SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

‘Türkiye NATO’da merkezi konumda’

Portekiz Dışişleri Bakanı Cravinho, Türkiye’nin jeostratejik konumu ile NATO’nun merkezi pozisyonda ve çok bedelli bir üyesi olduğunu söyledi.

‘Türkiye NATO’da merkezi konumda’
Akacan The Mall
01.02.2023 07:41
0
A+
A-

‘Türkiye NATO’da merkezi konumda’
Portekiz Dışişleri Bakanı Cravinho, Türkiye’nin jeostratejik konumu ile NATO’nun merkezi pozisyonda ve çok pahalı bir üyesi olduğunu söyledi.

ANKARA’ya resmi bir ziyaret düzenleyen ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş’la görüşmeler gerçekleştiren Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho, ortalarında Hürriyet’in de bulunduğu dar bir küme gazeteciye açıklamalarda bulundu. Portekizli Bakanın bildirileri özetle şöyle:

JEOSTRATEJİK DEĞER

Akacan The Mall

“NATO bir güvenlik ittifakı ve Türkiye, 1952’den bu yana çok bedelli bir müttefikimiz. Kurucu üye olarak 1949’da katıldığımız NATO’da Türkiye ile birçok farklı senaryoda birlikte yer aldık. Türkiye, jeostratejik perspektiften bakıldığında NATO için merkezi bir pozisyondadır. İttifakın geçirdiği dönüşüm süreçlerinde tüm üyelerin huzurlu ve tatmin edilmiş olmaları katiyen gereklidir. Artık iki ülkenin –İsveç ve Finlandiya- ittifaka iştirak süreçleri de NATO için kıymetli bir dönüşümdür. Münasebetiyle, bütün üyeler üzere Türkiye’nin de tatmin olması gerekiyor. Bu ziyaretimde de Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın iştirakine ait görüşlerini dinleme fırsatım oldu. Bizim görüşümüz ve NATO’da üzerinde uzlaşılan görüş bu iki ülkenin ittifaka iştirakinin ittifaka jeostratejik bir paha kazandıracağıdır. Zira Rusya’nın Ukrayna’yı işgal teşebbüsü güvenlik görüntüsünde değerli bir değişime yol açtı. 

‘DİYALOG ARTMALI’

Bu noktada, Türkiye nasıl tatmin edilebilir? Bunu söylerken aslında İsveç’i kastediyoruz zira Finlandiya’nın süreci direkt olarak ilerliyor. İsveç değerli adımlar attı, anayasasını değiştirdi. Bu çeşit süreçlerde anayasayı değiştirmek çok kıymetlidir. Türk tarafı ise İsveç’in kâğıt üstünde adımlar attığını, bunları somut sonuçlara çevirmediğini kaydediyor. Biz, Türkiye ve İsveç ortasında diyalog eksikliği olduğunu gözlemliyoruz. Her iki ülkenin dışişleri bakanına ‘Daha çok konuşmalısınız. Aslında ikiniz de tıpkı tarafa bakıyorsunuz lakin farklı şeyleri görüyorsunuz’ diyorum.

‘KURAN YAKMAK KABUL EDİLEMEZ’

Bunların yanı sıra süreci bozmak isteyenler de var. Örneğin Kuran-ı Kerim yakma olayı üzere, bu bir ahmak tarafından da yapılsa kabul edilemez. Lakin biz de tuzağa düşmemeliyiz. Bu ahmaklar nedeniyle jeostratejik çıkarlarımızı kurban edemeyiz. Yoksa denetimi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Benim inancım, Türkiye-İsveç diyaloğu seçimlerden evvel ya da sonra bizi üyelik noktasına götürecek. Finlandiya, sürecin başından beri daima İsveç ile birlikte girmek istediğini söyledi. Finlandiya’nın tek başına katılmasının nasıl bir avantaj getireceğini bilemiyorum. Jeostratejik açıdan iki ülkenin birlikte girmesi gerekiyor zira bu üyelik onları Rusya’dan müdafaayı hedefliyor. Müzakere sürecini anlıyoruz lakin bu bizi büyük resmi görmekten alıkoymamalı. İki ülke birebir anda katılmalı ve bu olurken Türkiye tatmin edilmeli.”

‘RUSYA İLE KONUŞMAK ÖNEMLİ’

“Türkiye’nin Ukrayna savaşı kapsamında çok değerli bir rolü var ve bunu yerine getiriyor. Örneğin, tahıl koridoru global besin buhranın önlenmesi açısından çok değerli oldu. Bunu devam etmesi gerekiyor. Bunun sağlanmasında Türkiye ve BM merkezi rol oynuyorlar. Natürel ki Türkiye’nin jeostratejik pozisyonu ve Rusya ile ilgileri var. Türkiye’nin Rusya ile temas içinde olması âlâ bir şey zira Putin, bizlerle (Avrupa) ile konuşmuyor. Alışılmış ki Türkiye ile Ukrayna konusunda büsbütün birebir noktada değiliz lakin görüşlerimizin çok büyük ölçüde yakınsama içinde olduğunu söyleyebiliriz.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.