SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

TInyhouse hayali kuranlara 10 altın tavsiye… ‘Gerçek bir hayat öyküsünden alınmıştır’

Son periyotta, başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerde yaşayan birçok kişi tinyhouse sahibi olma hayalinin peşinden koşuyor. Zelzele korkusu yaşayanların, büyükşehirlerin yıpratıcı ortamından uzaklaşmak isteyenlerin hem aklında hem lisanında, “Bir arsa alayım, üzerine plakalı bir tinyhouse koyayım, keyfime bakayım” cümlesi var. Pekala bu iş bu kadar kolay mi? İşte bunun karşılığını milletlerarası bir şirketin Türkiye temsilciliğinde çalışan Erdinç Karataş ve eşi Gülnur Hanım’ın tecrübelerinden öğreneceğiz…

TInyhouse hayali kuranlara 10 altın tavsiye… ‘Gerçek bir hayat öyküsünden alınmıştır’
Akacan The Mall
23.04.2023 08:06
0
A+
A-

TInyhouse hayali kuranlara 10 altın tavsiye… ‘Gerçek bir hayat kıssasından alınmıştır’
Son devirde, başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerde yaşayan birçok kişi tinyhouse sahibi olma hayalinin peşinden koşuyor. Sarsıntı korkusu yaşayanların, büyükşehirlerin yıpratıcı ortamından uzaklaşmak isteyenlerin hem aklında hem lisanında, “Bir arsa alayım, üzerine plakalı bir tinyhouse koyayım, keyfime bakayım” cümlesi var. Pekala bu iş bu kadar kolay mi? İşte bunun yanıtını milletlerarası bir şirketin Türkiye temsilciliğinde çalışan Erdinç Karataş ve eşi Gülnur Hanım’ın tecrübelerinden öğreneceğiz…

İstanbul’dan kaçmak ya da hangi kentten olursa olsun tabiatın kucağında kolay, küçük bir ömür kurmak… Artan gayrimenkul fiyatlarından sonra bunu gerçekleştirmenin ucuz yollarından biri tinyhouse sahibi olmak üzere gelebilir. Bu daha az tükettiğiniz, sadeleştiğiniz bir hayat hayalinin kısa yoluymuş üzere de görünebilir. Pekala bir tinyhouse sahibi olmak ve onunla yaşamak nitekim bu kadar kolay mi? Başlarda çok soru var. ‘Bir bilene sorsak da anlatsa’ derken karşımıza dayanılmaz bir ‘gerçek hayat hikâyesi’ çıktı.

Uluslararası bir şirketin Türkiye temsilcilğinde çalışan Erdinç Karataş, eşi Gülnur Hanım’la birlikte tam da bu hayali gerçeğe dönüştürdü. Pandemi sonrası hayatımıza giren uzaktan çalışma koşullarını da fırsat görerek, Kuzey Ege’de bir arsa aldı. Üzerine tinyhouse koydu. Ufak çaplı tarım yapmak için de işe koyuldu.

Akacan The Mall

Ve bu süreçte yaşadığı problemleri, tercih yaparken dikkat edilmesi gereken tüm detayları, kendi tecrübelerinden yola çıkarak Hürriyet okurları için anlattı…

Erdinç Karataş – Gülnur Hanım

1- ARSA TERCİHİNE DİKKAT

Satın alacağınız yerin kadastral yola cephesi olması tinyhouse kurmak için çok değerli. Zira tinyhouse’unuzu yerinize bir araç ile çekerek yerleştirmek önemli sorun. Bu türlü bir yola gereksiniminiz var. Yol durumunu parsel sorgulama uygulamasından denetim edip ona nazaran karar verin.

2- SUYA NASIL ULAŞACAKSINIZ

Yaşam alanınızda yeraltı suyu yahut DSİ’nin su altyapısının olmasına dikkat edin. DSİ’nin altyapısı yoksa öncelikle arsayı aldığınız bölgede devletin yeni sondaj açma ruhsatı verip vermediğini araştırın. Bubilgi vilayet / ilçe tarım müdürlüklerinden öğreniliyor. Yeni sondaj açma müsaadesinin verildiği senaryoda size tavsiyem şu; arsayı satın alma sürecini gerçekleştirmeden evvel kesinlikle bir jeoloji mühendisi ile anlaşarak yeraltı suyu etüt raporu alın. Birebir alan içerisinde bilhassa tarım da yapmayı düşünüyorsanız, su çok hayati. Yalnızca hayat alanı düşünüyorsanız taşıma su ile bu gereksinimi gidermeyi deneyebilirsiniz.

Sondaj sonrası yeraltı suyu kullanım ruhsatınızı tekrar tarım vilayet /ilçe müdürlüklerinden alabiliyorsunuz. Bu ruhsat ile bir arada ziraî sulama elektrik aboneliği müracaatınızı da gerçekleştirebilirsiniz.

3- ELEKTRİK SINIRI NEREDEN GEÇİYOR

Sahip olduğunuz yerin en yakın alçak tansiyon sınırına en fazla bir kilometre aralıkta olması bir öteki detay. Kadastral yola cephesi olan yerin değeri burada tekrar karşımıza çıkıyor. Zira elektrik dağıtım şirketinin yerinize gelecek sınır için vermiş olduğu direk koordinatları diğerine ilişkin yerin sonuna denk gelebilir. Bu durumda elektrik dağıtım şirketi sizden muvafakatname yazısı getirmenizi istiyor. İşte bu süreç başınızı önemli formda ağrıtabilir. Zira müsaade istediğiniz arsa sahibi bu doküman için sizden fahiş bir fiyat talep edebilir yahut yerini size satmaya çalışabilir. Bu cins uğraşlara hazırlıklı olun.

4- YERİNİZİN SINIRLARINI BELİRLEYİN

Arsayı aldıktan sonra bir harita mühendisiyle anlaşarak, yerinizin sonlarını belirlemenizde büyük yarar var. Bu süreç, arsa komşularınızın sizin sonlarınıza girip girmediğini anlamanıza yardımcı olur. Hudut çizgileriniz netleşince yerin etrafını telle çevirmeniz daha kolay olacaktır.

5- HAKİKAT KONUTU NASIL ALACAĞIZ

Şunu baştan söyleyelim; biz 2021 yılında satın aldığımızda tinyhouse üreten şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Fakat günümüzde onlarca şirket var. Gerçekçi olmak gerekirse; mevcut piyasa koşullarında 450–500 bin TL + KDV fiyat bandı altında aldığınız tinyhouse’ların ömür kalitesi standartlarının altında kalması büyük ihtimal. Bu meblağların ülkemizin mevcut şartlarında birçok insan için çok yüksek olduğu aşikâr. Lakin araştırdığınızda özel ve devlet bankalarının karavan / çekme karavan kredileri olduğunu göreceksiniz. Bunlara başvurarak bahtınızı deneyebilirsiniz. Üstte verdiğim sayıların altında kalan bir tinyhouse size izolasyon, dış cephe kaplama kalitesi, elektrik–su tesisatları üzere mevzularda kasvet yaratabiliyor.

6- ALMADAN EVVEL GİDİN DENEYİN

Satın alma yapmadan evvel bir tinyhouse otel yahut mesken tecrübesi hayatınızı tavsiye ederim. Çünkü kalite ve tasarım konusunda çeşitli seçeneklerle karşılaşacaksınız. Böylelikle yatak odasının üst katta olduğu loft yahut tek kat kullanım üzere farklılıklara daha kolay karar verebilirsiniz.

7- KONUTU NASIL YERLEŞTİRELİM

Arsanızı ve tinyhouse’unuzu aldıktan sonra, sıra geliyor konutunuzu yere yerleştirme sürecine. Burada nakliye genelde üreticinin sunduğu ‘ekstra ücretli’ bir hizmet olabiliyor. Bunun dışında siz de 4×4 yahut dengi bir araçla konutunuzu yerinize taşıyabilirsiniz. Yerinizin kadastral yolu toprak yol ise o yolun başlangıcından yerin içine kadar meskeni çekecek bir traktör temin etmeniz kaide. Tinyhouselar konumlanacakları yere geldiğinde iki ucunda bulunan dört ayağın üzerinde sabitleniyor. Toprak tabanda batma olmaması için konutunuzu koyacağınız yerin yerini bir iş makinesiyle düzelttirip, bastırıp sertleştirdikten sonra çakıl dökmeniz çok kıymetli. İmarsız emlakta beton dökmek yasak olduğu için yere sermiş olduğunuz çakıl ile tinyhouse’un sabitleme ayakları ortasına mermer plakalar koymanız sağlıklı olacaktır. Şayet yeriniz yahut etrafınız eğimli ise konutun pozisyonunu belirlerken yağmur suyu akış istikametlerine kesinlikle dikkat edin. Fosseptik çukurunu ise meskenden en az 5 metre uzağa kazdırmanız gerekir. Dilerseniz pis su tankı da işinizi görüyor. Tabi bu noktada pis su tankında biriken atık suyu, kirli suya çeviren doğal tahlilleri araştırmanız gerekir.

8- NE KADAR DOLAP O KADAR RAHATLIK

Tinyhouse sizi küçük bir alanda yaşama götürdüğü için, meskenin dolap ve depolama alanlarının ehemmiyeti büyük oluyor. Yaptırdığınız dizaynda buna dikkat etmenizi öneririm. Tahminen istediğiniz her eşyayı oraya taşıyamıyorsunuz fakat sizi eşya yükünden kurtardığı için ilerde bunu bir avantaj olarak görüyorsunuz.Diğer artısı paklığa ayırdığınız vakit kısalıyor. Ancak Türk kültürünün getirdiği yatılı konuk kabul etmede sorun yaşanıyor. Şayet bu türlü bir hayaliniz varsa bu meskenlerin azamî üç-dört kişilik olduğunu hatırlatalım.

9- BİZ KLİMAYI TERCİH ETTİK

Tinyhouse çabuk ısınıyor ve çabuk soğuyor. Isıtma yahut soğutma için üretici firma farklı seçenekler sunuyor. Biz en pratik prosedür görünen klimayı seçtik. Bu sayede konutumuzu hem kışın hem yazın rahatlıkla kullanabiliyoruz.

10- PERGOLA ÇOK FAYDALI

Evinizin önüne yaptıracağınız bir pergola gündüz çok güneşten, konutunuzun fazla ısınmasından yahut yağmur altında kalmaktan sizi koruyor. Pergola altına koyacağınız bir bahçe mobilyası ile konutunuzun dışında günü geçirebilirsiniz. Zati tinyhouse sizi meskenin dışında vakit geçirmeye teşvik eden bir tasarım. Bu yüzden yapacağınız küçük bir bahçe yahut bostan, salıncakta ağacın altında okuduğunuz bir kitap, akşamüzeri dostlarınızda bahçenizde yediğiniz bir yemek sizi çok keyiflendiriyor.

SONUÇ: YEPİSYENİ VE SAHİDEN HOŞ BİR HAYAT

BİZ kendi ömür alanımızı kurarken Kuzey Ege’yi seçtik ve yerde yaşadığımız onca sorundan sonra çok keyifli bir hayat alanına sahip olduk. Öncelikle tabiatın kucağında nefes almak, çok çeşitli hayvan ve bitkiyle iç içe yaşamak olağanüstü bir tecrübe oldu. Daha evvelce bu kadar yakınımızda sincap, tilki, baykuş, kaplumbağa yahut bir domuz ailesi görmek pek mümkün değildi. Köylülerin alışık olduğu ancak bizim hayranlıkla izlediğimiz görüntüler bunlar. Ayrıyeten pak havanın uyku kalitenize olan tesiri gerçekmiş. Gün doğumunda uyanmak ve sabahın birinci ışıklarında tabiatın tüm renklerini görmek bizi büyülüyor. Yaşamaya başladıktan sonra, üstte size basitçe anlattığımız fakat bizi maddi ve fiziki istikametten hayli yoran bu sürece değdiğini anladık. Orada yaşamak büyük kentle kıyasladığınızda aylık masraflarımızı neredeyse yarı yarıya azalttı. Olağan büyük kentte avantaj olan kapıya teslim alışverişlerden burada faydalanamadığımız için, her şeyi kendi konutumuzun mutfağında yapıyoruz.

Son olarak zelzele ülkesinde yaşadığımızı maalesef büyük acılarla tekrar ve umarız son sefer hatırlamış olduk. Profesyonel çalışma hayatına atıldığımızdan beri aile büyüklerimiz ve etrafımızdan sıklıkla duyduğumuz nasihat ‘kendi konutunu al’ oldu. Bu kaidelerde tinyhouse hem insan hayatına hem de tabiata saygılı, en uygun ömür biçimi haline geldi. Emlak zengini de olsanız maalesef bizim üzere sarsıntı ülkelerinde yıllarca alın teri akıtarak edindiğiniz servetiniz bir dakikada yok olabiliyor. Tabi en sevdiklerinizi kaybetmenin yanında bunun hiçbir bedeli yok. Gerçek adımlar atarak, gerçek beşerlerle karşılaşarak, herkesin sevdikleriyle, sıhhatle huzurlu ve memnun vakitler geçirmesini dileriz.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.