SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Yabancı turist tedirginliği attı: Sarsıntının tatil planlarını bozmadığını belirten turistler ülkelerinde Türkiye’yi tavsiye edeceklerini söylüyor

Son sarsıntılar turizm kesiminde bir tedirginlik yaratsa da bahar ayları ile birlikte ‘ılımlı’ hava esmeye başladı. Bölüm temsilcileri yaz aylarında toparlanma ve yabancı ziyaretçi sayısında rekor artış beklerken; İstanbul’da turizmin merkezi sayılan Sultanahmet, Gülhane ve Topkapı’da konuştuğumuz yabancı turistler, tatilden evvel zelzele bölgesinin İstanbul’a uzaklığını denetim ettiklerini ve bu yüzden tatili ertelemediklerini, döndüklerinde ise burayı tavsiye edeceklerini söylüyor.

Yabancı turist tedirginliği attı: Sarsıntının tatil planlarını bozmadığını belirten turistler ülkelerinde Türkiye’yi tavsiye edeceklerini söylüyor
Akacan The Mall
26.03.2023 09:23
0
A+
A-

Yabancı turist tedirginliği attı: Sarsıntının tatil planlarını bozmadığını belirten turistler ülkelerinde Türkiye’yi tavsiye edeceklerini söylüyor
Son sarsıntılar turizm dalında bir tedirginlik yaratsa da bahar ayları ile birlikte ‘ılımlı’ hava esmeye başladı. Dal temsilcileri yaz aylarında toparlanma ve yabancı ziyaretçi sayısında rekor artış beklerken; İstanbul’da turizmin merkezi sayılan Sultanahmet, Gülhane ve Topkapı’da konuştuğumuz yabancı turistler, tatilden evvel sarsıntı bölgesinin İstanbul’a uzaklığını denetim ettiklerini ve bu yüzden tatili ertelemediklerini, döndüklerinde ise burayı tavsiye edeceklerini söylüyor.

Türkiye’de en fazla girdisi sağlayan dallardan biri olan turizm, sarsıntıyla birlikte kısa vadeli de olsa sekteye uğradı. Dal temsilcileri şubat ayında rezervasyon iptallerinin yaşandığını belirterek; yurtdışında Türkiye’ye olumlu ayrımcılık yapılması tarafında çalışmalara başladı.

Sultanahmet, Gülhane ve Topkapı’da konuştuğumuz yabancı turistler, zelzelenin akabinde Türkiye’yle ilgili haberleri takip ettiklerini ve bölgenin İstanbul’a uzak olduğunu gördüklerinde planlarını ertelemekten vazgeçtiklerini belirtiyor. Hindistan’dan ABD’ye, İspanya’dan İran’a kadar farklı bölgelerden gelen turistler için TL’deki bedel kaybı nedeniyle yaşanan fiyat avantajı, tercih sebebi olarak öne çıkıyor.

Akacan The Mall

REZERVASYONLAR DURMUŞTU

Türkiye’nin turizmde bu yılki amacı 60 milyon turist ve 56 milyar dolarlık turizm gelirine ulaşmak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bilgilerine nazaran, şubat ayında Türkiye’ye 1.9 milyon yabancı ziyaretçi geldi, yıllık artış yüzde 21 ile hudutlu bir düzeyde kaldı. Yeniden bakanlık datalarına nazaran, yılın birinci 2 ayında yabancı ziyaretçi sayısı ise yaklaşık 4 milyon oldu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Lideri Firuz Bağlıkaya, zelzelenin rezervasyonların durduğunu; mart ayıyla yavaş yavaş hızlanmaya başladığını belirtmiş; yurtdışındaki acentalarla bu yıl yapacakları satışlarda Türkiye’yi birinci sırada önererek olumlu ayrımcılık yapılması istikametinde bağlantıda olduklarını söylemişti.

YAZIN REKOR GELEBİLİR

Prontotour İdare Şurası Lideri Ali Onaran da yabancı ziyaretçi sayısında sarsıntının mayıs ayına kadar tesirinin görülebileceğini söyledi. Onaran, yaz ayları için ise turist sayısında rekor düzeylere ulaşılabileceğini söz etti: “Deprem, rezervasyonları mayıs ayına kadar büyük ölçüde etkiledi. Bu periyotta rezervasyonlarda yüzde 30’ları geçen iptaller yaşandı. Şu anda fuarlardan gelen talepler ve uçak seferlerine ait aldığımız bilgiler, yaz aylarının yeterli gideceği istikametinde. Daha evvel de sarsıntı nedeniyle İtalya’dan Irak’a kadar biraz da takviye olmak için satışları Türkiye’ye yönlendirdiklerini söylüyorlardı. Gündem dışı gelişmeler olmazsa rekor bir yaz yaşayabileceğimizi düşünüyorum.”

‘TÜRKİYE’Yİ TAVSİYE EDECEĞİZ’

– ABD’den gelen Monica ve Synthia 9 gün boyunca Türkiye’de kalacaklarını ve İstanbul dışında Antalya’ya ve Kapadokya’ya da gideceklerini söyledi: “Buraya gelmeden evvel sarsıntısı duyduğumuzda biraz korkmuştuk, haberleri izlediğimizde zelzele bölgesinin İstanbul’a ve öteki kentlere çok yakın olmadığını gördük. Türkiye’nin kültürü ve yemekleri en yeterli taraflarından biri. Ayrıyeten fotoğraf çekmeye çok uygun, tarihi birçok yer var. ABD’ye döndüğümüzde de arkadaşlarımıza Türkiye’yi ziyaret etmeleri için tavsiyede bulunacağız.”

?

‘DEPREM PLANIMIZA PÜRÜZ OLMADI’

– İran’dan İstanbul’a ailesiyle tatile geldiğini söyleyen Maria, “Planımızı cinsle yapmıştık, sarsıntı nedeniyle de iptal etmedik. Daha evvel Türkiye’ye 4 kere geldim lakin İstanbul’a bu birinci gelişim. İstanbul çok gürültülü, ağır bir trafik var, polis takımlarını çok sık aralıklarla görüyoruz. Lakin beşerler epey olumlu ve yemekler çok hoş. İstanbul’da kent idaresi ve turizm açısından güzel bir sistemin yerleştiğini düşünüyorum” dedi.

?

‘FİKRİMİZ DEĞİŞMEDİ’

– ABD’de öğrenci olarak okumaya hazırlanan Julia Hun, ailesiyle İstanbul tatilini kısa vakitte planladıklarını ve sarsıntı bölgesinin İstanbul’a uzak olduğunu öğrendiklerinde fikirlerinin değişmediğini söyledi.

‘TATİLE DE GELECEĞİZ’

– Hindistan’dan çocuklarının katılacağı liselerarası Robotics Competition için geldiklerini söyleyen aileler: “Depremi duyduk lakin İstanbul’un etkilenmediğini biliyorduk. Sarsıntı felaketini yaşayan herkes için yeterli dileklerimizi iletiyoruz. Toplam 10 gün kalacağız, Türkiye’ye tatil için gelmeyi çok isteriz.”

TÜRKİYE ÇOK UCUZ

– ABD’den cruise tipiyle gelen bir aile ise Türkiye’nin onlar için ucuz olması nedeniyle öne çıktığını belirtti.

BU KADAR AKSİLİKTEN SONRA ‘ŞERBETLENDİK’

Peki Türkiye, terör taarruzlarına, pandemiye ve doğal afetlere karşın turizmde nasıl bu kadar çabuk toparlanma sağlayabiliyor?

Ali Onaran, turizmcilerin art geriye yaşadığı pek çok aksilikten sonra adeta ‘şerbetlendiğini’ belirterek, “Tercih edilmemizin birden fazla sebebi var. Olumsuz gelişmelerin akabinde süratli önlem alıyoruz, koşullara ahenk sağlıyoruz. O kadar çok kriz yaşıyoruz ki artık nasıl başedeceğimizi biliyoruz. İkinci olarak rakiplerimize nazaran uygun fiyatlı ve ucuz olmamızın tesiri de tabi ki var. Coğrafik pozisyonumuz da avantaj lakin bu yalnızca Türkiye için geçerli değil, İspanya’ya gelen turistlerin yüzde 60’ı 4 komşusundan geliyor. Bizim de yüzde 60 turizm potansiyelimiz birinci 5 ülkeden. Bir manada Türkiye yıllar içinde vazgeçilmez oldu. Evvel Antalya, sonra İstanbul ve Kapadokya kendini tanıttı. Bize yalnızca düşük gelirli turistlerin geldiğini çok kabul etmiyorum. Yalnızca Türkiye’de daha az para harcatabiliyoruz. İspanya’ya giden tatilci daha çok para harcıyor, biz daha uygun fırsatlar sunabiliyoruz” dedi.

HERKES ARADIĞINI BULUYOR

Sektör temsilcilerine nazaran Türkiye’nin ucuz olması, hem büyük kentlere hem doğal hoşluklara hem de tarihi yapılara sahip olması, sıhhat turizminde kıymetli bir atağa kalkması süratli toparlanmada hayli tesirli. Ayrıyeten farklı medeniyetlere ve yemek kültürüne sahip olan Türkiye’nin turizmdeki hizmet kalitesi de fiyat performans açısından ülkeyi tercih listelerinde üst taşıyor. Turizmcilere nazaran kriz devirlerinde Türkiye’nin yurtdışında yaptıkları tanıtımlar, fuarlardaki yüzyüze görüşmeler ve memleketler arası fenomenlerin âlâ tecrübelerini paylaşması da atlanamayacak bir faktör.

‘TEK EKSİK EĞLENCE’

– İspanya’dan Türkiye’ye Erasmus değişim programıyla gelen ve Hacettepe Üniversitesi’nde İşletme kısmında okuyan üniversite öğrencileri, Madrid’den gelen arkadaşlarıyla İstanbul’a kısa bir tatil için geldiklerini söyledi. Zelzeleyle ilgili gelişmeleri takip ettiklerini lakin bu durumun tatil planlarını etkilemediğini söyleyen küme Türkiye’yle ilgili şu yorumu yaptı: “Türkiye’nin en avantajlı tarafı hayli ucuz olması. Yemekleri çok lezzetli. Bir İspanyol olarak Türkiye’de İspanyol müzikleri dinleyebileceğimiz ve eğlenebileceğimiz yerlerin olmasını isterdik fakat bu türlü alternatif ne yazık ki yok.” 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.