SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Babasının yanında uzunluk boy fotoğraflar veriyor fakat ismi da yaşı da açıklanmıyor… Kuzey Kore başkanı Kim Jong Un’un kızı hakkında neler biliyoruz?

Kuzey Kore başkanı Kim Jong Un, son devirde ülke basınının karşısına daima yanında kızıyla çıkıyor. Pyongyang kaynakları 10 yaşında olduğu kestirim edilen bu kızla ilgili en ufak bir sır vermiyor hatta ismini bile açıklamıyor lakin Batı’da şimdiden “Kuzey Kore’nin yeni lideri” yakıştırmaları başladı bile… İsminin Ju Ae olduğuna dair güçlü ispatlar bulunan bu küçük kız önümüzdeki devirde çok daha sık karşımıza çıkacak üzere görünüyor. İşte Kim Jong Un’un kızı hakkında bildiklerimiz…

Babasının yanında uzunluk boy fotoğraflar veriyor fakat ismi da yaşı da açıklanmıyor… Kuzey Kore başkanı Kim Jong Un’un kızı hakkında neler biliyoruz?
Akacan The Mall
25.02.2023 11:50
0
A+
A-

Babasının yanında uzunluk boy fotoğraflar veriyor lakin ismi da yaşı da açıklanmıyor… Kuzey Kore önderi Kim Jong Un’un kızı hakkında neler biliyoruz?
Kuzey Kore başkanı Kim Jong Un, son periyotta ülke basınının karşısına daima yanında kızıyla çıkıyor. Pyongyang kaynakları 10 yaşında olduğu iddia edilen bu kızla ilgili en ufak bir sır vermiyor hatta ismini bile açıklamıyor lakin Batı’da şimdiden “Kuzey Kore’nin yeni lideri” yakıştırmaları başladı bile… İsminin Ju Ae olduğuna dair güçlü deliller bulunan bu küçük kız önümüzdeki devirde çok daha sık karşımıza çıkacak üzere görünüyor. İşte Kim Jong Un’un kızı hakkında bildiklerimiz…

Kuzey Kore başkanı Kim Jong Un’un kızının, son periyotta düzenlenen resmi etkinliklerde sık sık babasının yanında uzunluk göstermesi, tüm dünyada merak uyandırdı. Son olarak ülkenin kimi kentlerinde Ju Ae isminin kullanımının yasaklanması, kızın isminin Ju Ae olduğu istikametindeki inancı kuvvetlendirdi ve bu merakı daha da körükledi.

Dünya kamuoyu, Kim Jong Un’un kızı ile birinci olarak Kasım ayında medyayla paylaşılan fotoğraflar sayesinde tanıştı. Fotoğraflarda Kim Jong Un bir kıtalararası balistik füze testi alanını ziyaret ediyor kızı da babasına eşlik ediyordu.

Akacan The Mall

Birkaç ay sonra bu kere Kuzey Kore ordusunun kuruluş yıldönümü onuruna düzenlenen bir resmi aktiflikte, kız protokolde en ön safta yer aldı.

Ardından geçtiğimiz günlerde Güney Kore haber ajansı Yonhap, Kuzey Koreli yetkililerin “saygıdeğer kız evladın” fotoğraflarının ülkenin posta pullarına basılacağını açıkladığını duyurdu. Küçük kız en son geçen hafta cumartesi günü babasıyla birlikte bir futbol maçının tribünlerinde görüntülendi.

Ju Ae’nin şimdi çocuk denecek yaşta bu kadar göz önünde bulunması, Kim ailesinin geleneklerine zıt. Örneğin Kim Jong Un’un teyitli birinci fotoğrafı 2010 yılında, babasının vefatından bir yıl evvel yayımlanmıştı. O sırada Kim Jong Un, 26 yaşındaydı.

Ju Ae’nin sık sık resmi etkinliklerde yer alması, “Acaba Kim Jong Un veliahtı olarak kızını mı işaret ediyor?” sorularına neden oldu. Lakin uzmanlar bu spekülasyonları yapmak için şimdi çok erken olduğunu, esasen Kuzey Kore’de liderlik koltuğunun da genelde erkek evlatlara ayrıldığını belirtiyor.

Peki Ju Ae hakkında neler biliyoruz?

VARLIĞINI BİRİNCİ OLARAK DENNIS RODMAN TEYİT ETTİ

Öncelikle şunu belirtelim: Kim Jong Un’un 3 çocuğu olduğuna inanılıyor. Bu çocuklardan yalnızca bir kız evladın varlığı teyitli. Onun isminin ne olduğu da Kuzey Kore resmî kurumları ya da basın organları tarafından açıklanmış değil.

Kim Jong Un’un bir kızı olduğunu bildiren birinci kaynak bu resmî kurumların hiçbiri değil, bir periyot NBA’de fırtınalar estiren basketbolcu Dennis Rodman oldu. 2013’te Pyongyang’ı ziyareti sırasında Kim Jong Un’la arkadaş olan Rodman birebir yıl The Guardian’a verdiği bir röportajda Kim Jong Un ile eşi Ri Sol Ju’nun bir bebek sahibi olduğunu belirtiyor ve ekliyordu:

“Bebek Ju Ae’yi kucağıma aldım, Bayan Ri ile de sohbet ettim. Yeterli bir baba ve hoş bir ailesi var. Kim bana, ‘Aralık ayında görüşürüz’ dedi.”

Radio Free Asia’da 2 hafta evvel yayımlanan bir haber de bu bağlamda dikkat cazipti. Haberde Jeongju ve Yongsong kentlerindeki lokal yöneticilerin, ismi Ju Ae olan bayanların doğum dokümanlarındaki isimleri değiştirmesini emrettiği belirtiliyordu. Bu gelişme de Kim Jong Un’un kızının isminin Ju Ae olduğu söylentilerinin teyidi kabul edildi.

JU AE KAÇ YAŞINDA?

Chosunilbo gazetesine nazaran, Güney Kore Ulusal İstihbarat Dairesi, Ju Ae’nin Ocak 2013’te dünyaya geldiğine inanıyor. Yani küçük Kim 11 yaşından gün alıyor. Hakikaten Rodman’ın ziyaretinin de Şubat 2013’te gerçekleştiği düşünüldüğünde, Ju Ae’nin 10-11 yaşlarında olması mantıklı.

Güney Kore istihbaratı, Ju Ae’nin ailenin ikinci çocuğu olduğunu iddia ediyor. Kim Jong Un ile Ri Sol Ju’nun birinci çocuklarının 2010 yazında, üçüncü çocuklarının ise 2017 başlarında dünyaya geldiği düşünülüyor.

Bu çocukların cinsiyetlerine dair bir teyit yok ancak CNN, 2017’deki bir haberinde Güney Koreli milletvekillerinin birinci çocuğun erkek olabileceğine inandığını yazmıştı.

KUZEY KORE RESMİ MEDYA ORGANLARININ AKTARDIĞI AYRINTILAR SINIRLI

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Ju Ae’nin füze test alanında çekilmiş fotoğraflarını “Kim Jong Un, teftişi sevgili kızı ve eşi ile birlikte gerçekleştirdi” tabirleriyle paylaştı.

Birkaç ay sonra Rodong Sinnum gazetesi, Kore Halk Ordusu’nun kuruluşunun 75’inci yıl dönümü gururuna verilen yemeğe dair haberinde Kim Jong Un’un aktifliğin yapıldığı yere “saygıdeğer kız evladı” ile gelişini uzun uzun anlattı.

Resmi haber ajanslarında Ju Ae hakkında bunun dışında çok fazla detay bulunmuyor.

“BEN BİR BABA VE BİR KOCAYIM”

Geçmişte ABD ile Kuzey Kore ortasındaki diplomasi teşebbüslerinde değerli roller oynamış olan CIA eski yetkilisi Andrew Kim, Nisan 2018’de devrin ABD Dışişleri Bakanı olan Mike Pompeo ile görüşen Kim Jong Un’un, ferdî hayatına dair birtakım ipuçları verdiğini açıkladı.

Andrew Kim’in Şubat 2019’da Stanford Üniversitesi Asya Pasifik Araştırmaları Merkezi’nde verdiği bir konferansta anlattığına nazaran, Kim Jong Un, Pompeo’ya, “Ben bir baba ve bir kocayım. Ve çocuklarım var. Ve çocuklarımın nükleer silahları ömürleri boyunca sırtlarında taşımalarını istemiyorum” dedi.

JU AE, KUZEY KORE’NİN BİR SONRAKİ BAŞKANI OLABİLİR Mİ?

Ju Ae’nin şimdi 10 yaşındayken resmî etkinliklerde bu biçimde uzunluk göstermesi, “Kim Jong Un’dan sonra Kuzey Kore’nin başkanı o mu olacak?” tartışmalarına yol açtı.

Güney Kore’de bulunan Sejong Enstitüsü’nün kıdemli analisti Cheong Seong Chang, CNN’e yaptığı açıklamada, Ju Ae’nin test alanında görüntülenmesini ve resmî medya organlarında “sevgili” sözünün kullanılmasını Kim Jong Un’un veliahtını seçmiş olabileceğinin son işareti olarak yorumladı. (Ju Ae’nin 2011’de hayatını kaybeden dedesi Kim Jong Vilayet’in de “Sevgili Lider” olarak anıldığını hatırlatalım.)

Cheong şu sözleri kullandı:

“Bu gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda, Kim Ju Ae’nin Kim Jong Un’un veliahtı seçildiğine kuşku kalmadı. Bunun Kuzey Kore’nin iç ve dış siyasetini orta ve uzun vadede nasıl etkileyeceğine ve Kuzey Korelilerin dördüncü jenerasyonun iktidara gelişine nasıl reaksiyon vereceğine dikkat etmek gerek.”

Ancak merkezi Washington’da bulunan Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi’nin analistlerinden Duyon Kim, bu sonuçlara varmak için şimdi çok erken olduğunu belirtti.

The Associated Press’e konuşan Duyon Kim, “Bu noktada yalnızca spekülasyon yapabiliriz. Kim Jong Un’un kızını ortaya çıkarmasının kasıtlı olduğu ortada. En azından, Kim ailesiyle kan bağına sahip olmanın ehemmiyetini ve meşruiyetini vurgulamaya çalıştığını söyleyebiliriz. Lakin veliaht olacağını varsaymak için şimdi çok erken zira Kuzey Kore’de tahtın veliahtı her vakit erkek çocuklar olmuştur” diye konuştu.

LİDERLİĞİN ÖTEKİ ADAYI JU AE’NİN HALASI

Kuzey Kore başkanı Kim Jong Un’dan sonra yerine kız kardeşi Kim Yo Jong’un geçebileceği bir müddettir konuşuluyor.

Kim Yo Jong, şu an, Kuzey Kore’nin siyaset yapan organı olan Devlet İşleri Komitesi’ndeki tek bayan.

CNN’in Güney Koreli milletvekili Kim Byung Kee’ye dayandırdığı 2020 tarihli bir haberde, Kim Yo Jong’un ülkenin “fiili iki numarası” olabileceği belirtiliyordu. Haberde milletvekiline bu bilgiyi Güney Kore Ulusal İstihbarat Dairesi’nin bir brifing sırasında aktardığı belirtiliyordu.

Geçmişte ABD’nin Seul Büyükelçiliği’nde misyon yapmış olan üst seviye diplomat David Straub ise The Daily Beast’e yaptığı açıklamada, Kim Jong Un’un kızını ön plana çıkarmasının kız kardeşi için tasa verici bir haber olabileceğini söyledi.

Straub, Kim Jong Un’un amcasının ve baba bir anne farklı erkek kardeşi Kim Jong Nam’ın suikast buyruklarını verdiği istikametindeki haberleri de hatırlatarak, “Eminim Kim ailesindeki herkesin aklına bilhassa de Yo Jong’un aklına bu gelmiştir” dedi. Kim Jong Nam, 2017 yılında Malezya’da bir kimyasal hudut gazıyla zehirlenerek öldürülmüştü.

INSIDER’ın “Who is North Korean leader Kim Jong Un’s daughter, Kim Ju Ae, and why is she appearing more in the media?” başlıklı haberinden derlenmiştir.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.