SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Tarımda suya nazaran üretim planı ve teşvik geliyor: Atıl tarım toprakları kalmayacak

Orman Kanunu, Meclis’te görüşülmeye başlandı. Ziraî üretimde suya nazaran planlama yapılması, verimli tarımın teşvikle desteklenmesi, atıl yerlerin üretime kazandırılması üzere başlıkların yer aldığı yasa teklifinde “ilaç amaçlı” kenevir yetiştiriciliğine ait düzenleme de gündemde.

Tarımda suya nazaran üretim planı ve teşvik geliyor: Atıl tarım toprakları kalmayacak
Akacan The Mall
09.03.2023 08:50
0
A+
A-

Tarımda suya nazaran üretim planı ve teşvik geliyor: Atıl tarım yerleri kalmayacak
Orman Kanunu, Meclis’te görüşülmeye başlandı. Ziraî üretimde suya nazaran planlama yapılması, verimli tarımın teşvikle desteklenmesi, atıl toprakların üretime kazandırılması üzere başlıkların yer aldığı yasa teklifinde “ilaç amaçlı” kenevir yetiştiriciliğine ait düzenleme de gündemde.

Orman Kanunu ve Birtakım Kanunlarda Değişiklik Öngören Yasa Teklifi, TBMM Tarım ve Orman Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Ziraî üretim deseninin suya ve verimlilik temeline nazaran belirlenmesi, buna uyan çiftçiye teşvik verilmesi, atıl tarım topraklarının üretime kazandırılması ile ormanlara ait mülkiyet meselelerini ortadan kaldırmayı amaçlayan yasa teklifinde ilaç etken unsuru olarak kullanılması şartıyla kenevir yetiştiriciliğiyle düzenleme de yer alıyor. Teklifin, özel ormanlarda üç hektarın altındaki alanların orman dışına çıkarılmasına ait hususu ise özel ormanlarda yapılaşmaya neden olacağı gerekçesiyle itirazlara neden oldu.

NEREYE NE EKİLECEĞİ SUYA NAZARAN BELİRLENECEK

Akacan The Mall

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider teklifin münasebetini şöyle anlattı: “Bu teklifin yasalaşmasıyla ülke genelinde eser planlaması yapacağız. Tarım topraklarının randıman kabiliyeti ile yağış ve sulama imkânlarını gözeterek eser desenini belirleyeceğiz. Buna uygun olarak üretim yapan çiftçilerimizi teşvik ederek ödüllendirecek ve planlı üretimi yaygınlaştıracağız. Kontratlı üretimi de geliştireceğiz. Üreticimizin pazarlama, tüketicinin fahiş fiyat problemini ortadan kaldıracağız. Kontratlı üretimde tarafların korunmasına yönelik gerekli düzenlemeler de bu teklifte mevcut.”

Ebubekir Gizligider

ATIL YERDEN 14 MİLYARLIK ÜRÜN

Artan nüfus ve gereksinimler karşısında atıl durumda bulunan tarım yerlerini mülkiyet hakkının özüne dokunmaksızın üretime kazandırmak istediklerini lisana getiren Gizligider, “Bu sayede rastgele bir sebeple ziraî üretim dışında kalan ve yıllık yaklaşık 14 milyar TL getiri sağlayacak olan alan, iktisada kazandırılarak ekilecek, dikilecek. Böylelikle yerler sahiplerine kira getirisi sağlayacak” dedi .

ORMANA MOLOZ DÖKENE CEZA

Orman Kanunu’nda yapılacak değişikliğin bir gayesinin da orman köylüsünü kalkındırmak olduğunu söyleyen Gizligider, köylülerin birçok toplumsal haktan daha kolay yararlanması ve birinci sefer oduna dayalı eser gelirinden hisse almasını mümkün kılan düzenlemeler getirileceğini vurguladı. Gizligider, “Ormanlarımızın daha aktif korunması amacıyla, devlet ormanlarına nakil vasıtasıyla inşaat atığı, çöp yahut moloz dökmek orman cürmü sayılacak ve cezalandırılacak. Devlet ormanlarına tecavüzü önleyerek kaçak yapıları süratli bir biçimde yıkmak istiyoruz. Orman yangınlarıyla gayrette alınacak önlemleri yalnızca yangın devriyle hudutlu tutmayacağız, orman hatalarında verilen cezaları da artıracağız. Ormanların yaygın olduğu bölgelerimizde yinelenmiş kadastro kaynaklı meseleleri çözecek ve vatandaşlarımızın mülkiyet hakkını koruyacağız” diye konuştu.

DEPREMZEDE ÜRETİCİ SIKINTIDA

Meclis’teki yasa teklifi görüşmeleri üç saat gecikmeyle başladı. CHP’li İlhami Özcan Aygun, yasa teklifiyle kenevir ekiminin destekleneceğinin tez edildiğini, lakin 2016’dan bu yana milletin kenevir konusunda oyalandığını söyledi. CHP Milletvekili Orhan Sarıbal da sarsıntının vurduğu 11 vilayette çiftçinin, hayvanlarının yaşadığı kasvetleri lisana getirdi. Kahramanmaraş Nurhak ilçesi başta olmak üzere geceleri ısının eksi 15-20 dereceye kadar düştüğünü, çiftçinin hayvanını koruyacağı çadırı bile olmadığını söyleyen Sarıbal, çaresiz üreticinin hayvanlarını tüccarlara üç kuruşa satmak zorunda kaldığını anlattı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.