SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Türkiye’de imalat PMI 2 yılın en düşük düzeyinde

Türkiye’de imalat PMI 2 yılın en düşük seviyesindeİstanbul Sanayi Odası Türkiye imalat PMI, Haziran’da 48,1’e gerileyerek Türk imalat sektöru …

Türkiye’de imalat PMI 2 yılın en düşük düzeyinde
Akacan The Mall
01.07.2022 11:07
0
A+
A-

Türkiye’de imalat PMI 2 yılın en düşük seviyesinde
İstanbul Sanayi Odası Türkiye imalat PMI, Haziran’da 48,1’e gerileyerek Türk imalat sektörünün performansında yavaşlamaya işaret etti.

Türkiye’de imalat satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Haziran ayında iki yılın en düşük düzeyine geriledi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye imalat PMI anketinin Haziran periyodu sonuçlarına nazaran Mayıs ayında 49,2 olarak ölçülen manşet PMI Haziran’da 48,1’e gerileyerek Türk imalat sektörünün performansında yavaşlamaya işaret etti.

Akacan The Mall

Söz konusu yavaşlama 2020 yılının başındaki birinci Kovid-19 dalgasından bu yana en besbelli düzeyde gerçekleşti.

Fiyat artışları ve kuvvetli ekonomik koşullar ikinci çeyrek sonunda talep ortamının zayıflamasında tesirli oldu. Hem üretim hem de yeni siparişlerde yavaşlamalar Mayıs ayına göre daha besbelli gerçekleşti. İstihdam son anket bilgilerinde de olumlu gelişme kaydedilen alanlardan biri olmayı sürdürdü ve firmalar işçi sayılarını artırmaya devam etti. Lakin istihdamdaki artış, 25 aydır devam eden yükseliş döneminin ikinci en düşük suratında kaydedildi.

Girdi fiyatlarında hammadde, güç ve döviz kuru tesirli oldu

Firmalar, yeni sipariş alımlarındaki yavaşlamaya paralel olarak satın alma faaliyetlerini azaltma eğilimini sürdürdü. Haziran’da enflasyonist baskılar güçlü seyretti. Hem girdi maliyetleri hem de en son ürün fiyatlarında artış suratları seri ortalamalarının üzerinde kaldı. Anket iştirakçilerine göre, girdi fiyatlarındaki yükselişte hammadde ve güç maliyetlerindeki artışın yanı sıra döviz kurlarındaki olumsuz seyir tesirli oldu.

Böylece firmalar satış fiyatlarını keskin bir şekilde artırdı. Öte yandan, bu artış geçen yılın eylül ayından beri en ölçülü düzeyde gerçekleşti.

Tedarik zincirlerindeki aksaklıklar devam etti

Hammadde yetersizlikleri, tedarikçilerin teslimat sürelerinin uzamaya devam etmesinde rol oynadı. Tedarik zincirlerindeki aksaklıklar Mayıs ayına göre artmasına rağmen, en kötü gecikmelerin yaşandığı geçmiş dönemlerle kıyaslandığında çok daha hafif seyretti.

Türk imalatçıları son dönemde şiddetli bir piyasa ortamıyla karşı karşıya. Fiyat artışları ve talep zayıflığının tesiriyle yeni siparişlerde yavaşlama ve üretimde geri çekilme gözleniyor. İstihdamdaki artışlar yeniden anketin başlıca olumlu gelişmesi olsa da söz konusu artış oran olarak son iki yılın en ölçülü düzeylerinde kaydedildi. Önümüzdeki aylarda firmalar açısından kuvvetli koşulların devam etmesi olası görünüyor S&P Küresel Market Intelligence İktisat Yöneticisi Andrew Harker

Takip edilen 10 dalın birçoklarında üretim yavaşladı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye sektörel PMI Haziran ayı raporuna nazaran, anket bilgileri mayısta gözlenen iyileşme belirtilerinin haziranda birçok sektörde geri çekildiğine işaret etti. Takip edilen 10 sektörün dokuzunda yeni siparişler gerilerken üretim de sektörlerin büyük bir bölümünde yavaşladı. Enflasyonist baskılar ise yüksek seyrini korudu.

Firmaların karşılaştığı birçok zorluğa rağmen takip edilen sektörlerin çoğunluğunda istihdam artışı devam etti. Haziranda sırf giysi ve deri ürünlerinin yeni siparişleri büyüme bölgesinde kalırken altı sektörde siparişler büyümeden düşüşe geçti. En keskin yavaşlamalar sırasıyla metalik olmayan mineral ürünler ve ana metal sanayi sektörlerinde kaydedildi.

Yeni siparişlerdeki görünüme paralel olarak üretimde de en bariz yavaşlama metalik olmayan mineral ürünler sektöründe gerçekleşti. Giysi ve deri ürünleri, kara ve deniz taşıtları, makine ve metal ürünler olmak üzere yalnızca üç sektörün üretimi artış kaydetti. Mayıs ayında üretimini artıran sektör sayısı yedi olarak gerçekleşmişti.

Girdi enflasyonu hızlanma sinyali verdi

Talep koşullarının güçlü seyrettiğine ilişkin belirtilere rağmen sektörlerin çoğu yıl ortası prestijiyle istihdam hacmini genişletmeye devam etti. İstihdamdaki en güçlü artış kara ve deniz taşıtları sektöründe izlenirken bu sektörü makine ve metal ürünler takip etti. Yeni siparişlerde ve üretimde görülen eğilimleri yansıtacak şekilde, yeni işe alımlar konusunda da en temkinli sektör metalik olmayan mineral ürünler oldu.

Önceki aylarda görülen tablodan farklı olarak Haziran’da girdi maliyetleri enflasyonu tekrar hızlanma işaretleri verdi. Girdi fiyatlarında en yüksek artış besin ürünlerinde gerçekleşirken mayıs ayına kıyasla enflasyondaki en besbelli ivmelenme ise dokuma sektöründe kaydedildi.

Firmaların maliyet artışlarını müşterilerine yansıtması sonucunda sonuncu ürün fiyatlarındaki en süratli artış da besin ürünlerinde kaydedildi. Satış fiyatlarının en düşük oranda arttığı sektör ise ana metal sanayi oldu. Birçok sektörde tedarik zinciri aksamalarının hafiflediğine ilişkin sinyaller devam etti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.