SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Derste Meriç Irmağı kıyısında çöp topladılar

Derste Meriç Irmağı kıyısında çöp topladılarEdirne’de Trakya Üniversitesi Hoş Sanatlar Fakültesi öğretim vazifelisi İspanyol Begona Rodriguez’in …

Derste Meriç Irmağı kıyısında çöp topladılar
Akacan The Mall
12.10.2022 12:36
0
A+
A-

Derste Meriç Irmağı kıyısında çöp topladılar
Edirne’de Trakya Üniversitesi Hoş Sanatlar Fakültesi öğretim vazifelisi İspanyol Begona Rodriguez’in kurduğu ‘Plastiğe Hayır Platformu’nun etkinliğinde Eğitim Fakültesi öğrencileri, topluma hizmet dersini Meriç Irmağı kıyısında atık toplayıp paklık yaparak işledi. Rodriguez’in, sahiplendiği eşek, katır ve 4 köpeğiyle katıldığı etkinlikte nehir kıyısında 20 çöp poşeti atık toplandı.

İspanyol akademisyen Begona Rodriguez, bir Türk arkadaşının davetiyle 8 yıl evvel gezmek için Edirne’ye geldi. Tasarım eğitimi alan ve Türkiye’de 1 yıl kalmayı hedefleyen Rodriguez, arkadaşlarının tavsiyesiyle Trakya Üniversitesi Hoş Sanatlar Fakültesi’nin yeni kurulan Grafik Tasarım Kısmı’nda öğretim vazifelisi olarak çalışmaya başladı. Kenti gezerken Tunca Irmağı kıyısındaki plastik atıklar başta olmak üzere atılan çöpleri gören Rodriguez, birinci vakitler bölgedeki atıkları toplayıp paklık yaptı. Daha sonra makul devirlerde öğrencileri ve arkadaşları ile ırmak kıyısında paklık aktiflikleri düzenleyen Rodriguez, plastik atıkları geri dönüşüme kazandırmak için öğrencileri ve arkadaşları ile birlikte ‘Plastiğe Hayır Platformu’nu kurdu. Rodriguez ile platform üyeleri, başka çevreci sivil toplum örgütleriyle kentte çok sayıda atık toplama aktiflikleri düzenledi.

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin topluma hizmet dersi, Begona Rodriguez’in Meriç Irmağı kıyısında düzenlediği paklık aktifliğiyle gerçekleştirildi. Aktifliğe, öğrencilerin yanı sıra Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim vazifelisi Sezgin Kondal, Edirne Sokak Canlarını Muhafaza Topluluğu (EDCANKO) üyeleri, Edirne Etraf Gönüllüleri Derneği Lideri Ayten Eren, Edirne Dayanışma Ağı üyeleri yaklaşık 40 kişi katıldı. Rodriguez’in sahiplendiği eşek, katır ve 4 köpeğiyle katıldığı aktiflikte Meriç Irmağı kıyısında 20 çöp paşeti atık toplandı.

Akacan The Mall

GÜZEL BİR GÖRÜNTÜ ANCAK HER TARAF ÇÖP
Nehir kıyısındaki paklığın akabinde konuşan Rodriguez, bölgenin 8 ay evvel gerçekleştirdikleri temizlikte daha kirli olduğunu belirterek, “Aslında bugün o kadar kirli değildi. Biz 8 ay evvel burada paklık yaptık, görünüm çok daha berbattı. Bugün yeniden bir iş yaptık fakat nispeten daha güzel bir görünüm ile karşılaştık. Maalesef beşerler çöplerini bırakıyor. Hoş bir görünüm lakin her taraf çöp. Öncelikle buraya gelen piknikçilere çöp atmamalarını söylüyorum. Çöp olacak şeyleri, ufak tefek plastik eşyaları da buraya getirirlerse onlar da doğal çöp oluyorlar ve tahminen bunları istemeyerek bırakıyorlar. Bu çöpleri de yanlarında getirmesinler. Daha az materyal ile gelsinler, daha çok tabiata karışsınlar. Bütün bu plastiklerde toksinler ve zehirli hususlar var. Bizim sıhhatimizi direkt etkiliyor. Endokrin sistemimizi de oradan etkiliyor. O yüzden çok büyük bir risk altındayız” dedi. 

BURAYA GELENLER ÇÖPLERİNİ BIRAKIP GİDİYOR
Rodrigez’in düzenlediği aktifliğe Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde topluma hizmet dersi alan öğrencilerle birlikte katılan öğretim vazifelisi Sezgin Kondal da Plastiğe Hayır Platformu’na takviye verdiklerini tabir etti. Kondal, ırmak kıyısındaki kirliliğe dikkat çekerek, “Her zamanki kirlilikle karşılaştık. Meriç Irmağı kıyısındayız. Ne vakit gelsek misal görünümler. Buraya gelen balıkçılar, piknikçiler çöpünü bırakıp gidiyor. Biz buradayız, bıkmadık. Umarım bizim eforlarımız bir gün yarar gösterir lakin durum şu ki bir yarar gözükmüyor. Her kezinde tıpkı görünüm. Nasıl ki konutumuzu pak bırakıyorsak herkes de bulunduğu yeri pak bırakması gerekiyor. İşin tabiatında bu var” diye konuştu.

KİRLİLİĞİ GÖREREK BALIK TUTUYORLAR
Etkinliğe katılan EDCANKO kurucu Üyesi Arif Yılmaz da gayelerinin ırmak kıyısındaki kirliliği önlemek olduğunu söyledi. Yılmaz, “Biz buraya etraf kirliliğini önlemek gayesiyle gelerek, onların gözlerinin önünde, onlara bir şeyler göstererek, etrafımızı pak tutalım bildirisi veriyoruz. Buraya 30-40 kişi olarak geldik. Yaklaşık 20 çöp poşeti toplandı. Birçok insan buraya balık tutmak için geliyor. Akşam gelen insanların da çevreyi ne kadar kirlettiğini görmüyor. Biz burada gördüğümüz görünüm karşısında şok tesiri altında kaldık. Zira beşerler çöpü atmak, otomobile koymak yerine etraf kirletiyorlar. Buraya gelen beşerler da bunları görerek balık tutuyorlar. Biz bunu önlemek istiyoruz. Ama bizim toplumumuzda bir bilinçsizlik var” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.