SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Deprembilimci Prof. Kaypak’tan kritik ikaz: Üç aydan evvel ne meskenlere girin ne de temel atın

Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların ‘büyük deprem’ sınıfına girdiğini ve artçılarının da yıkıcı büyüklükte olacağını yineleyen Sismolog Prof. Dr. Bülent Kaypak, “Bölgede hâlâ zelzeleler ve artçılar nedeniyle kayıplar veriyoruz. Sarsıntı yağmurları devam ediyor. En az üç ay boyunca ne yapılara girilmeli ne de kalıcı konutların temelleri atılmalı” dedi.

Deprembilimci Prof. Kaypak’tan kritik ikaz: Üç aydan evvel ne meskenlere girin ne de temel atın
Akacan The Mall
01.03.2023 07:39
0
A+
A-

Deprembilimci Prof. Kaypak’tan kritik ihtar: Üç aydan evvel ne konutlara girin ne de temel atın
Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin ‘büyük deprem’ sınıfına girdiğini ve artçılarının da yıkıcı büyüklükte olacağını yineleyen Sismolog Prof. Dr. Bülent Kaypak, “Bölgede hâlâ sarsıntılar ve artçılar nedeniyle kayıplar veriyoruz. Sarsıntı yağmurları devam ediyor. En az üç ay boyunca ne yapılara girilmeli ne de kalıcı konutların temelleri atılmalı” dedi.

Ankara Üniversitesi Jeofizik Kısmı Öğretim Üyesi ve deprembilimci Prof. Bülent Kaypak, sarsıntı bölgesindeki vilayetlerde yalnızca ağır değil orta ve hafif hasarlı binalara da girilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Binaların etrafında güvenlik şeritleri oluşturulması gerektiğini söyleyen Kaypak, “Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık zelzeleler ‘büyük deprem’ kümesine girer. Bölgede artçılar üç aydan üç yıla kadar sürebilir. Dördüncü haftaya girilmesine karşın 10 bini aşkın artçı oldu. Bundan sonra da 6’nın üzerinde artçılar gelebilir, bunlar da yıkıcı olur. Hasebiyle sarsıntı yağmuru sürüyor” dedi.

YAĞMURDA BETON DÖKÜLMEZ

Akacan The Mall

Kahramanmaraş sarsıntılarının akabinde meydana gelen Hatay zelzeleleri ve Malatya artçıları can almaya devam ederken, Hürriyet’in sorularını yanıtlayan sismolog (deprembilimci) Prof. Dr. Kaypak, bölgede binalara girilmemesi hatta kalıcı konut temellerinin de atılmaması gerektiğini vurguladı. Bütün bunlar için en az üç ay beklenilmesi gerektiğini tabir eden Kaypak, şöyle konuştu: “Deprem yağmuru devam ediyor. Yağmur varken beton dökülmez. Kalıcı konut inşa edilmesi planlanan Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman bu sarsıntıların merkezinde, kalbinde. Titreşimler devam ediyor. Diyelim kalıba betonu döktünüz. Titreşimler sürerken, betonun çakılları altta kalır, suyu üst çıkar. Münasebetiyle o betonun dayanımı zayıf olur. Maksadımız burada sarsıntıya karşı güçlü konutlar yapmaksa en azından üç ay zelzele sağanağının dinmesini beklememiz, bu esnada ayrıntılı taban etütlerini yapmamız gerekir. Yoksa 6 ve üzeri büyüklükte artçı geldiğinde o beton çöp olur, sökmeniz gerekir. ‘TOKİ’nin elinde esasen yapılmış etütler var’ diyemezsiniz. Onlar yapılmış konutların etütleri, çabucak yanında bile olsa yeni parselin etüdü ayrıyeten yapılmalıdır.”

Bölgede güç boşalımının hala devam ettiğine dikkat çeken Kaypak, hasarlı ya da hasarsız hiçbir binaya girilmemesi gerektiğini de vurguladı. Kaypak, “Vatandaşlarımız ne olursa olsun, hiçbir halde rastgele bir binaya girmemeli. Ağır hasarlı, orta hasarlı, az hasarlı hatta hasarsız binaya bile girilmemeli” diye konuştu.

Bülent Kaypak

İSTANBUL’DA ÇÜRÜKLER ÇABUCAK BOŞALTILSIN

– Muhtemel bir Marmara zelzelesinin yaratacağı tesirlere de değinen Prof. Dr. Kaypak, etraftaki vilayetlerde de önlemler alınması gerektiğini söz etti. Kaypak, “İstanbul diken üstünde. Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Bakırköy, Kartal kıyılarından başlayarak, 1999’dan evvel yapılmış tüm binaları süratle tarayıp çürükler tespit edilmeli. Bugünden itibaren yeni konut üretimi beklenmeksizin boşaltılmalı. Bunun için de merkezi hükümet mahallî idarelerle ortak hareket etmeli, tüm bilim kısımlarının iştirakiyle, ortak akılla bu işe deva bulunmalı. İstanbul sarsıntısı gerçekleştiğinde Türkiye iktisadı, endüstrisi çöker. Türkiye ikinci bir zelzelesi kaldıramaz. Münasebetiyle kritik endüstrinin sarsıntı açısından sorun olmayan bölgeye, İç Anadolu Bölgesi’ne taşınması gerekir. Sanayi oradan demiryoluyla da Mersin Limanı’na bağlanabilir” ikazlarında bulundu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.