SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

BETAM: İşsizliği istihdam ve işgücündeki düşüşler azalttı

BETAM: İşsizliği istihdam ve işgücündeki düşüşler azalttıBETAM’ın “işsizlik istihdam ve işgücünde düşüşler sonucu azaldı” başlıklı raporuna göre …

BETAM: İşsizliği istihdam ve işgücündeki düşüşler azalttı
Akacan The Mall
12.09.2022 14:53
0
A+
A-

BETAM: İşsizliği istihdam ve işgücündeki düşüşler azalttı
BETAM’ın “işsizlik istihdam ve işgücünde düşüşler sonucu azaldı” başlıklı raporuna göre, Mevsim etkilerinden arındırılmış kadın işsizlik oranı Haziran’dan Temmuz’a istihdamda görülen 17 binlik artış ve işsizlikte 86 binlik azalışın sonucu 0,6 yüzde…

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Betam, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Araştırma Görevlisi Hamza Mutluay ve Araştırma Görevlisi Mehmet Cem Şahin tarafından hazırlanan “İşsizlik istihdam ve işgücünde düşüşler sonucu azaldı” başlıklı İşgücü Piyasası Görünümü: Eylül 2022 notunu yayımladı.

Buna göre, İstihdamda 148 binlik azalış ile birlikte işsiz sayısında 113 binlik azalış işgücünü 262 bin azalttı, genel işsizlik oranı da Haziran’dan Temmuz’a 0,3 yüzde puan azalarak yüzde 10,1 seviyesine geriledi.

Akacan The Mall

İstihdam ve işgücünde gerileme

Mevsim etkilerinden arındırılmış aylık verilere göre istihdam edilenlerin sayısı Haziran’dan Temmuz’a 148 bin azalarak 30 milyon 608 bin kişi olarak kaydedildi, işsiz sayısı da 113 bin azalarak 3 milyon 445 bine, bunun sonucunda da işgücü 262 bin azalarak 34 milyon 52 bine geriledi. İşsiz sayısı 113 bin azalırken işsizlik oranı Haziran’dan Temmuz’a 0,3 yüzde puan azalarak yüzde 10,1 seviyesine indi. Raporda, Haziran işsizlik oranının yüzde 10,3’den yüzde 10,4’e revize edildiği de hatırlatıldı.

Alternatif işsizlik oranlarındaki gelişmeler

Alternatif işsizlik oranları, işgücü arzından yeterince faydalanılamayan eksik istihdam ya da işgücü dışına çıkmış ama aslında çalışmak isteyen ve çalışmaya hazır kişileri de içeriyor.
Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre “Genel işsizlik oranı” Haziran’dan Temmuz’a 0,3 yüzde puan azalarak yüzde 10,1 seviyesine geriledi. Buna karşılık işgücünden çıkışların potansiyel işgücünü artırması sonucunda “İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı” 0,8 yüzde puan artarak yüzde 18,0’e yükseldi. “Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı” ise Mayıs’dan Haziran’a yüzde 15,7’den yüzde 14,0’a gerileyerek aziran’dan Temmuz’a ise 1,1 yüzde puanlık artışla yüzde 15,1’e yükseldi. Son iki alternatif işsizlik oranın bileşiminden oluşan “Atıl işgücü oranı” ise yüzde 20,5’den yüzde 22,5’e 2,0 yüzde puan arttı.

Sektörel istihdama dair açıklama

Bilindiği üzere TÜİK İşgücü istatistiklerini Ocak 2021’den itibaren üç aylık ortalamalar yerine aylık olarak yayımlamaya başlamıştı. Ancak işgücü istatistiklerinin aylık yayımlanmaya başladığı tarihten bu yana sektör istihdamlarında üç aylık ortalamalara kıyasla ekonomik gidişattan tamamen kopuk aşırı artış ya da azalışların ortaya çıktığı görüldü. 2021 dördüncü çeyrek işgücü istatistiklerinin yayımlandığı 15 Şubat’ta TÜİK HİA istatistikleri ile ilgili bir duyuru yaparak bundan böyle sektör istihdam rakamlarının aylık olarak yayımlanmayacağını açıkladı.

Erkek işgücü ve istihdamında şiddetli düşüş

Nisan ve Mayıs aylarında 541 binlik artış kaydeden kadın istihdam seviyesi Haziran 2022’de 2 bin azaldı, Temmuz’da ise 17 binlik sınırlı bir artış gösterdi. İşsiz sayısında bir önceki aya kıyasla 86 binlik azalış gerçekleşti. Bu gelişmeler ışığında kadın işsizlik oranı yüzde 13,7’den yüzde 13,1’e geriledi. Temmuz’da erkek istihdamı 165 bin azalırken işsiz sayısı 27 bin kişi azaldı, erkek işsizlik oranı da işgücündeki düşüşün istihdamdaki düşüşten daha yüksek olması sonucu yüzde 8,7’den yüzde 8,6’ya geriledi.

Nisan ve Mayıs aylarında toplam 1,6 yüzde puanlık artış gösteren kadın istihdam oranı Haziran 2022’deki 0,1 yüzde puan azaldı, Temmuz’da ise değişmeyerek yüzde 30,3’de sabit kaldı. Erkek istihdam oranı ise 0,6 yüzde puanlık azalışla Temmuz’da yüzde 64,6 seviyesine geriledi. Erkek isitahdam oranının Mayıs’tan bu yana düşüşte olduğu dikkat çekti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.