SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Vergi düzenlemelerini de içeren torba teklif TBMM’de komiteden geçti

Vergi düzenlemelerini de içeren torba teklif TBMM’de komiteden geçtiAK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Vergi Adap Kanunu ile Birtakım …

Vergi düzenlemelerini de içeren torba teklif TBMM’de komiteden geçti
Akacan The Mall
25.10.2022 08:37
0
A+
A-

Vergi düzenlemelerini de içeren torba teklif TBMM’de komiteden geçti
AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Vergi Adap Kanunu ile Birtakım Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komitesinde kabul edildi.

Cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren teklifle, motorlu araç ticareti yapan mükelleflerin faaliyetlerini yerine getirirken sebep olabilecekleri vergisel kayıpları karşılamak hedefiyle teminat yükümlülüğü getiriliyor. Bu yükümlülüğe uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığına, motorlu araç ticareti yapan mükelleflerden; doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak gayesiyle, 30 milyon Türk lirasına kadar teminat alma, uygulamaya ait metot ve temelleri belirleme konusunda yetki veriliyor.

Akacan The Mall

Teminat verme zaruriliği getirilen motorlu araç ticareti ile iştigal eden mükelleflerin istenen teminatı vermemesi durumunda bu mükellefler için bir evvelki hesap periyoduna ilişkin brüt satışlar toplamının binde 3’ü meblağında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Kamulaştırma bedelleri ödenmesi halinde, süreçler katılaşmış kabul edilecek

Kamulaştırmasız el atma nedenine dayalı olarak açılan davalarda yönetimin daima muhatap olması ve tıpkı taşınmaz için tekrarlanmış ödeme yapmak zorunda kalması nedeniyle bir düzenleme yapılıyor.

Buna nazaran kamulaştırma bedellerinin hak sahiplerine ödenmesi halinde, bildirimi dahil eksik yahut yanılgılı kamulaştırma süreçleri, kamulaştırma bedelinin ödendiği tarih prestijiyle mutlaklaşmış kabul edilecek. Bu karar, bildirisi dahil eksik yahut yanlışlı kamulaştırma süreçleri bulunmasına karşın yönetim ismine tescil edilmiş olan taşınmazlar hakkında da uygulanacak.

Kamulaştırma bedelleri ve kamulaştırmasız el atma tazminatlarına ait mahkemelerce hükmedilen bedel, vekalet fiyatı ve yargılama masraflarının ödenmesi için, icra takibine gidilmeden evvel davacı banka hesap numarasını yazılı halde davalı yönetime bildirecek. Yönetim de bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde ödeme yapacak.

İcranın geri bırakılması talep edilirse yönetimin teminat gösterme zaruriliği olmayacak.

Açılan davalarda mahkeme ve icra harçları ile her türlü vekalet fiyatları maktu olarak belirlenecek ve bu ödemeler yönetimlerce yapılacak.

Davalarda hükmedilen tazminat için yönetimlerin bütçelerinde özel hisse ayrılacak

Kamulaştırma süreçleri tamamlanmamış yahut kamulaştırması hiç yapılmamış olmasına karşın 4 Kasım 1983 tarihinden 28 Temmuz 2021 tarihine kadar kamu hizmetine ayrılan taşınmazlara yahut kaynaklara malikin isteği olmaksızın fiili olarak el konulması yahut türel el atılması sebebiyle açılan davalarda hükmedilen bedel ve tazminat ödemelerinde kullanılmak üzere, muhtaçlık olması halinde davalı yönetimlerin bütçelerinde özel bir hisse ayrılacak.

Merkezi idare bütçesine dahil yönetimlerin bütçelerinde sermaye sarfiyatları için öngörülen ödeneklerinin yüzde üçü, belediye ve vilayet özel yönetimleri ile bağlı yönetimleri için en son mutlaklaşmış bütçe gelirleri toplamının, öteki yönetimler için en son mutlaklaşmış bütçe sarfiyatları toplamının en az yüzde üçü oranında bütçelerinde hisse ayrılacak.

Alacakların toplam meblağının ayrılan ödeneğin toplam meblağını aşması halinde, ödemeler, taksitlerle gerçekleştirilecek. Taksitlendirmede, bütçe imkanları ile alacakların meblağları dikkate alınacak. Taksitli ödeme mühletince yasal faiz ödenecek.

Maden kazasında hayatını kaybeden maden çalışanlarının yakınlarına yönelik dayanak paketi, kanun teklifine eklendi.

TBMM Plan ve Bütçe Kurulunda kabul edilen Vergi Yol Kanunu ile Birtakım Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne nazaran, imar planlarının tanziminde, planlanan beldenin ve bölgenin koşulları ile muhtemel gereksinimleri göz önünde tutularak gerekli cemevi yerleri ayrılacak.

İl ve ilçelerde mülki yönetim amirinin müsaadesi alınmak ve imar mevzuatına uygun olmak kuralıyla cemevleri yapılabilecek. Cemevi yeri imar mevzuatına ters olarak öteki gayelere tahsis edilemeyecek.

Teklifle Fiyat İstikrarı Komitesinin kuruluş ve misyonları ile Komitenin sekretaryasına yönelik konular düzenleniyor. Buna nazaran Fiyat İstikrarı Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı, Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı, Strateji ve Bütçe Lideri ile Merkez Bankası Liderinden oluşacak.

Fiyat İstikrarı Komitesi, gerekli görmesi halinde ilgili sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel kesim temsilcilerini toplantılarına davet edebilecek. Komitenin misyon ve yetkileri, para ve maliye siyasetleri ortasındaki eşgüdümü gözetmek suretiyle fiyat istikrarını sağlamaya yönelik yapısal siyaset teklifleri geliştirmek; fiyat istikrarını tehdit eden riskleri izleyerek alınması gereken önlemleri belirlemek ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanmasını sağlamaya yönelik kararlar almak; kamu tarafından belirlenen yahut yönlendirilen fiyatların fiyat istikrarı odağında uygulanmasını sağlamaya yönelik kararlar almak olacak.

Komitenin sekretarya hizmetlerini, Hazine ve Maliye Bakanlığı yürütecek; Komite’nin ve sekretaryanın çalışma metot ve temelleri, üyesi bulunan kurum ve kuruluşların görüşü alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek.

Fiyat İstikrarı Komitesi, vazife alanına giren mevzularla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi, kamu kurum ve kuruluşlarından isteme yetkisine sahip olacak. Kamu kurum ve kuruluşları, talep edilen bilgi ve belgeyi Komitenin belirleyeceği hal ve müddet içerisinde vermekle yükümlü olacak.

EKAP’ta süreçlerin kapsamı genişletiliyor

Kamu Vazifelileri Sendikaları ve Toplu Kontrat Kanununa eklenen süreksiz unsura nazaran, konusu kabahat teşkil etmemek ve katılaşmış bir yargı kararına müstenit olmamak kaydıyla toplumsal istikrar tazminatı ödendiği tespit edilen vilayet özel yönetimleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşlar ile bunların üyesi olduğu mahalli yönetim birliklerinin yetkili yahut misyonlu olan sorumlular hakkında yapılan ödemeler nedeniyle idari yahut mali yargılama ve takibat yapılamayacak, başlamış olanlar süreçten kaldırılacak.

Teklifle kamu ihale uzman yardımcılığına atanacaklar, atama imtihanının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü prestijiyle 35 yaşını doldurmamış olmaları koşulu aranacak.

Kamu İhale Şura kararı yeterince zorlayan sebepler yahut yükleniciden kaynaklanan kusur nedeniyle idarece feshedilen kontratlar nedeniyle iade edilen bedelin uygulanmasında ortaya çıkan faiz ve yargılama masraflarının on binde 5’i yükleniciden tahsil edilecek.

Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinde gerçekleştirilebilecek süreçlerin kapsamı genişletiliyor.

Düzenleme ile Kamu İhale Konseyi kararları sonucunda müracaat sahibinin tüm savları bakımından haklı bulunması durumunda da eşit muamele unsuru gözetilerek müracaat bedelinin iade edilebilmesine imkan sağlanıyor.

Cemevlerinin üretim, bakımı ve onarımı

Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve büyükşehir ilçe belediyeleri gerektiğinde, Alevi-Bektaşi kültürü ve erkan hizmetlerinin yürütüldüğü cemevlerinin imal, bakım ve tamirini gerçekleştirebilecek, gereç dayanağı sağlayabilecek.

İl özel yönetimleri, vilayet sonları içinde mabetler, kültür ve tabiat varlıkları, tarihi doku ve kent tarihi bakımından ehemmiyet taşıyan yerler ile cemevlerinin üretim, bakım ve tamirini gerçekleştirebilecek.

Belediye ve bağlı kuruluşlar tarafından verilen indirimli yahut fiyatsız içme ve kullanma suyu imkanı, cemevlerine de tanınacak.

Cemevlerinin aydınlatma sarfiyatları Kültür ve Turizm Bakanlığınca karşılanacak.

İFM’deki kurumlara yeni teşvik imkanı

Ülke iktisadının milletlerarası rekabetçiliğin geliştirilmesi, ekonomik büyümeye katkı sağlanması, ülkeye Döviz girdisi sağlanarak ekonomik istikrarın korunması ve istihdam imkanlarının artırılması maksadıyla yeni bir teşvik getiriliyor.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliğe nazaran, iştirakçi dokümanı alarak İstanbul Finans Merkezi (İFM) Bölgesinde faaliyette bulunan kurumların, bilhassa bu faaliyet kapsamında yurt dışından satın alınan malları Türkiye’ye getirilmeksizin yurt dışında satmalarından yahut yurt dışında gerçekleşen mal alım satımlarına aracılık etmelerinden sağladıkları yararın yüzde 50’si kurum yararından indirilecek.

Bu indirimden yararlanılabilmesi için çıkarın elde edildiği hesap devrine ait yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması, aracılık faaliyetine ait malların satıcısı ve alıcısının Türkiye’de olmaması kaidesi aranacak. Cumhurbaşkanı, bu oranı, sıfıra kadar indirmeye yahut bir katına kadar artırmaya yetkili olacak.

TMSF’nin kayyım atandığı şirketler

Anayasa Mahkemesince iptal edilen Harika Hal Kapsamında Birtakım Önlemler Alınması Hakkında Kanun Kararında Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun’un “muvazaalı periyot işlemleri” başlıklı hususu, kanun boşluğunun giderilmesi için tekrar düzenleniyor.

Buna nazaran, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun şirket idaresi için kayyım tayinini düzenleyen hususu uyarınca Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyım olarak atandığı şirketlerde, soruşturmanın başladığı tarihten 19 Temmuz 2018’e kadar paydaşlık hisse ve haklarına ait olarak şirket ortakları tarafından yapılmış zaman ve temlik süreçleri, Fon Konseyi’nce muvazaalı kabul edilmesi halinde geçersiz sayılacak ve Fon’un talebi üzerine ticaret sicilinden terkin edilecek.

Geçersiz sayılma sürecine karşı, ilgililerce, bildiriden itibaren 1 ay içinde şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesinde dava açılabilecek.

İhdaslar

Teklife, AK Parti milletvekillerinin sunduğu ve kabul edilen önergelerle 3 unsur ihdas edildi.

Maden kazasında hayatını kaybeden maden personellerinin yakınlarına yönelik takviye paketi düzenlemeye eklendi. Buna nazaran, kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının, genel sıhhat sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ait her türlü borçları terkin edilecek ve mevt tarihinde sigortalıya ait kurallar aranmadan hak sahiplerine aylık bağlanacak. Bu formda bağlanan aylıklara ait primlerin eksik olan kısmı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca Toplumsal Güvenlik Kurumuna ödenecek. Gelir ve aylıkların hesaplanması ile hak sahiplerine paylaştırılmasında sigortalının mevt tarihinde yürürlükte olan kanun kararları temel alınacak.

Ölen sigortalının anne ve babasına, her türlü yarar ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin taban fiyatın net meblağından daha az olması ve başka çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere “gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması” kaideleri aranmadan gelir ve aylık bağlanacak.

Düzenlemenin yürürlük tarihinden evvel kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda vefat eden sigortalıların hak sahiplerinin bu düzenleme kapsamında yazılı istekte bulunması halinde gelir ve aylıkları, hususun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından başlatılacak, bağlanan gelir ve aylıklar için geriye dönük rastgele bir ödeme yapılmayacak.

Bu formda ölen sigortalının eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi, ilgili mevzuatta aranan kaidelere tabi olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarının daima emekçi takımlarında istihdam edilecek.

İhdas edilen öbür bir unsurla, kelam konusu maden çalışanlarının yakınlarına tanınacak haklara yönelik tarih aralığı bulunan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.

İhdas edilen öteki unsura nazaran, Antalya-Kaş Kasaba Projesi Kıbrıs Barajı üretiminden etkilenen ailelerin, iskanlarının temini için yine yapılacak iskan etütleri ve devamında iskan edilecek ailelerin yeni yerleşim alanına nakilleri, hak sahipliği duyuruları, hak sahiplikleri ve borçlandırılmalarına ait süreçler, Cumhurbaşkanınca belirlenecek metot ve asıllar çerçevesinde DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.