SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Teknoloji milyarderlerinin ‘felaketten kaçış’ plânları…

Teknoloji milyarderlerinin ‘felaketten kaçış’ plânları…İnsanlığın geri kalanı ile tıpkı mukadderatı yaşamak istemiyorlar! Teknoloji milyarderleri …

Teknoloji milyarderlerinin ‘felaketten kaçış’ plânları…
Akacan The Mall
24.09.2022 12:52
0
A+
A-

Teknoloji milyarderlerinin ‘felaketten kaçış’ plânları…
İnsanlığın geri kalanı ile tıpkı mukadderatı yaşamak istemiyorlar! Teknoloji milyarderleri, yaptıkları toplantılarda hayatta kalma stratejilerini birbirleriyle paylaşıyor. Birinci başta bir bilim kurgu sinemasının senaryo toplantısını andıran bu buluşmalarda; çevresel felaketler, toplumsal ayaklanmalar, salgın hastalıklar ve nükleer felaketin akabinde mümkün kurtuluş senaryoları uzun uzadıya masaya yatırılıyor. İşte Silikon Vadisi zenginlerinin ‘kıyamet’ planları…

Dünya, global iklim krizi, artan etraf kirliliği, milletlerarası krizler, savaşlar ve süratli nüfus artışı nedeniyle felaketlere her gün biraz daha yaklaşırken, önde gelen teknoloji milyarderlerinin en makûs senaryolar için kurtuluş plânları yaptığı ortaya çıktı.

Görünürde hepimizin hayatını kolaylaştırmak için çalışan, etraf problemleriyle gayret eden, her fırsatta ileri teknoloji sayesinde insanlığın memnun ve “müreffeh” yarınlara ulaşacağını müjdeleyen milyarder teşebbüsçüler, dünyanın değişik noktalarında lüks ve güvenlikli sığınaklar satın alıyor.

Akacan The Mall

Küresel servetin kıymetli bir kısmını ellerinde tutan ultra zenginler, uzak gezegenlerde koloniler kurmanın, uzun bir hayat yaşamanın ve servetlerini muhafazanın yollarını bulabilmek için baş yoruyor.

Peki gün gelir de korkulan olursa zenginler nereye kaçacak? İşte insanlığın geri kalanı ile tıpkı mukadderatı paylaşmak istemeyen teknoloji zenginlerinin plânları… 

Dijital teknolojinin hayatımız üzerindeki tesirlerine dair sayısız makalesi bulunan Douglas Rushkoff tarafından kaleme alınan ‘Survival of the Richest’, bu ay okurlarla buluştu.

ULTRA ZENGİNLER DÜNYANIN YOK OLUŞUNA HAZIRLANIYOR

Yazar Douglas Rushkoff, geçtiğimiz günlerde yayımlanan Survival of the Richest: Escape Fantasies of the Tech Billionaires (Zenginlerin Hayatta Kalma Çabası: Teknoloji Milyarderlerinin Kaçış Fantezileri) isimli kitabında, büyük teknoloji devlerinin gelecek plânlarına ve kıyamet senaryolarına ait epey enteresan detaylara yer verdi.

Kitabın yayımlandıktan sonra teknoloji milyarderlerinin ilgisini çektiğini belirten Rushkoff, The Guardian için kaleme aldığı yazıda bu isimlerle yaptığı görüşmelerde yaşadığı enteresan olayları okurlara aktardı. 

Rushkoff, teknoloji milyarderlerinin bilhassa dünyanın yok oluşuna hazırlandıklarını çarpıcı bir lisanla ortaya koydu.  

‘EN İNANÇLI YER YENİ ZELANDA MI YOKSA ALASKA MI?’

“Havaalanında bir limuzin beni bekliyordu. Üç saatlik çok uzun bir seyahat yaptık. İçimden ‘Kim bu kadar uzak bir yerde konferans düzenlemek ister?’ diye düşünmüştüm. Yaklaştıkça ufak bir havaalanına inen özel jetleri gördüğümde epeyce şaşırdım” sözlerini kullanan Rushkoff, katıldığı toplantıda etrafını çevreleyen milyarderlerin ağzından teknolojinin ve dünyanın geleceğine dair detaylı bir senaryo dinlediğini anlattı.

İçinde bulunduğu ortamı “Masanın etrafına oturdular ve kendilerini tanıttılar; teknoloji yatırımı ve risk sermayesi dünyasının üst kademesinden beş harika varlıklı adam” kelamlarıyla tanım eden ünlü muharrir, teknoloji milyarderlerinin kendisini toplantıya çağırma sebebinin kitabında ileri sürdüğü fikirlerin art plânı olduğunu belirtti ve ekledi:

“Biraz sohbet ettikten sonra teknolojinin gelecekte ulaşacağı noktaya ait görüşlerimin onların ilgisini çektiğini fark ettim.”

Fotoğraflar: iStock

Rushkoff, sunumunun akabinde “Bitcoin mi yoksa Ethereum mu?”; “Sanal gerçeklik mi, artırılmış gerçeklik mi?”; “Kuantum hesaplamayı evvel kim başlatacak, Çin mi yoksa Google mı?” üzere ağır bir soru yağmuruna tutuldu.

Yazarın aktardığına nazaran bir noktada sohbet apansız “endişe verici” bir noktaya evrildi.

Zira katılımcılar “Küresel yok oluşun akabinde dünya üzerinde neresi daha inançlı olacak, Yeni Zelanda mı yoksa Alaska mı?”; “Dışarıdan yardım almaksızın ne kadar bir mühlet hayatta kalınabilir?”; “Bir kıyamet sığınağının kendi öz kaynakları nasıl yaratılır?”; “Yeraltı suyunun kirlenme mümkünlüğü nedir ve arıtma süreci nasıl olmalı?” gibi sorular üzerinde tartışmaya başladı.

KENDİ ÖZEL SIĞINAKLARINI İNŞA ETMİŞLER BİLE!

Dünyayı bekleyen global tehditler üzerinde tartışmaya başlayan teknoloji milyarderleri, mümkün felaket senaryolarını teker teker masaya yatırdı.

Bir bilim kurgu sinemasının senaryo toplantısını andıran buluşmada, global ısınmanın mı yoksa biyolojik savaşın mı daha büyük bir tehdit oluşturacağını tartışan zenginler; çevresel çöküş, toplumsal ayaklanma, nükleer patlama, durdurulamaz bir virüs salgını yahut her şeyi alt üst eden makûs niyetli bir bilgisayar virüsüne karşı kurtuluş senaryolarını uzun uzadıya kıymetlendirdi.

Üstelik Rushkoff’un yazısına nazaran teknoloji şirketlerinin CEO’ları için bu sıkıntılar teorik tartışmaların çok ötesinde; birçok milyarder felaket sığınağını inşa etmeyi çoktan bitirmiş durumda. Fakat sıkıntılar bununla da bitmiyor. Milyarderler artık de güvenliği nasıl sağlayacakları konusunda kara kara düşünüyor. 

GÜVENLİK ÇALIŞANINA ELEKTRONİK TASMA TAKMAYI DÜŞÜNÜYORLAR

Toplantıda şahit olduğu sahneleri okurlarla paylaşan Rushkoff, “Söz alan bir teşebbüsçü tartışılan seçeneklerden birinin yaşanması durumunda bâtın sığınağında konuşlandırmak üzere bir düzine deniz piyadesini işe aldığından bahsetti. Bu noktada tek kaygısı sahip olduğu kripto varlıkların bedelsiz hale gelmesi durumunda onlara nasıl ödeme yapacağıydı ” ifadesini kullandı.

Peki lakin gezegenin yok olma noktasına gelmesi ihtimaline karşı güvenlik için sığınak inşa edenler, kendi çalışanlarına nasıl güvenecekler? Rushkoff’a nazaran bu mevzu da toplantıda önemli ciddi tartışıldı. Zenginler kendilerinden fizikî olarak kat kat üstün olan askerleri disiplin altına alabilmek için de güvenlik işçisine elektronik kelepçe takma tahlilini üretti.

Toplantıda kimi milyarderler besinleri korumak için şifresini yalnızca kendilerinin bildiği özel kilitler geliştirdiklerini, hatta gardiyan ve personel olarak hizmet edecek robotlar tasarlamayı dahi düşündüklerini de lisana getirdi.

BU BEŞERLER ASLINDA BİRER KAYBEDEN

Elektronik tasmaları ve personel robotları duyunca neye uğradığını şaşırdığını belirten Rushkoff, hususa insani bir yerden yaklaşma gayretiyle söylediği, “Güvenlik işçisinin ve çalışanların gelecekte size sadakat göstermelerini sağlamanın yolu, onlara şu anda arkadaş üzere davranmaktır. Cephane ya da elektrikli tellerden çok insanlara ve insan bağlantılarına yatırım yapmanız gerek” kelamlarının tuhaf bakışlar ve alaycı tebessümlerle karşılandığını da kelamlarına ekledi.  

Yazar, “Tam o sırada şunun farkına vardım. Bu beşerler aslında birer kaybeden. Sığınak stratejilerini değerlendirmem için beni çöle çağıran milyarderler, ekonomik oyunun galipleri değil, tersine kurbanlarıydı. ‘Yarattıkları ziyandan kendilerini izole edecek kadar çok para kazanmak’ biçiminde tanımlayabileceğimiz bir zihniyete yenik düşmüşlerdi” ifadelerini kullandı.

İNSANLIĞIN GERİ KALANINDAN UZAK DURMAK İSTİYORLAR!

Peki, kim nereye gidecek? Jeff Bezos uzaya, Peter Thiel Yeni Zelanda’da yaptırdığı sığınağa, Mark Zuckerberg de sanal Metaverse’üne mi sığınacak?

Şurası bir gerçek ki, çok zenginler ve ayrıcalıklılar kendilerini, iklim değişikliği, yükselen deniz düzeyleri, kitlesel göçler, global salgın hastalıklar ve besin krizi üzere gerçek tehlikelerden yalıtmak istiyorlar. Hatta bu mevzuda takıntılı hale gelmişler bile diyebiliriz.

Onlar için teknolojinin geleceği tek bir şeyle ilgili: İnsanlığın geri kalanından olabildiğince uzak durmakla…

Toplumları şekillendiren teknoloji araçlarını geliştiren milyarderlerin, aslında dünyayı diğerleri için yaşanmaz hale getirebileceklerini hiç düşünmediklerini belirten Rushkoff, “Üstelik daha evvel kendi hassasiyetlerini toplumumuzun dokusuna işleyecek araçlara da sahip değildiler. Bugün ortalık bu bencil ve yalıtımcı bakış açılarını destekleyen algoritmalarla ve zekâlarla dolu. Bunları benimseyebilecek kadar sosyopat olanlar, parayla ve geri kalanımız üzerinde hakimiyet kurmakla ödüllendiriliyor. Sistemin çıktıları yeniden sistemi besliyor. Bu yeni bir şey” tabirini kullanıyor.

KOLONİ KURMAK İSTEYEN DE VAR, YENİ BİR DÜNYA TASARLAYAN DA…

Bugün gelinen noktada, sanal piramitlerin doruğundaki milyarderler, sonsuza kadar bize hükmetmek yerine, oyunun sonundaki çıkış stratejileri üzerine faal olarak düşünmeye başladı bile.

Tesla kurucusu Elon Musk’ın Mars’ta koloni kurma gayretlerinden ilham alan Peter Thiel’ın yaşlanma süreçlerini bilakis çevirmeye çalışması da yapay zeka geliştiricileri Sam Altman ve Ray Kurzweil’in zihinlerini muhteşem bilgisayarlara yüklemesi de dünyayı daha yeterli bir yer haline getirmekten fazla insan olmanın gerekliliklerini aşmaya çalışan bir dijital geleceğe hazırlandıkları manasına geliyor.

SÜPER LÜKS KIYAMET SIĞINAKLARI

Diğer yandan kıyamet hazırlığı adeta bir bölüme dönüşmüş durumda. Örneğin Rising S. Company müşterilerine, 8,3 milyon dolar karşılığında içinde kapalı yüzme havuzlarından bowling salonlarına her türlü konfor ve cümbüşün bulunduğu çok lüks sığınaklar sunuyor.

Vivos isimli bir şirket ise, Soğuk Savaş periyodunda inşa edilmiş sığınakları lüks yeraltı dairelerine dönüştürüp satıyor. Bu dairelerde yok yok! Sinema salonları, büyük yemek alanları, güneş simülasyonlu bahçe ve havuzlar, şarap mahzenleri ve daha birçok şey zenginleri konutlarında hissettirmek için sığınaklara dahil ediliyor.

Çekya’da bulunan Oppidum üzere ultra seçkin sığınaklar ise milyarderler için uzun periyodik barınmada, ruh sıhhati ve dingin bir zihin vaat ediyor.

‘O GÜNÜN GELMESİNİ ENGELLEMELİLER’

Ne var ki Rushkoff sığınakların milyarderleri yarattıkları felaketlerden koruyamayacağını çünkü nihayetinde toplumun geri kalanının işleyişinin onları da etkileyeceğini belirtti.

Duvarlarla çevrelenmiş kaleler kurulsa dahi insan emeğine muhtaçlık duyulan bu alanların, dış dünyadan düşünüldüğü kadar yalıtılamayacağını tabir eden Rushkoff, “Teknoloji zenginlerinin kendi yarattıkları gerçeklikten uzaklaşmak için verecekleri bu uğraş beyhude bir uğraş olacak” dedi ve ekledi:

“Milyarderler ‘Kıyamet Günü’nden hakikaten kaçınmak istiyorlarsa insanlığı bahtlarına terk etmek yerine, daima birlikte o günün gelmemesi için uğraş vermeleri daha akılcı olur.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.