SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

35 dolara aldığı heykel iki bin yıllık Antik Roma büstü çıktı!

35 dolara aldığı heykel iki bin yıllık Antik Roma büstü çıktı!Bir bit pazarına ya da antikacılar çarşısına gittiğinizi ve inanılmaz uygun bir …

35 dolara aldığı heykel iki bin yıllık Antik Roma büstü çıktı!
Akacan The Mall
14.05.2022 14:22
0
A+
A-

35 dolara aldığı heykel iki bin yıllık Antik Roma büstü çıktı!
Bir bit pazarına ya da antikacılar çarşısına gittiğinizi ve inanılmaz uygun bir fiyata farkında olmadan pahası kıymet biçilemez bir tarihi eser aldığınızı hayal edin. Ne yapardınız? Laura Young’ın başına gelen şey tam olarak buydu…

Teksas’ta hür çalışan bir antika satıcısı olan Laura, 2018 yılında Goodwill’de sayısız ikinci el eşya ortasında beyaz bir heykeli fark ettiğinde tabir yerindeyse ‘hazine avındaydı’.

Heykeli görür görmez etkilenen Laura, ucuz ve plastik bir kesim olmadığını doğrulamak için ona dokundu. Mermerden büst soğuk ve ağırdı.

Akacan The Mall

Goodwill, ABD’de ikinci el eşyaların epey ucuz fiyatlara satıldığı bir alışveriş terimi/yeridir. İkinci el mağazalar zinciri olarak da isimlendiriliyor. Bu mağazalarda eski devirlere ilişkin heykeller, lüks markaların eski koleksiyonlarından kıyafetler, vintage modüller, mobilyalar ve daha pek çok eşya bulmak mümkün. 1902 yılında Boston’da Vaiz Edgar J. Helms tarafından kurulan ve kâr maksadı gütmeyen bir kuruluş olan Goodwill’de tüm eşyalar beşerler tarafından bağışlanıyor. Elde edilen gelirle ise hayır işleri yapılıyor, öğrencilere burs veriliyor ve işsizlere iş bulunuyor.

 

Yanağındaki 34,99 dolarlık sarı fiyat etiketiyle bir yığın eşyanın ortasında satılmayı beklenen büst, mahzun ve düz yüzlü bir adamı betimliyordu.

Laura, hiç vakit kaybetmeden satın aldığı bu heykelin, sandığından çok daha özel bir modül olduğundan şüpheleniyordu.

43 yaşındaki Laura Young, satın aldığı heykeli arabasının yolcu koltuğuna bağladı ve başındaki kuşkuları aydınlatmak üzere araştırma yapmak için konutunun yolunu tuttu.

Laura, uzmanların yardımıyla birkaç ay içinde büstün yaklaşık iki bin yıl evvel Antik Roma’da heykel haline getirildiğini, 19. yüzyılın başlarında Bavyera hükümdarı tarafından şimdiki Almanya’da sergilenmek üzere satın alındığını ve İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda yağmalandığını keşfedecekti!

Heykelin 1940’ların Almanya’sından Austin’deki ikinci el mağazasına 70 yıldan uzun bir müddet sonra yaptığı seyahat ise hala gizemini koruyor. 

Büst şu anda, Young ve avukatının büstün gerçek sahipleri olan Almanya’da bir eyalet olan Bavyera hükümetiyle yaptığı bir mutabakatın modülü olarak San Antonio Sanat Müzesi’nde sergileniyor. Heykel, yaklaşık 80 yıllık bir ortadan sonra Almanya’ya dönmeden evvel 2023 yılına kadar orada kalacak.

ŞAŞIRTAN GERÇEK ORTAYA ÇIKTI: BÜST ANTİK ROMA’DANDI

Lakin Young, 13 Ağustos 2018’de, 23 kiloluk büstünü otomobiline taşıması için bir Goodwill Boutique çalışanını görevlendirdiğinde bunların hiçbirini bilmiyordu. Laura onu mağazadan çıkarıp güneş ışığının altında baktığında eski ve kirliydi. İsimsiz adamın saçları, öbür Roma heykellerinde gördüğü Greko-Romen şeklindeydi.

Meskene dönünce araştırmasına Google’a “Roma mermer büstü” yazarak başlayan Laura, “Bütün periyot heykelleri karşıma çıktı ve hepsi de evimdeki adama benziyordu” diyor.

Tekrar de Young, heykelin antika bir reprodüksiyon olup olmadığını merak etti. Büstün fotoğrafını çekti ve fotoğrafları da çeşitli müzayede meskenler ile sanat tüccarlarına gönderdi. En sonunda Young’ın yardımına, hoş sanatlar komitecisi Sotheby’s’in danışmanı Jörg Deterling yetişti. Deterling, yaklaşık bir hafta sonra Laura’nın önsezisini doğruladı: Büst antik Roma’dandı.

Büstün M.Ö 1. yüzyıl ila M.S 1. yüzyıl ortasında Julio-Claudian Hanedanı devrinden kalma bir eser olduğunu söyleyen Deterling, Young’ın Alman makamlarına ulaşmasına da aracılık etti.

Laura Young bir yandan heykelin geçmişini kazmaya devam ederken bir yandan da onu meskeninde ağırlamaya devam etti. Laura ve eşi, büste en sevdikleri dizi olan ‘It’s Always Sunny in Philadelphia’daki karakterlerden biri olan ‘Dennis’ ismini verdi.

Öte yandan büstün, 1786’dan 1868’e kadar yaşayan Bavyera Hükümdarı I. Ludwig’e ilişkin olduğu ortaya çıktı.

Pompejanum, Almanya, Aschaffenburg’ta Main ırmağının yüksek kıyısında bulunan bir Roma meskeninin kopyasıdır. Kral I. Ludwig tarafından yaptırılmış ve 1840’larda inşa edilmiştir.

BAVYERA KRALI’NDAN ABD’YE UZANAN GİZEMLİ SEYAHAT

Müzenin internet sitesinden yapılan açıklamada, “Eser bir vakitler Almanya’nın Aschaffenburg kasabasında Bavyera Hükümdarı I. Ludwig’in Pompei’deki bir konutu model alarak inşa ettiği Pompejanum isimli konutta duruyordu” sözlerine yer verildi.

Kelam konusu model konut, yaklaşık olarak 200 yıl ayakta kalmayı başarmış lakin II. Dünya Savaşı önemli hasar görmüş, ağır bir formda bombalanmış ve koleksiyonun birçok yok olmuştu.

Hiç kimse, ‘Bir Adamın Portresi’ olarak anılan büstün neredeyse yok olmaktan nasıl kurtulduğunu ve yolunun Austin Goodwill’e nasıl düştüğünü tam olarak bilmiyor. Ama müze büstün, ABD Ordusu tarafından Aschaffenburg’da kurulan ve Soğuk Savaş’a kadar kullanılan üslerde bulunan bir Teksas askeri tarafından alınıp konuta götürülmüş olması olası olduğunu düşünüyor.

BAVYETRA HÜKÜMETİ İLE MUAHEDE SAĞLANDI, BÜST MESKENİNE DÖNECEK

Ne olursa olsun, ortada bir gerçek var ki o da Bavyera hükümeti, büstün haklı tezini elinde tutuyor.

Yalnızca 34,99 dolara satın aldığı heykelin bulunmaz bir tarihi sanat yapıtı olduğunu öğrendikten sonra Laura, Bavyera hükümetiyle çalışmaya başlayan ve sanat hukuku konusunda uzmanlaşmış New York merkezli bir avukat olan Leila Amineddoleh ile iş birliği yaptı.

İki taraf lakin geçtiğimiz yılın sonlarında bir muahedeye varabildi.

Arka Newspaper’a nazaran, bu muahede uyarınca Bavyera hükümeti Young’a büstü saklama, sigortalama ve Almanya’ya geri gönderme masraflarına ek olarak bir ‘bulucu’ fiyatı de ödeyecek. Lakin Laura Young ve avukatı, zımnilik muahedesi gereği bu bahiste bilgi vermeyi reddediyor.

Bavyera Devlete İlişkin Saraylar, Bahçeler ve Göller Yönetimi ile yapılan muahede kapsamında, Roma büstü 21 Mayıs 2023 tarihine kadar San Antonio Sanat Müzesi’nde sergilenecek. Daha sonrasında ise büst, Almanya’ya geri dönecek.

‘BU ŞAHANE BİR HİKAYE’

Şu anda heykelin sergilendiği müzenin müdürü Emily Ballew Neff, tüm yaşananlar için “Bu, İkinci Dünya Savaşı devrini, memleketler arası diplomasiyi, antik Akdeniz sanatını, ikinci el dükkân dedektifliğini, tarihi Bavyera kraliyetini ve ister kişisel ister enstitüsel olarak sanata değer veren ve onu koruyanların fikirli idaresini içeren mükemmel bir hikâye” tabirlerini kullanıyor.

Hazine avı sırasında iki bin yıllık bir sanat yapıtını satın alan ve tarihinin ortaya çıkmasına yardımcı olan Laura ise, büstün kökenini keşfetmekten heyecan duyduğunu lakin onu elinde tutamadığı yahut satamadığı için biraz buruk olduğunu anlatıyor. Laura, “Her iki durumda da, uzun ve karmaşık tarihinin küçük bir modülü olduğum için memnunum ve ben ona sahipken meskende kusursuz görünüyordu” diyor. 

Laura Young daha evvel Goodwill mağazasından çok düşük bir fiyata aldığı tabloyu da 63 bin dolara satmıştı.

 

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.