SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Kurum: Afete karşı önlem almak için çalışıyoruz

Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Ulusal Risk Kalkanı Modeli çatısında bilim insanlarımızla her türlü afete karşı önlem almak için çalışıyoruz” dedi. Bakan Kurum, Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların akabinde Ankara’ya yerleşen aileleri ziyaret edip, sohbet etti.

Bakan Kurum: Afete karşı önlem almak için çalışıyoruz
Akacan The Mall
06.04.2023 12:22
0
A+
A-

Bakan Kurum: Afete karşı önlem almak için çalışıyoruz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Ulusal Risk Kalkanı Modeli çatısında bilim insanlarımızla her türlü afete karşı önlem almak için çalışıyoruz” dedi. Bakan Kurum, Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin akabinde Ankara’ya yerleşen aileleri ziyaret edip, sohbet etti.

Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin etkilediği 11 vilayette ve sarsıntı riski taşıyan İstanbul öncelikli olmak üzere tüm Türkiye sathında uygulanacak bir afet idare programı olan Ulusal Risk Kalkanı Modeli için alandaki çalışmalar tüm süratiyle devam ediyor. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının öncülüğünde, bugüne kadar sarsıntı ve iklim değişikliğine bağlı afetlerin idaresi konusunda ülkemizde yapılan en kapsamlı çalışmayı yürüten Ulusal Risk Kalkanı Modeli Bilim Heyeti; sarsıntı, sel, heyelan üzere afetlere karşı Türkiye’nin direncini artırma maksadıyla, 7 Nisan Cuma günü saat 15.00’de İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir kere daha toplanıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katılacağı toplantı özelinde kapanış konuşması da kamuoyuyla paylaşılacak. Çalışmalarına 3 Mart tarihinde başlanan proje kapsamında yapılan hazırlıkların, nisan ayı sonuna kadar, kamuoyuna sunulması hedefleniyor.?

Akacan The Mall

“RİSK KALKANI BİLİM ŞURASI ALANA İNDİ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 31 Mart-3 Nisan tarihleri ortasında düzenlediği saha seyahatine katılan Bilim Heyeti, zelzele bölgesinde bulunan 11 vilayette, alandaki mevcut durum üzerine incelemelerde bulundu. Bakanlığın Gaziantep’te bulunan Uyum Merkezi’nde de çalışmalar gerçekleştiren Heyet, çalışma bahislerine ve uzmanlığa nazaran ayrılan 13 alt şurası ile zelzele bölgesinde ortaya çıkan durumu, toplumsal siyasetlerden, hasar tespitine, enkaz kaldırma ve atık idaresinden, yer değerlendirmeye kadar ele alıyor. Sarsıntı bölgesinde kalkınma sürecinin devamlılığını sağlayacak adımlar konusunda da çalışan Bilim Heyeti, öteki yandan tarihi ve kültürel mirasın taşıyıcısı olan mimari yapıtların korunması ve onarımı için de incelemeler başlattı. Uzmanlar, alanda elde edilen dataların, Risk Kalkanı Modeli kapsamında tüm Türkiye’de meydana gelebilecek zelzeleler ve muhtemel İstanbul sarsıntısına karşı alınacak tedbir ve idare temellerinin oluşturulmasında kıymetli bir ders niteliği taşıdığını tabir ettiler.

?

“KÜLTÜR VARLIKLARININ KARŞILAŞABİLECEĞİ RİSKLER TANIMLANIYOR, YENİLİKÇİ İMAL SİSTEMLERİ TEMEL ALINIYOR”

Bakan Murat Kurum, üçüncü defa toplanacak Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı öncesi resmî toplumsal medya hesabından, Hatay’da bilim insanlarının enkaz alanlarında yaptığı incelemeleri özetleyen bir görüntü paylaştı. Enkaz başında yapıları inceleyen uzmanların görüşlerine yer verilen görüntüde, yenilikçi üretim sistemlerinin temel alındığı ve acil müdahalelere devam edildiği bilgisi de paylaşıldı.

Risk Kalkanı Modeli Üyesi Oğuz Cem Çelik, “Depremde ziyan gören kentlerin, Hatay da dâhil olmak üzere tekrar yapılaşmasında kullanılabilecek yenilikçi imal sistemleri üzerine görüşlerimizi iletiyoruz.” tabirlerine yer verirken, Risk Kalkanı Modeli Üyesi Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal da acil müdahale ve düzgünleştirme çalışmaları etabının devam ettiği bilgisini vererek, “Bu kademede bilhassa kültür varlıklarının karşılaşacağı risklerin tanımlanması, daha sonraki etaplarda da ileride oluşabilecek risklerin yönetilebilmesi için tüm sorunların net olarak ortaya konulması gerekiyor.” açıklamalarında bulundu.

Risk Kalkanı Modeli Üyesi Prof. Dr. Kadir Güler de, “Burada esasen izolatörlerin tespiti için epeyce rijit kolonlar inşa edilmiş durumda. Hastane yapılarında bilhassa zelzele aktivitesinin çok fazla olduğu bölgelerde isabetli bir tercih. Tasarım açısından çok uygun. Hastanenin servis vermesi de hiç kesintiye uğramadan devam ettirilmiş.” tespitinde bulundu.

Risk Kalkanı Modeli Üyesi olan Japon Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki de görüntüde görüşlerine yer verilen uzmanlardan oldu. Kolon ve beton incelemelerinde bulunan Moriwaki, inşaat enkazındaki zahmetleri tespit ederek gerekli bilgileri verdi.

Bakan Kurum, paylaştığı bildirisinde, “Yükselen Anadolu’muz için tüm dünyaya örnek olabilecek bir çalışmayla Ulusal Risk Kalkanı Modeli çatısında bilim insanlarımızla her türlü afete karşı önlemler için çalışıyoruz. Heyet üyelerimiz zelzele bölgesinde saha incelemesi yaptı. Yarın yapacağımız toplantıyla izlenimlerini, yapacaklarımızı konuşacağız!” sözlerine yer verdi.

?

“AFET İDARESİNDE İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ İÇİN BUGÜNE DEK YAPILAN EN KAPSAMLI PROGRAM”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bilimin ışığında hazırlanan Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin tüm dünya için örnek bir çalışma olacağını belirtti. Kurum kelamlarına şöyle devam etti:

“Bu ne birinci ne de son sarsıntı. Zira ülkemiz bir zelzele bölgesi. Dahası iklim değişikliğine bağlı muhtemel afet senaryolarına açık bir coğrafyayız. Lakin sarsıntının ve öbür muhtemel doğal afetlerin öncesi-sırası ve sonrasında atılacak yanlışsız adımlarla çok daha az etkilenmek ve kayıpları en aza indirmek mümkün. Hazırlıklarımızı bilimin yol göstericiliğinde yapmak, her türlü afete yönelik önlemlerimizi almak, birer kriz idare planı çıkarmak için çok pahalı bilim insanlarımız, uzmanlarımız ve yöneticilerimizle çalışıyoruz. Ulusal Risk Kalkanı Modeli tüm bu taraflarıyla, büyük ülke Türkiye’ye yakışan, 360 derece düşünülmüş, eksiklerimizi gideren, aldığımız dersleri yansıttığımız, tüm halkımızın huzur ve itimat içinde yaşamasını sağlayacak dev bir projedir.

Bakan Kurum, zelzele bölgesinde halkın en öncelikli gündemi olan barınma gereksinimini çözmek üzere toplam 650 bin konutun inşasını öngören Yükselen Anadolu Projesi ve sarsıntıdan ağır bir biçimde etkilenen 4 kent merkezinin kalkınma öncelikli kentsel dönüşümünü sağlayacak projelerin üretildiği Kalkınma Öncelikli Kentleşme (KÖK) Çalıştayları ile süratli ve faal bir sürece girdiklerini belirtti.Bakan Murat Kurum, “Yükselen Anadolu, KÖK çalışmaları ve Ulusal Risk Kalkanı projelerimiz, hem Türkiye’mizin hem de büyük bir zelzele riskiyle karşı karşıya olan İstanbul halkının geleceğe inançla bakmasını sağlayacak bir tahlil reçetesi olarak hazırlanmaktadır.” sözlerini kullandı.

BİLGİ NOTU: “RİSK KALKANI MODELİ BİLİM HEYETİ NASIL YAPILANIYOR?”

Ulusal Risk Kalkanı Modeli Bilim Heyeti, toplam 158 üyeden ve 13 alt konseyden oluşuyor. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin öğretim üyeleri, kamu ve kamuya bağlı kuruluşlardan yöneticiler, mimarlar ve Bakanlık yetkilileri proje için bir ortada çalışıyor. Kurul’da inşaat, jeoloji, maden, etraf, sanayi, ziraat mühendisliği üzere alanlardan isimlerin yanında şehir-bölge planlama, sosyoloji, psikoloji, tarih, irtibat, sıhhat, hukuk üzere birçok farklı disiplinden uzmanlar da yer alıyor. Bilim Konseyi çatısı altında yer alan 13 alt konseyin başlıkları ise şöyle:

Destek Hizmetleri ve Toplumsal Siyasetler Heyeti, Hasar Tespit Heyeti Sarsıntı ve Yer Bilimleri Şurası Kentleri İnşa ve İhya Şurası, Kentsel ve Kırsal Dönüşüm Konseyi, Enkaz ve Atık İdaresi Konseyi, Yeni Yapı Teknolojileri Şurası, Coğrafik Bilgi Sistemleri ve Akıllı Kentler Heyeti, Mekânsal Planlama Şurası, Tarihi ve Kültürel Miras Konseyi, Kentsel ve Kırsal Altyapı Heyeti, Kriz İdaresi ve İrtibat Heyeti, İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Konseyi. Bakan Murat Kurum’un başkanlık ettiği Bilim Kurulu’nun üyeleri ortasında kamuoyunun yakından tanıdığı isimler de var. Sarsıntı ve yer bilimleri alanlarının yakından takip edilen akademisyenleri Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Prof. Dr. Cenk Yaltırak’ın yanı sıra Tarihçi ve Muharrir Murat Bardakçı, Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki de şuranın üyeleri.

Ulusal Risk Kalkanı Modeli üçüncü toplantısında, alınan ve uygulamaya konulacak kararlar da açıklanacak.

ULUSAL RİSK KALKANI MODELİ VE ŞURALARIN MİSYON TARİFLERİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak toplumsal konuttan kentsel dönüşüme, altyapı yatırımlarından millet bahçelerine, iklim değişikliğiyle gayretten etraf siyasetlerine ve sıfır atık konusuna kadar tüm alanlardaki çalışmalar bilimin ışığında yürütülüyor. Bu hedefle Ulusal Risk Kalkanı Modeli, topraklarının büyük bir kısmı sarsıntı riski altında olan Türkiye’nin sarsıntı, sel, heyelan, yangın üzere iklim krizinden kaynaklanan başka bütün afetlere karşı hazırlıklı olması ve 6 Şubat sarsıntılarından hareketle afetlerle çaba kapasitesinin her manada geliştirilmesi emeliyle kurgulandı. Model, ülkemizin afetlere dirençli kentlere sahip olması hedefiyle hayata geçirildi.

İlk anlardan bu vakte kadarki süreçte yürütülen çalışmalarda, sarsıntı sonrası afet bölgesinde bulunan kentlerimizin yine ihya ve inşası süreçleri, bilim insanlarımızın ve üniversitelerimizin katkıları ve dayanakları ile bütüncül bir perspektifle devam ettirildi.

81 kentin tamamına direnç katma amacıyla oluşturulan Ulusal Risk Kalkanı Modeli kapsamında, heyetlerin vazife alanları da tanımlandı. Vazife alanları, risk idaresi ve kriz idaresi basamakları dikkate alınarak belirlendi. Şuralarda; jeolojiden jeofiziğe, kent bölge planlamadan inşaat mühendisliğine, mimarlıktan tarihe, hukuktan sosyolojiye, iktisattan afet idaresine kadar birçok alanda bilim insanları yer alıyor.

13 heyetin kuruluş münasebeti ve misyonları, aşağıdaki üzere tanımlanıyor:

  1. Dayanak Hizmetleri ve Toplumsal Siyasetler Şurası: Afetler meydana geldikten sonra yürütülmesi gereken en kıymetli hizmetlerin başında hiç elbet arama-kurtarma, birinci yardım, besin ve süreksiz barınma hizmetleri gelmektedir. Bu süreç afet idaresi açısından epey kritiktir. Büyük bir iş birliği ve uyum gerektirir. Böylelikle bu şuramız AFAD’la birlikte afetlere müdahale kapasitemizi geliştirme konusunda değerli bir rol üstlenecek.
  2. Sarsıntı ve Yer Bilimleri Heyeti: Bu konseyimiz faal fay sınırları üzerinde yer alan ülkemizin yer bilimleri açısından incelenmesini, yerleşime uygun olup olmadığının tespitini, yerin sarsıntılara karşı sağlam, inançlı ve hazırlıklı olup olmadığını belirleyecek.
  3. Hasar Tespit Heyeti: Ülkemizdeki tüm yapı stokunun afetlere karşı güçlü olup olmadığının tespitini, afetin meydana geldiği bölgelerdeki hasar tespit çalışmalarının risk idare sürecine uygun bir biçimde yürütülmesi konusundaki stratejileri belirleyecek.
  4. Enkaz ve Atık İdaresi Şurası: Afet sonrasında başta yıkıntı atıkları olmak üzere çok sayıda atık çeşidi ortaya çıkmaktadır. Bu atıkların insan ve etraf sıhhatine ziyan vermeyecek formda imha edilmesi ve geri dönüşüme tabi tutulması konusunda çalışmalar yürütecek.
  5. Kentleri İnşa ve İhya Şurası: Afetle birlikte kentlerimizde meydana gelen tahribatı giderecek, TOKİ’mizle süreksiz ve kalıcı konutlar yapacak, kentlerimizin tekrar inşası için gerekli olan bilimsel çalışmaları yürütecek.
  6. Kentsel ve Kırsal Dönüşüm Konseyi: Dirençli kentlerin inşası yolunda kentsel dönüşüm stratejilerini her kentin kendi kimliğine nazaran belirleyerek; kentlerin özgün kimliklerini koruyacak çalışmalar yapacak.
  7. Mekânsal Planlama Şurası: Afetlere hassas planlama yaklaşımlarının geliştirilmesine, yeni şehircilik çalışmalarında planlama sürecinin bir bütün olarak kıymetlendirilmesine, Türkiye Mekânsal Stratejik Planı çalışmalarına katkı sağlayacak.
  8. Yeni Yapı Teknolojileri Heyeti: Afet riskli bölgelerdeki konutlar başta olmak üzere tüm yapıların yeni yapı teknolojileri ışığında sağlam ve inançlı bir formda inşa edilmesini sağlayacak.
  9. Coğrafik Bilgi Sistemleri ve Akıllı Kentler Kurulu: Sarsıntıdan ziyan gören vilayetlerimizin yine inşa ve ihya sürecinde teknolojinin bütün imkânlarını dijital ortamda alana yansıtacak, kentlerimizde akıllı teknolojilerin daha faal kullanılmasını sağlayacak.
  10. İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Heyeti: Afet bölgesindeki yeni şehircilik çalışmalarımızı iklim dostu yeşil dönüşüm vizyonu çerçevesinde hayata geçirecek, bütün kentlerimizi iklim krizine karşı dirençli hale getirecek.
  11. Kentsel ve Kırsal Altyapı Konseyi: Zelzele bölgesinde ulaşımdan kanalizasyona, içme suyundan güce kadar tüm altyapı çalışmalarını tamamlayacak. Bunun yanı sıra tüm yerleşim yerlerimizin altyapısını afetlere dirençli hale getirecek.
  12. Tarihi ve Kültürel Miras Konseyi: Afet sonrasında kadim şehircilik geleneklerimizi temsil eden, istiklal çabamızın öncü kentleri başta olmak üzere sahip olduğumuz tarihi ve kültürel zenginlikleri ecdadımızın aziz anısına sadık kalarak ihya edecek, kentlerimizi kendi bedelleriyle ayağa kaldıracak.
  13. Kriz İdaresi ve Bağlantı Kurulu: Afet sürecinde kamuoyunun gerçek bilgilendirilmesini, aktif irtibat kanallarının kurulmasını, kriz idare sürecinin başarılı bir halde yürütülmesini sağlayacaktır.

BAKAN KURUM’DAN ANKARA’DAKİ DEPREMZEDE AİLELERE ZİYARET

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların akabinde Ankara’ya yerleşen aileleri ziyaret edip, sohbet etti.

Bakan Kurum, dün akşam zelzele bölgesinden gelip Mamak’ta yerleşen İlhan, Ertürk ve Hocaoğlu ailelerini konutlarında ziyaret etti. Depremzedeler, yıkılan meskenlerinin yerine yapılan konutlara ait Kurum’a sorular sordu. Kurum, meskenlerin 1 yıl içinde bitip bitmeyeceğini soran Tacettin İlhan’a “319 bin konutu mayısın sonuna kadar başlatmayı hedefliyoruz. 319 bin konutu yaptıktan sonra da etap etap başkalarını yapacağız. Malatya’da daha evvel yaptık ve teslim ettik. En kısa müddette yapıp, teslim edeceğiz” dedi.

Adıyaman’dan gelen 8 kişilik Ertük ailesinden İkbal Ertürk de Kurum’un ziyareti sırasında gözyaşlarına hakim olmadı. Ertürk, zelzelede ölen annesi ve ablasının mezarlarını ziyaret etmek istediğini söyledi. Kurum, “Ne vakit gitmek istiyorsanız; sizi götürelim. Araç tahsis edelim, ne vakit istiyorsanız gidin, gelin” diye konuştu.

Kurum ayrıyeten İkbal Ertürk’e tahsil bursu verilmesi talimatı verdi. Ertürk’ün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek isteğini de dinleyen Kurum, “Cumhurbaşkanımız ile İkbal’i buraya geldiklerinde buluşturalım” dedi. Kurum, son olarak Hatay’da zelzeleden etkilenerek Ankara’ya gelen 12 kişilik Hocaoğlu ailesini ziyaret edip, zelzeleden sonra doğan Aysima bebeğe taktı.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.