SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Turizmde gurbetçi rekoru!

Antalya’nın ‘en güzel ikinci yıl’ turist sayılarına ulaştığı 2022’de Ruslar, Almanlar, İngilizler ve Polonyalıların akabinde beşinci sırayı, ‘gurbetçi’ olarak anılan yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları aldı. Antalya’ya 2022’de 682 bin gurbetçi tatile gelirken, turizmdeki rekor yılı olan 2019’u da aşarak, ‘gurbetçi rekoru’ kırıldı.

Turizmde gurbetçi rekoru!
Akacan The Mall
09.01.2023 10:06
0
A+
A-

Turizmde gurbetçi rekoru!
Antalya’nın ‘en âlâ ikinci yıl’ turist sayılarına ulaştığı 2022’de Ruslar, Almanlar, İngilizler ve Polonyalıların akabinde beşinci sırayı, ‘gurbetçi’ olarak anılan yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları aldı. Antalya’ya 2022’de 682 bin gurbetçi tatile gelirken, turizmdeki rekor yılı olan 2019’u da aşarak, ‘gurbetçi rekoru’ kırıldı.

Türkiye, birinci sefer dünyada en çok turist ağırlayan 3’üncü ülke pozisyonuna yükselirken, Antalya’nın da en çok turist gelen dünya kentleri ortasında birinci 3’e girmesi bekleniyor. 2022’de hava yoluyla 13 milyon 432 bin 593 turist sayısına ulaşan Antalya’da, ‘gurbetçi’ olarak isimlendirilen ve çoğunluğu Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları kıymetli bir yer tutuyor.

EN BÜYÜK 5 PAZAR

Akacan The Mall

Antalya Kent Kurulu Turizm Çalışma Kümesi Lideri Recep Yavuz, 2022’de Antalya’ya en çok turist gelen ülkeler sıralamasında 3 milyon 33 binle Rusya’nın birinci, 2 milyon 826 binle Almanya’nın ikinci, 1 milyon 147 binle İngiltere’nin üçüncü, 765 binle Polonya’nın dördüncü olduğunu söyledi. Yavuz, beşinci sırada ise 682 bin bireyle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının geldiğini açıkladı.

‘GURBETÇİ REKORU’ KIRILDI

500 bin sayısını aşan beşinci kaynağın ‘sadık ziyaretçiler’ olarak isimlendirdiği Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşayan gurbetçiler olduğunu aktaran Yavuz, şunları söyledi:

“700 bine yaklaşan sayısıyla yurt dışındaki vatandaşlarımız beşinci büyük turist kitlesini oluşturuyor. 2019 yılında 630 bin civarında olan gelişler, 2022’de 682 bine çıkarak farklı bir rekor oldu. Antalya’da rekorlar yılına bir de ‘gurbetçi rekoru’ eklendi. Avrupa’daki genç kuşak, her şartta tatil yapıyor ve öncelikle Türkiye’yi tercih ediyor.”

‘ANTALYA TAM BİR BM KENTİ GİBİYDİ’

Doğudan batıya, kuzeyden güneye toplam 30 ülkeden Antalya’ya 50 bin üzerinde turist geldiğini, 50 bin altındakilerle birlikte 197 ülke olduğunu belirten Yavuz, “İrili ufaklı turistik faaliyet olarak birçok ülkeden ziyaretçi alan Antalya, tam bir BM kenti üzereydi. Artık gözler 2023’e çevrildi. 2023’ü öngörebilmek için ülkelerin 2022 yılına bir göz atmakta fayda var” diye konuştu.

RUSYA’YI SAVAŞ ETKİLEDİ

2022’de gelen turist sayısının son 2 yıldan yeterli, 2019’dan daha az olduğunu belirten Yavuz, “Az olmasının ana nedeni; Rus konuklarda yaşanan kayıptı. 2019’da 5 milyon 582 bin iken 2022’de 3 milyon 33 bin Rus konuk ağırladık. Bu düşüşün nedeni, Rusya- Ukrayna savaşı oldu. 2,5 milyon Rus turisti savaş nedeniyle alamadık. Ruslarda toparlanma fakat mayısta başladı. 3 ve 4’üncü çeyrekte pandemi öncesine dönüş gerçekleşti. Aralıkta Rusya’dan 80 bin turist gelmesi de bir birinci oldu. Savaş olmasa ve 2019’daki kadar Rus gelseydi; Antalya yılı 16 milyon turistle kapatacaktı” dedi.

ALMANLAR YENİDEN GELECEK

Alman turistlerin en yeterli yıl olan 2019’u aştığını belirten Yavuz, “Şu anki fotoğraf, bu sene de artacağını gösteriyor. Öteki destinasyonlarda yaşanan lojistik ve operatif problemler, pandemi idaresindeki aksaklıklar ve çok fiyat artışları, Almanların rotasını Antalya’ya çevirdi. Önümüzdeki sene Almanya’ya göç eden 1 milyon Ukraynalı ile Almanya’da yerleşik yaklaşık 20 milyon yabancı vatandaşın gözü kulağı Antalya’da olacak. Savaşlar Avrupa’daki istikrarları değiştirdi, Turizm de buna nazaran şekillenecek” diye konuştu.

İNGİLİZLER ANTALYA’YI KEŞFETTİ

İngilizlerin 2022’de 1 milyon 147 bin şahısla Antalya turizminin yüzde 9’unu oluşturduklarına dikkat çeken Yavuz, “Avrupa’nın batı kıyılarından doğuya hakikat yönelen İngilizler, Dalaman’dan sonra Antalya’yı keşfetti ve 3’üncü sırayı kaptılar. Önümüzdeki sene bu sayının çok daha üstüne çıkmaları mümkün. Bundan sonra İngilizlerin bu sırayı kimseye kaptırmayacağını düşünebiliriz” dedi.

HERKESİN GÖZÜ POLONYA’DA

Polonya’nın da 2019’u aştığını kaydeden Yavuz, “Pandemi öncesi üzere Antalya turizminin en değerli kaynak ülkelerinden biri 40 milyonluk Polonya; bütün Akdeniz ülkelerinin merceğinde, ancak onların gözü Antalya’da. Bunun yanı sıra 2-4 milyon civarında Ukraynalı Polonya’ya yerleşti ve orada yaşıyor. Geçen sene Antalya’ya gelen 140 bine yakın Ukraynalının büyük bir kısmı Polonya’dan geldi. Bu artarak devam edecektir” diye konuştu.

ANTALYA BİRİNCİ 3 İÇİNDE

Savaş atmosferinde döneme başlayan Antalya’nın bilhassa 3 ve 4’üncü çeyrekte gösterdiği performansla rakiplerini geride bıraktığını lisana getiren Yavuz, resmi sayılar açıklanınca, 2022’de 10 milyona ulaşabilen destinasyon sayısının bir elin parmaklarını geçmeyeceğini kaydetti. Yavuz, “Önümüzdeki 3 ay, tatil için karar verilen kıymetli bir periyot. Bugünlerde en az yarım milyar insan tatil planını yapıyor. Türkiye ve Antalya, herkesin önündeki seçeneklerden. Fevkalâde bir durum yaşanmadıkça 2023’ün makus geçeceğini düşünmek çok karamsarlık olur. Dünyanın turist sorunu yok, işçi sorunu var. Bunu çözebilen ülkeler bu yıl öne çıkacak” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.