan ekipler belirli oldu.

Firs Robotic’de birinci sonuçlar açıkladı… Demirören Medya MTAL de kazananlar ortasında
Akacan The Mall
27.03.2023 10:22
0
A+
A-

Firs Robotic’de birinci sonuçlar açıkladı… Demirören Medya MTAL de kazananlar arasında
Lise düzeyinde dünyanın en büyük robot yarışı olan FIRST Robotic Competiton’ın (FRC) birinci ayağı tamamladı. İstanbul’da düzenlenen final müsabakalarının sonucunda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Dünya Şampiyonluğu’na katılmaya hak kazanan gruplar belirli oldu.

ABD’de FIRST Vakfı tarafından 31 yıldır, Türkiye’de ise 2018 yılından beri Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenlenen FRC, 24 Mart’ta İstanbul’da başladı. Türkiye’de 16 vilayetten 120’nin üzerinde yerli grubun yarıştığı turnuvada Bulgaristan, Çin, Hırvatistan, Hindistan, Kosova, Polonya, Romanya ve Birleşik Krallık’tan öğrenciler de yer aldı. Türkiye’de düzenlenmesi planlanan 3 turnuvanın birincisi 26 Mart’ta tamamlandı. Yarışın bu yılki temasında endüstriyel süreçlerdeki güç kullanımı öne çıkarıldı. Yarışta, hem otonom hem de manuel olarak kullanılan robotların sonlu müddetler içerisinde verilen vazifeleri yapmaları istendi. Böylece en fazla puanı almayı başaran 8 kadronun her biri yanına başarılı gördüğü iki grubu daha dahil ederek kendi ittifaklarını oluşturdu. Kırmızı ve mavi olarak iki başka kümede oluşan ittifaklar kendi ortalarında da yarıştıktan sonra geriye kalan son iki ittifak ortasında en fazla puanı toplayan mavi ittifak müsabakanın kazananı oldu. Buna nazaran kazanan ittifakta yer alan 3 farklı kadro 19-22 Nisan tarihlerinde ABD’de Houston’da düzenlenecek Dünya Şampiyonası’nda yarışacak.?

SONRAKİ DURAK ABD
Öğrenciler, 2 Nisan’da kadar devam edecek müsabakanın birinci ayağı olan ‘İstanbul Regional’ın final cinsinde kıyasıya rekabet etti. Son ana kadar baş başa giden final maçlarının kazananları da kaybedenleri de göz yaşlarını tutamadı. Birinci turnuvanın finalinde ‘Mavi ittifak’ ismi altındaki İstanbul Atatürk Fen Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu ve ittifak kaptanı olan ‘The Crown’ ekibi, Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu ‘Techtolia Robotics’ ekibi ve Çin’in Şangay kentinden yarışa katılan Shanghai Qibao Dwight High School öğrencilerinin oluşturduğu ‘The Cheetahs’ kadrosu ‘Winner’ mükafatını alarak ABD’deki dünya şampiyonasında yarışa hak kazandı. Bunun yanı sıra müsabakanın en itibarlı mükafatı olan ve robot performansıyla değil toplumsal sorumluluk projeleriyle öne çıkarak ‘Impact Award’ı kazanan öğrenciler de ABD’ye gidecek. ‘Impact Award’ı kazanan Hisar Okulları’nın ‘NoktaParantez’ kadrosu iş geliştirme kaptanı Melis Alsan, “FRC’nin en itibarlı mükafatını kazandığımız için çok memnunuz ancak beklediğimiz bir ödül değildi. Uğruna çok çalıştık ve birçok hazırlık yaptık. Hazırlık sürecimiz ödül odaklı değildi aslında zevk aldığımız için yaptık. Dünyanın dört bir tarafında kendi projelerimizi tanıttık” dedi.

Akacan The Mall

Gözden Kaçmasın

#FIRST ROBOTİCS#LİSE

Liselerin robotları yarışıyorHürriyet.com.tr

TÜM ÜYELERİ KIZ OLAN TEK TAKIM
Birinci turnuvayı kazanan mavi ittifak üyesi Techtolia Robotics grubunun tüm üyeleri kız öğrencilerden oluşuyor. 5 yıldır FRC’ye hazırlanan ekip, ABD’ye gitmek için gün sayıyor. Kadronun iki mentoründen biri olan Emre Akdeniz, “Bu sene kazanan ekip olduk. Kazandığımız an olağanda hiç ağlamayan biri olmamama karşın ağladım. Ekibimizin tamamı kız öğrencilerden oluşuyor. Türkiye’de tüm üyeleri kızlardan oluşan tek kadro biziz ve dünyada da sayılı ekiplerden biriyiz. Burada kız çocuklarının büyük muvaffakiyetler elde edebileceğini göstermeye çalışıyoruz. Çeşitli zorluklar var olağan lakin hepsini yavaş yavaş açıyoruz. ABD’de de olmak çocuklar için büyük bir tecrübe olacak” dedi. Ekip kaptanı öğrenci Azra İsmail ise, “Bu başarıyı elde edebilmek için çok uğraşmıştık. Maç kıran kırana geçtiği için kazanma konusunda biraz tedirgindik. Fakat kazandık ve artık ABD’de de kendimizi öne çıkarmak için çok daha fazlasını yapacağız” diye konuştu.

‘BİR MUCİZE OLDU’
Dünya şampiyonluğuna giden yolda kıymetli bir evreyi muvaffakiyetle tamamlayan Çinli ‘The Cheetahs’ grubu da hislerini tabir etmekte zorlandı. Grup kaptanı öğrenci Joyce Yang, müsabaka sonucu karşısında şaşkınlığını atamadığını söyleyerek, “Bu sonucu beklemiyorduk, bizim için bir mucize oldu. Zira karşı ekibin robotu çok yeterliydi. Onun karşısında kendimizi pek kâfi hissetmiyorduk. Bundan sonraki süreçte bizi neler bekliyor bilemiyoruz, çok heyecanlıyız” dedi.

‘SEVİNÇTEN BAŞIM DÖNÜYOR’
Yarışmaya birinci sefer katılmalarına karşın ‘Winner’ ödülünün sahiplerden biri olmayı başaran İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nin The Crown grubu elde ettikleri başarıyı devam ettirmek istiyor. Lisenin müdür yardımcısı, bilişim teknolojileri öğretmeni ve grubun kurucu mentorü Vedat Şahin, “Yarışmaya eğitim öğretimin başladığı 12 Eylül’den beri hazırlanıyoruz. Birinci kez katıldığımız yarışta tek seferde ‘Winner’ mükafatını almak, yıllardır bu işin içinde olan çok deneyimli takımları yenmek tanım edilemez bir his veriyor. Bundan sonraki süreçte bu büyük başarıyı devam ettirmek istiyoruz. Sevinçten başım dönüyor” diye konuştu.

DEMİRÖREN MEDYA MTAL’E İKİ ÖDÜL
‘İstanbul Regional’ turnuvasının final yarışlarında ‘Kırmızı İttifak’ta yer alan ve Borsa İstanbul Başakşehir Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) ile Demirören Medya MTAL’den oluşan PARS Robotics, son ana kadar büyük çaba verdi. Grup ‘Winner’ mükafatını kıl hissesi farkla kaçırmış olsa da müsabakadan iki farklı mükafatla ayrıldı. PARS Robotic grup başkan mentorü ve Elektrik Elektronik öğretmeni Metin Karpat, “Dünyanın en itibarlı robot müsabakasının İstanbul ayağındayız. Müsabaka sonunda iki ödül aldık. Birincisi mühendisliğe ilham olan grup ödülüydü, ikinci ödülümüzse finalist mükafatı oldu. ‘Winner’ ya da ‘Impact’ mükafatını alsaydık direkt ABD’ye gitmek için hak kazanacaktık lakin şu an aldığımız bu ödüllerle gidebilecek ekipler ortasındaki listede yerimizi almış olduk” dedi. Demirören Medya MTAL Müdürü Atila Ertoğan ise, “Demirören Medya Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi olarak birinci yılımızda bu türlü büyük ve itibarlı bir müsabakaya katıldık. Bunun yanı sıra finale kadar ilerlediğimiz için de memnunuz lakin finalde kaybettik. Bu yarışa gelecek yıllarda daha başarılı olacak biçimde katılmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışma, İstanbul ayağı iştirakinin yüksek olması nedeniyle bir hafta boyunca devam edecek. Volkswagen Arena’da düzenlenen turnuvalarda 24 – 26 Mart 2023 İstanbul Regional, 27 – 29 Mart 2023 Bosphorus Regional, 31 Mart – 2 Nisan 2023 Haliç Regional isimleriyle 3 turnuva düzenlenecek.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.