SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Muş: 10 aylık ihracatımız 209,5 milyar dolar oldu

Bakan Muş: 10 aylık ihracatımız 209,5 milyar dolar olduTicaret Bakanı Mehmet Muş “İhracatımız 2022 yılı Ocak-Ekim periyodunda, geçtiğimiz yıla …

Bakan Muş: 10 aylık ihracatımız 209,5 milyar dolar oldu
Akacan The Mall
07.11.2022 12:06
0
A+
A-

Bakan Muş: 10 aylık ihracatımız 209,5 milyar dolar oldu
Ticaret Bakanı Mehmet Muş “İhracatımız 2022 yılı Ocak-Ekim periyodunda, geçtiğimiz yıla nazaran %15,4 oranında artarak 209,5 milyar dolar olmuştur” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 2023 yılına ait Ticaret Bakanlığı’nın bütçe teklifi konuşmasını yaptı. Bakan Muş “İhracatımız 2022 yılı Ocak-Ekim periyodunda, geçtiğimiz yıla nazaran %15,4 oranında artarak 209,5 milyar olmuştur” dedi.

Bakan Muş “Ticaret Bakanlığı olarak gümrüklerimizin aktifliğini artırmak ve ihracatımızı sürdürülebilir kılmak, iç ticaretimizi daha süratli ve sağlam hale getirmek, esnaf ve ’lerimizin yanında olurken tüketicilerimizi korumak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” sözünü kullandı.

Akacan The Mall

Dolayısıyla ithalatta izlenen artışın %63’ü güç ve altın kaynaklı gerçekleşmiştir. 

Şimdi sizlere dış ticaretimize ait yıl içinde öne çıkan faaliyetlerimizden ve 2023 yılına yönelik plan ve projelerimizden bahsetmek istiyorum.

Ülkemizin global pazarlar ve kıymet zincirlerindeki pozisyonunu güçlendirmeyi, ihracatımızın klâsik ürün-pazar yapısını bir ileri kademeye taşımayı ve uzak ülkelerle ticaretimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. 

Bu doğrultuda, Bakanlığımızca ortaya konulan ve Temmuz ayında kamuoyu ile paylaştığımız “Uzak Ülkeler Stratejisi” ile belirlediğimiz 18 ülkeye yönelik, her biri sonuç odaklı kurgulanmış, toplam 328 aksiyon oluşturduk. 

Böylece, bugüne kadar hazırlanan en ayrıntılı ihracat strateji dokümanlarından birini oluşturarak, ülkemizin ortalama ihracat menzilini genişletmeyi ve bu ülkelere olan ihracatımızı 4 kat artırmayı hedefliyoruz.

Ayrıca, bu ülkelerin de yer aldığı maksat ülkelerimize yönelik ihracat takviye oranlarımızı ek 20 puana kadar, gaye ülkelere amaç dallar olması durumunda ise ek 25 puana kadar artırıyoruz.

İhracatçılarımızın finansmana erişiminde teminat sıkıntısının ortadan kaldırılması, krediye erişimlerinin kefalet suretiyle sağlanması, bu sayede maliyetlerin düşmesi ve ihracatımızın tabana yayılması için TİM ile Eximbank’ın özkaynaklarıyla kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE A.Ş.) Mart ayı prestijiyle faaliyete geçmiş ve Temmuz ayında sermaye yapısı güçlendirilmiştir. 

Bu vesileyle teminat meseleleri çarçabuk çözülüyor ve ihracatçılar artık kredi almak için fabrikasını, yerini bankaya ipotek vermek zorunda kalmıyor. 

Bugüne kadar İGE A.Ş. tarafından yaklaşık 2800 onaylanmış müracaat kapsamında 9 milyar liranın üzerinde kefalet sağlanmıştır. 

Bildiğiniz üzere ihracatımızın finansmanında Eximbank çok değerli bir yere sahiptir. 

Türkiye’nin tek resmi ihracat takviye kuruluşu olan Türk Eximbank, 2022 yılının birinci 10 ayı prestijiyle ihracatçılarımız için 37,3 milyar dolar finansman dayanağı sağlamıştır.

Bankanın toplam müşteri sayısı, 2022 yılında da artmaya devam etmiş olup bu firmaların %80,7’si KOBİ’dir.

Ayrıca Banka,  Uluslararası ve Bölgesel Bankacılık ve Finans Kuruluşları ile imzaladığı mutabakatlarla ek finansman imkânları sunmaya devam etmiş ve yılbaşından itibaren 1,5 milyar doları aşan ölçüde kaynak sağlamıştır. 

Bankanın, ödenmiş sermayesi 3 milyar lira artış ile 13,8 milyar liraya yükselirken, kayıtlı sermaye tavanı 17,5 milyar liradan 30 milyar liraya yükseltilmiştir.  

Hizmet ihracatımız son 20 yılda 4 kattan fazla artmıştır. Bu kapsamda, pandeminin tesirlerini geride bırakarak 2021 yılında bir evvelki yıla nazaran %74,3 oranında artarak 61,3 milyar dolar düzeyine ulaşmış, tıpkı devir hizmetler istikrarı ise 31,7 milyar dolar olmuştur.

2022 Ağustos yıllıklandırılmış bilgiye baktığımızda ise hizmet ihracatımız bir evvelki yılın tıpkı devrine nazaran %65 oranında artış kaydederek 76,4 milyar dolara ulaşmıştır. Tıpkı devirde, hizmet kesimlerindeki dış ticaret fazlası %103 artışla 39,3 milyar dolara yükselmiştir.

Mevcut hür bölgelerimizi Ar-Ge ağır, yüksek teknolojili ve katma kıymeti yüksek mal ve hizmet üretiminin yapıldığı ihtisaslaşma temelli yeni kuşak hür bölgelere dönüştürmek için çabalıyoruz. Bu anlayışla yeni özgür bölgeler kurmak, hür bölgelerimizde yeşil dönüşümü sağlamak ve yenilenebilir güç kaynaklarından en verimli formda yararlanmak temel önceliklerimiz ortasındadır.

Yerli üretimimizi dampingli ve sübvansiyonlu ithalata karşı korumak için ticaret siyaseti tedbir ve uygulamalarını faal biçimde kullanmaya devam ediyoruz. 

Hâlihazırda 66 eser kümesinde 24 ülke menşeli 128 adet dampinge ve sübvansiyona karşı tedbir; 18 eser kümesinde 23 ülkeye karşı, 62 adet tedbirin etkisiz kılınmasına karşı tedbir; 6 eser kümesinde tüm ülkelere karşı, 3 eserde DTÖ üyesi olmayan ülkelere yönelik korunma tedbiri uygulanmaktadır.

2022 yılı Ocak-Ekim periyodu için kelam konusu uygulamalar kapsamında 13,8 milyar dolar meblağında ithalat tedbire tabi olmuştur.

Pandemi sonrasında global iktisatta yeni şartların, risklerin ve trendlerin ortaya çıktığını görüyoruz. 

Bu yıl Bakanlığımız vazife alanı çerçevesinde bahsetmiş olduğum üzere birçok çalışma yaptık. Bu performansı, plan ve amaçlarımız doğrultusunda önümüzdeki periyotta de sergilemek istiyoruz.

Bakanlığımızın 2023 Yılı Merkezi İdare Bütçe Kanun Teklifi, program bütçe sisteminin Program-Alt Program yapısına uygun olarak ve harcama ünitelerimizin faaliyet teklifleri temel alınarak hazırlanmıştır. Program bütçe sisteminde Bakanlığımızın da içinde yer aldığı üç adet ana program yapısı bulunmaktadır.   

Söz konusu programlar; “Kayıt Dışı İktisatla Mücadele”, “Ticaretin Düzenlenmesi, Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılması” ve “Tüketicinin Korunması, Eser ve Hizmetlerin Güvenliği ve Standardizasyonu”dur.

Bu programların ikisinde Bakanlığımız program uyumundan sorumlu yönetim olarak yer almaktadır. 

Ticaret Bakanlığımızın, sizlere takdim olunan maksat ve faaliyetleri doğrultusunda kullanılmak üzere, 2023 yılı bütçesi toplam 17 milyar 124 milyon 310 bin TL’dir.

Bu meblağın,

13 milyar 335 milyon 123 bin TL’si Ticaretin Düzenlenmesi, Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılması Programına,

1 milyar 988 milyon 706 bin TL’si İdare ve Takviye Programına,

1 milyar 411 milyon 43 bin TL’si Kayıt Dışı İktisatla Çaba Programına,

368 milyon 634 bin TL’si Tüketicinin Korunması, Eser ve Hizmetlerin Güvenliği ve Standardizasyonu Programına,

20 milyon 804 bin TL’si Program Dışı Masraflar olarak tahsis edilmiştir.

Ayrıca, ekonomik sınıflandırmaya nazaran Bakanlığımız 2023 yılı bütçe teklifinin;

4 milyar 592 milyon 150 bin TL’si işçi masraflarına, 

651 milyon 76 bin TL’si SGK devlet primi masraflarına, 

662 milyon 768 bin TL’si mal ve hizmet alım sarfiyatlarına, 

720 milyon TL’si sermaye masraflarına, 

32 milyon 300 bin TL’si sermaye transferleri tertibine,

10 milyar 466 milyon 16 bin TL’si cari transferlere, yani büyük ölçüde ihracatçı ve ticaret erbabımızın desteklenmesi ile ilgili masraflara tahsis edilmiştir. “

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.