SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Avrupa’da güç faturasını düşürme takviyeleri sürüyor

Avrupa’da güç faturasını düşürme dayanakları sürüyorAvrupa ülkeleri, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yaşanan güç krizini hafifletmek için bir …

Avrupa’da güç faturasını düşürme takviyeleri sürüyor
Akacan The Mall
26.08.2022 13:37
0
A+
A-

Avrupa’da güç faturasını düşürme dayanakları sürüyor
Avrupa ülkeleri, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yaşanan güç krizini hafifletmek için bir yandan halkı güç tasarrufuna motive etmek için kampanyalar başlatırken öteki yandan fatura dayanağı, direkt ödeme, sübvansiyon ve vergi indirimi üzere…

Rusya-Ukrayna savaşı, global ekonomiyi olumsuz etkilerken, Memleketler arası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası üzere, dünyanın önde gelen ekonomik kurumları savaşın tesiriyle ekonomik büyümenin yavaşlayıp yüksek güç ve besin fiyatlarıyla enflasyonun artacağı ihtarında bulunuyor.

Avrupa’da güç maliyetindeki artışlar, düşük gelirlileri orantısız halde etkilerken, eşitsizliği daha da artırıyor.

Akacan The Mall

Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon, savaşın körüklediği besin ve güç maliyetlerindeki büyük artışın da tesiriyle yüzde 8,6’ya ulaştı.

AB Kurulu’nun raporuna nazaran, bu yılın birinci çeyreğinde toptan elektrik fiyatları geçen yılın birebir çeyreğine kıyasla İspanya ve Portekiz’de yüzde 411, Yunanistan’da yüzde 343, Fransa’da yüzde 336 ve İtalya’da yüzde 318 arttı.

Avrupa’nın gösterge elektrik fiyatı, Ağustos ayında Almanya’da birinci sefer megavat saat başına 700 euroyu geçti. Böylelikle, 2023 teslimatlı elektriğin fiyatı son 5 yılın mevsimsel ortalamasının 14 katına ulaştı.

Yükselen enflasyon ve güç fiyatları, Avrupa ülkelerini sıkıntı durumda kalan düşük gelirli vatandaşları da desteklemeye yöneltti.

Avrupa’da hükümetler güç krizi karşısında halkı güç tasarrufuna motive etmek için kampanyalar başlatırken, tıpkı vakitte krizi hafifletmek için vergi indiriminden nakit ödemeye varan çeşitli önlemler açıkladı.

Fransa’da 20 milyar euroluk paket onaylandı

Fransa’nın ana güç sağlayıcısı EDF Kümesi, ziyan ederek yüksek güç fiyatlarını tüketicilere yansıtmamayı seçti. Ülkede devlet tarafından yakıtta litre başına 18 euro sentlik indirim yapıldı.

Düşük gelirli hanelere artan güç maliyetlerine yardımcı olmak için bir keze mahsus 100 euro ödeme sağlandı.

Ülkede, Ağustos başında artan güç ve besin fiyatlarıyla çaba eden hane halklarına yardımcı olmak için 20 milyar euroluk yardım paketi mecliste onaylandı.

Yardım paketinde emekli maaşlarının ve kimi toplumsal yardım ödemelerinin yüzde 4 artırılması, akaryakıtta devlet tarafından finanse edilen litre başına 18 sentlik indirimin Eylül ve Ekim aylarında 30 sente çıkarılması da yer aldı.

Ayrıca şirketlere çalışanlarına yıllık 6 bin euroya kadar vergisiz ikramiye vermesi imkanı tanındı.

Almanya’da iki yardım pakati uygulamada

Savaş öncesi Rusya ile çok yakın güç bağları bulunan ve güçte Rus kaynaklarına bağımlı Almanya’da, besin ve akaryakıt alanındaki rekor fiyatlar enflasyon karşısında gelirleri eriyen hane halklarını güç durumda bırakıyor.

Hükümet, bu yıl artan güç fiyatları karşısında vatandaşlarına yardımcı olmak için 30 milyar euroluk iki yardım paketi hazırladı. Artan güç fiyatlarının vatandaşlara yansımasını azaltmak için vergi mükellefi her çalışana bir keze mahsus 300 euro ödeme yapma kararı alındı.

Benzinde akaryakıt vergisi litre başına 30 sent, mazotta ise 14 sent düşürüldü.

Toplu taşıma araçlarının kullanımını teşvik etmek ve herkes için daha ucuz hale getirmek hedefiyle bir keze mahsus 90 gün boyunca, tren, otobüs ve metroda toplu taşıma biletinin ayda 9 euroya satılmasına imkan tanındı.

İspanya güçte vergi indirimine gitti

İspanya, güç faturalarındaki KDV’yi yüzde 21’den 10’a düşürürken, elektrikten alınan vergiyi yüzde 7’den 0,5’e indirdi. İspanya hükümeti güç şirketlerine beklenmedik bir vergi uygulayarak tüketiciler için yüksek maliyetlerin yükünü hafifletmeye yardımcı oldu.

Ülkede hayat pahalılığı kriziyle başa çıkmak için 1 Eylül’den yıl sonuna kadar kimi kısa ve orta aralıklı tren seyahatlerinin fiyatsız olması kararlaştırıldı.

İrlanda KDV indirdi

İrlanda’da toplu taşıma fiyatları, artan ulaşım maliyetlerine yardımcı olmak için yıl sonuna kadar yüzde 20 düşürüldü. Hane halkının ve şirketlerin akaryakıt maliyetlerine yardımcı olmak için, yakıt vergisini akaryakıt için litre başına 20 sent, dizel için litre başına 15 sent indirdi.

İrlanda hükümeti, gaz ve elektrik üzerindeki KDV’yi yüzde 9 ila yüzde 13,5 ortasında düşürdü.

Hollanda’da düşük gelirliye 800 euro güç teşviki

Hükümet, artan enflasyona yardımcı olmak için, düşük gelirli hanelere bir sefere mahsus 800 euro güç teşviki açıkladı.

Ayrıca güçte KDV’yi yüzde 21’den 9’a indirdi. Akaryakıt vergisinde ise yüzde 21 indirim sağlandı.

İngiltere’de emekliye 300 euro ek ödeme

İngiliz hükümeti, düşük gelirli hane halkı için güç krizine karşı güç sağlayıcılarına otomatik ödemeli 400 sterlinlik güç indirimi açıkladı.

Devlet yardımı alan haneler içinde, 400 sterlinlik indirime ek olarak bir keze mahsus 650 sterlinlik “hayat pahalılığı” ödemesi yapılmasına karar verildi. Emeklilere de 300 euro ek ödeme imkanı sağlandı.

İtalya’da düşük gelirliye 200 euro

İtalya, güç faturalarını denetim altında tutmak için 14 milyar euroluk yakıt teşvik ve yatırım planı açıkladı.

Yılda 35 bin eurodan daha düşük gelirli çalışanlara 200 euro ödenmesine karar verildi.

Enerji ağır şirketlere yüzde 20 vergi indirimi taahhüt edildi. İtalya hükümeti, yüksek güç fiyatlarından kar sağlayan şirketleri yüksek orandan vergilendirme planı hazırladı.

Belçika’da 225 euroluk kalorifer yakıtı çeki

Savaşın başlamasıyla birlikte Belçika’da da başta elektrik ve doğal gaz olmak üzere güç fiyatları süratle yükseldi. Ülkede enflasyon son 40 yılın doruğuna çıkarken yüzde 10’a varan enflasyondaki artışa en büyük katkıyı güç eserleri verdi.

Ülkede temmuz ayında güçteki fiyat artışı yüzde 49,11’i buldu. Belçika’da temmuz ayında 1 yıl öncesine kıyasla elektrik fiyatları yüzde 44,7, doğalgaz fiyatları yüzde 97 ve kalorifer yakıtı fiyatları yüzde 68,9 arttı.

Savaşla birlikte ülkede akaryakıt ve motorin üzere akaryakıt fiyatları da tepe yaptı. Hükümet, mart ayında artan güç faturalarına karşı doğalgaz, akaryakıt ve motorindeki vergileri düşürmeye karar verdi.

Doğalgaz ve elektrikteki KDV yüzde 21’den 6’ya indirildi. Konutunu kalorifer yakıtı ile ısıtanlara 225 euroluk çek gönderildi.

Elektrik faturalarına katkı için abonelere 100 euroluk çek verilirken akaryakıt ve mazota uygulanan vergiler de azaltıldı. Kelam konusu yakıtların litre fiyatı ortalama 17,5 sent düşürüldü.

ABD yatırıma 369 milyar dolar kaynak ayrıldı

Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD de savaşın başlamasıyla birlikte yükselen güç fiyatlarından nasibini aldı.

Ülkede enflasyon, güç ve besin fiyatlarındaki artışların tesiriyle 41 yılın tepesini gördü.

ABD’de güç fiyatları Temmuz’da aylık bazda yüzde 4,6 azalış göstermesine karşın yıllık bazda yüzde 32,9’luk artış kaydetti. Ülkede akaryakıt fiyatlarındaki artış Temmuz’da yıllık bazda yüzde 44’ü bulurken, elektrik fiyatlarındaki artış birebir devirde yüzde 15’i aştı.

ABD tarihinin en büyük “iklim paketi” olarak da görülen “Enflasyonu Düşürme Yasası” kapsamında, güç güvenliği ve iklim değişikliğiyle çabaya yönelik yatırımlar için 369 milyar dolarlık kaynak ayrıldı. Bu yatırımlarla, güç faturalarının yılda 500 ila 1000 dolar ortasında düşürülmesi, karbon emisyonunun 2030’a kadar yüzde 40 oranında azaltılması hedeflendi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.