SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Karadeniz hamsisi küçük kaldı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde tezgahlarda balık bolluğu yaşanırken vatandaşlar Karadeniz hamsisine ise hasret kaldı. Balıkçılar hamsinin azlığını palamut bolluğuna bağlarken, bilinçsiz avlanma nedeniyle hamsinin büyüyemediğini belirtti.

Karadeniz hamsisi küçük kaldı
Akacan The Mall
10.12.2022 11:07
0
A+
A-

Karadeniz hamsisi küçük kaldı
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde tezgahlarda balık bolluğu yaşanırken vatandaşlar Karadeniz hamsisine ise hasret kaldı. Balıkçılar hamsinin azlığını palamut bolluğuna bağlarken, bilinçsiz avlanma nedeniyle hamsinin büyüyemediğini belirtti.

Karadeniz Ereğli ilçesinde tezgahlarda Aralık ayının gelmesi ile birlikte balık bolluğu yaşanıyor. Tezgahlarda palamut, çinekop, mezgit, zargan, barbun, kolyoz, lüfer, çupra, levrek, uskumru ve hamsi balıkları yerini aldı. Bu dönem palamuta doyan vatandaşlar ise Karadeniz hamsisine hasret kaldı. Karadeniz’de hamsi bu dönem çok az çıkarken, çıkan hamsininde çok küçük olduğu belirtildi. Balıkçı esnafı hamsinin az olmasının nedenini palamutun bu dönem bol olması ve bilinçsiz avlanmaya bağlıyor. Tezgahlarda Marmara ve Karadeniz’den az ölçüde çıkan küçük hamsi 25-60 TL ortasında değişen fiyatlardan satılıyor.

“BU SONUCU BEKLİYORDUK”

Akacan The Mall

Plamutun bol olması nedeniyle hamsinin az olacağının bekledikleri bir durum olduğunu anlatan balıkçı esnaflarından Şenol Sönmez, yakın vakitte çinekopun artmayacağını söz etti. Sönmez gazetecilere yaptığı açıklamada “Biz esasen bu sonucu bekliyorduk. Palamut’un bol çıktığı sene ekseriyetle hamsi tezgahlarda az oluyor. Hamsi gerek İstanbul’dan, gerek Karadeniz’in çeşitli yörelerinden çıkıyor. Hamsiler ekseriyetle kilosu 50 TL’ye satılmakta. Mezgitler tezgahta 50 TL, iri mezgitler 100 TL, çinakoplar da ortalama 100 TL’ye satılmakta. Biz artık mesleğimiz bu olduğundan ötürü hamsinin çıkmasını bekliyoruz. İnşallah denizlerde eser verirde hamsinin tezgahlarda bol ölçüde satılmasını bekliyoruz. Balıkçılık azalınca tezgahlar ister istemez çupra ve levreğe dönüyor. Yakında somon başlar. Onun haricinde iri barbunlar oluyor, tekrar çinakop oldu olacak. İlerleyen günlerde biraz daha olursa bütün balıkçılarında, vatandaşında yüzü güler” dedi.

“HAMSİYİ BU GİDİŞLE ÇOCUKLARIMIZ ANSİKLOPEDİLERDE GÖRECEK”

Karadeniz hamsisinin palamut istilasından sonra istilasına uğradığını belirten balıkçı esnaflarından Volkan Demirel ise hamsinin bu yıl büyüyemediğini söyledi. Demirel konuşmasında şu kelamlara yer verdi: “Hamsi şuanda Karadeniz’de var fakat daha büyümedi, palamut istilasından geçti. Şuanda da insanoğlunun istilasında. Gereksiz tüketim var. Arz-talebi karşılamıyor. Gelen Karadeniz hamsileri çok ince, büyümedi. Gelen müşterilerimizde bundan şikayetçi lakin sebebi de gereksiz yere tutulup satılmadığı halde yem fabrikalarına göndermeleri, oradan da para kazanmaları. Yani gereksiz bir tüketim var. Hamsiyi birazcık rahat bıraksak aslında bir palamut istilasından geçti. Hamsi büyüyemiyor, büyütemedik, büyüyemeyecek te. Bu gidişle de tahminen biz göreceğiz ancak çocuklarımız bunu ansiklopedilerde görecek. Birden fazla balığın şuanda sonu gelmekte. Şuanda sattığımız hamsinin fiyatı 40-50 TL ortasında devam ediyor. Sattığımız hamsinin bir kısmı Marmara’nın bir kısmı da Karadeniz’in hamsisidir. Şuan da tezgahta kolyoz var tanesi 60 TL’den satılıyor, zargana balığı 80-90-100 TL civarlarında satılıyor. Balık çok olduğu vakit fiyatlar aşağıda, balık az olduğu vakit arz-talebi karşılamadığı vakit fiyatlar yükseliyor. Hamsinin artıp, artmaması hakkında pek bir şey diyemiyorum. Hamsi bu gidişle artmaz, zira büyük bir istilada.”

“HAMSİNİN BUNDAN SONRA ÇIKMASI ÇOK ZOR”

Hamsinin geçtiğimiz günlerde çok az ölçüde çıktığını vurgulayan balıkçı esnafı Adem Çetin, bundan sonra çıkmasının ise sıkıntı göründüğünü söz etti. Çetin, “Hamsi şuan da zayıf. Karadeniz hamsisi geçenlerde bir ölçü çıktı, biraz inceydi. Şuanda Marmara hamsisi geliyor. Şuan da 25 ve 60 TL ortasında hamsi var. Hamsinin ilerleyen günlerde çıkması sıkıntı üzere gözüküyor. Palamutun obur olmasından kaynaklanıyor. Denizde en çok balık yiyen palamut balığıdır. Palamutta bu sene bolluk vardı. Onun tesirinden ötürü hamsi, istavrit, barbun balıklarını çok etkiledi. Karadeniz hamsisi tezgahlara geliyor lakin biraz ince. Yanında da Marmara hamsisi de geliyor lakin bu sene çok bir bolluğu yok. Şuanda çinakop balığı da azaldı, fiyatı 100 TL’yi buldu. Uskumru geliyor. Bu aylarda balığın az olmasından ötürü çupra ve levrek balığını satmaya başladık. Palamut tezgahlara azda olsa geliyor fiyatı 80-90 TL ortasında, mezgidin fiyatı iriliğine nazaran değişiyor 50-60 ve 100 TL ortasında, istavrit balığı ise 70-80 TL arasında” halinde konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.