SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Taliban’dan bir çağdışı karar daha! Bayanlara STK’larda çalışmayı yasakladılar

Geçen salı bayanların yüksek tahsile devam etmesini yasaklayan Taliban, artık de bayanların STK’larda çalışmasını yasakladı. Ülkedeki yardım kuruluşları faaliyetlerini tümden sonlandırmayı kıymetlendiriyor.

Taliban’dan bir çağdışı karar daha! Bayanlara STK’larda çalışmayı yasakladılar
Akacan The Mall
26.12.2022 07:30
0
A+
A-

Taliban’dan bir çağdışı karar daha! Bayanlara STK’larda çalışmayı yasakladılar
Geçen salı bayanların yüksek tahsile devam etmesini yasaklayan Taliban, artık de bayanların STK’larda çalışmasını yasakladı. Ülkedeki yardım kuruluşları faaliyetlerini tümden sonlandırmayı kıymetlendiriyor.

Ağustos 2021’de Kabil’e girerek Afganistan idaresini ele geçiren Taliban, birinci aylarda inşa etmeye çalıştığı “ılımlı” imajdan hayli uzaklaştı. Yakın vakte kadar bayanların iş ve eğitim hayatına iştirakine mahzur olmayacakları kelamını veren ve hatta “geçmişteki kusurları tekrar etmeyeceklerini” sık sık yineleyen Taliban, peş peşe attığı adımlarla tüm dünyanın reaksiyonunu çekti. Bir hafta evvel bayanların üniversite eğitimi almasını yasaklayan Taliban, evvelki gün de sivil toplum kuruluşlarında (STK) vazife almalarını engelledi.

GEREKÇE AYNI

Akacan The Mall

Afganistan İktisat Bakanlığı, STK’larda çalışanların kıyafet kurallarına uymadığı istikametinde ‘ciddi şikâyetler’ olduğunu öne sürdü. Taliban süreksiz hükümetinin İktisat Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman Habib, bakanlığın kelam konusu kararı ülkedeki tüm STK’lara gönderdiğini ve bu karara uyulması gerektiğini söyledi. Habib, kararın yabancı bayan çalışanları kapsayıp kapsamadığı sorusunu ise karşılıksız bıraktı. Tıpkı eğitim hakkının gaspı üzere çalışma imkânı da ortadan kaldırılmış oldu. Kısıtlama, STK’lar ve memleketler arası kamuoyu tarafından kınanırken, İktisat Bakanlığı, buyruğu yerine getirmemeleri halinde ilgili kurumların faaliyet lisanslarının askıya alınacağı tehdidinde bulundu. Gelişme üzerine Birleşmiş Milletler (BM) ve Afganistan’da faaliyet gösteren onlarca sivil toplum kuruluşundan yetkililer, dün başşehir Kabil’de bir ortaya gelerek Taliban yasağı sonrası faaliyetlerine nasıl devam edeceklerine dair değerlendirmelerde bulundular.

BM KARARI KINADI

Bazı STK yetkilileri, Taliban direktifini takiben tüm yardım çalışmalarını askıya alıp almamayı değerlendirdiklerini söyledi. Taliban’dan mevzuya dair açıklama isteyeceğini söyleyen Birleşmiş Milletler de bakanlığın direktifini kınadı. BM açıklamasında, bayanları sistematik olarak kamusal ve siyasi hayatın her alanından dışlayan kararın ülkeyi geriye götürdüğü, barış ve istikrar sağlanmasına yönelik eforları tehlikeye attığı kaydedildi.

EĞİTİME DARBE

Taliban süreksiz hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı, 20 Aralık’ta Afganistan’daki tüm kamu ve özel üniversitelere gönderdiği talimat ile, kız öğrencilerin eğitimlerine ikinci bir duyuruya kadar orta verildiğini duyurmuştu. Geçen yıl 15 Ağustos’ta Afganistan idaresine gelen Taliban sonrası, kamu ve özel dalda çalışan çok sayıda bayan işini kaybetmişti.

 

STK’LARIN VARLIĞINA GEREKSİNİM VAR

Taliban’ın yasağı, ülke genelinde milyonlarca kişinin milletlerarası bağışçılar tarafından sağlanan insani yardıma muhtaç olduğu bir vakitte geldi. Ekonomik kriz içindeki Afganistan’da şartlar, 2021 Ağustos’unda idarenin Taliban’a geçmesiyle berbatlaştı. Rejim değişimi üzerine Washington’ın milyarlarca dolarlık Afgan varlığını dondurması ve yabancı bağışçıların bu ülkeye yönelik yardımları kesmesiyle ağır bir kur ve besin krizi yaşanıyor. Ağır kış şartlarında ömrün zorlaştığı Afganistan’ın ücra bölgelerinde düzinelerce kuruluş faaliyette ve bunların çalışanlarının birçok bayan. Bilhassa köylerde bayan ve çocuklara yönelik yardım faaliyetleri, tekrar bayan çalışanlar tarafından yürütülebildiğinden, yasak bu insanların mağduriyetlerini ağırlaştıracak.

 

ABD: SONUÇLARI YIKICI OLUR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Taliban’ın bayan STK çalışanlarına yasak kararına reaksiyon gösterdi. “Kadınlar, dünya çapında insani yardımların merkezinde” diyen Blinken kararın, “hayati ve hayat kurtaran yardımları kesintiye uğratacağı” için “Afgan halkı için yıkıcı olacağı” ihtarında bulundu. Direktifin STK’lardaki yabancı çalışanı etkileyip etkilemediği ise şimdi meçhul. Geçen aylarda devlet işlerinden atılan bayanların, yanlarında erkek akrabaları olmadan seyahat etmelerine de müsaade verilmiyor. Sokakta örtünmeleri zarurî tutulan bayanların ayrıyeten parklar ve spor salonları üzere tesislere gitmeleri yasak. Üniversite ve ortaöğretime katılmaları yasaklanan bayanların başşehir Kabil dahil birçok yerde ilkokula da devam edemedikleri, bayan öğretmenlerin işine de son verildiği belirtiliyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.