SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Taliban’dan bayanlara bir darbe daha: Eski boşanma kararlarını iptal etti

Afganistan’da bayanlara yasak üstüne yasak getiren Taliban bu defa evlilik yasalarında değişiklik yaptı. Buna nazaran eski idare periyodunda tek taraflı olarak evliliklerini bitirme hakkı tanınan bayanların boşanma kararları iptal edildi. Boşanıp yeni hayatlar kuran bu bayanlar eski kocalarıyla evli sayılacak.

Taliban’dan bayanlara bir darbe daha: Eski boşanma kararlarını iptal etti
Akacan The Mall
05.03.2023 08:06
0
A+
A-

Taliban’dan bayanlara bir darbe daha: Eski boşanma kararlarını iptal etti
Afganistan’da bayanlara yasak üstüne yasak getiren Taliban bu sefer evlilik yasalarında değişiklik yaptı. Buna nazaran eski idare periyodunda tek taraflı olarak evliliklerini bitirme hakkı tanınan bayanların boşanma kararları iptal edildi. Boşanıp yeni hayatlar kuran bu bayanlar eski kocalarıyla evli sayılacak.

ABD’nin çekilmesinin akabinde Afganistan’da devletin denetimini ele geçiren Taliban, ülkedeki bayanlara yönelik baskısını farklı yollarla sürdürüyor. Ülkenin evlilik yasalarında yapılan değişiklikler, Taliban’ın bayanları haklarından nasıl yoksun bıraktığının bir öteki örneği olarak bedellendiriliyor.

O BAYANLARA NE OLACAK

Akacan The Mall

Amerikan Washington Post’un haberine nazaran evvelki hükümet periyodunda, kocasından berbat muamele ve şiddet gören Afgan bayanlar, kanunların kendilerine verdiği hakla tek taraflı olarak evliliklerini sonlandırabiliyor, resmi olarak boşanabiliyordu. Taliban idaresi ise ‘hukuki’ düzenlemelerle geriye dönük tek taraflı boşanmaları geçersiz saydı. Kararın akabinde binlerce Afgan bayan kaçak ve zina suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

TALİBAN İLE KÖŞE KAPMACA

13 yaşındayken üvey babası tarafından uyuşturucu husus karşılığında evlendirilen ve artık 22 yaşında olan bir bayan, kendisine şiddet uygulayan kocasından kaçmak için yıllarca çaba ettiğini ve sonunda meskenden kaçarak boşanmayı başardığı tabir etti. Tekrar evlenerek yeni bir hayat kurduğunu düşünen bayanın ömrü bu kere de Taliban dehşetiyle altüst oldu. Taliban’ın iktidara gelmesinden birkaç hafta sonra eski kocasından tehdit telefonları almaya başladığını söyleyen Afgan bayan, ikinci kocasının, evliliklerinin artık geçerli sayılmaması nedeniyle kendisinin de zina ile suçlanabileceğinden korkarak onu terk ettiğini aktardı. Birinci evliliğinden iki kız çocuğu bulunan ve ikinci kocası onu terk ettiğinde gebe olan bayan, güvenlik tasası sebebiyle ülkenin öteki bir kentine kaçtı. Taliban iktidara geldikten sonra dört kere adres değiştirdiğini kaydeden bayan, birinci kocasının onu bulmasından korktuğunu anlattı.

ÖLÜM TEHDİDİ ALIYORLAR

36 yaşındaki bir öteki bayan, aile baskısına karşın, evliliğinin makus gittiğini ve boşanmaktan öteki devası olmadığını söylüyor. “Boşanma talebinde bulunmak benim için utanç verici bir şeydi. Ailemin her iki tarafı da kocama dönmezsem beni öldürmekle tehdit ediyordu” diyen bayan, eski idare periyodunda kendisine boşanma hakkı verildikten sonra resmen boşandığını; bunu duyan erkek kardeşlerinin ise kendisine fare zehri içmeyi önerdiğini tabir etti. Ailesinden görüştüğü tek kişi olan kız kardeşinin kendisine, “Keşke senin kadar zeki olsaydım ve daha evvel kaçsaydım. Taliban varken artık bu imkânsız” dediğini aktardı. 

ÇOK SAYIDA BAYAN MAĞDUR

Washington Post’a konuşan üç çocuk annesi bir bayan ise birinci kocasının uyuşturucu bağımlısı olduğunu ve şiddet uyguladığını, çocuklarına gereğince yiyecek sağlamayı reddettiği için boşandığını söyledi. İkinci kocasının ise Taliban iktidara geldikten sonra ortadan kaybolduğunu belirtti. Washington Post’a konuşan başka bayanlar üzere bu bayan da saklandığını söyledi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Taliban periyodunda boşanma yasasının nasıl değiştiği yahut Afganistan’ın evvelki hükümeti sırasında verilen boşanmaların statüsü hakkındaki soruları yanıtlamayı reddetti. Mücahid yalnızca Taliban’ın İslam hukuku yorumuna nazaran boşanma talebinde bulunmak için her iki tarafın da hâkim karşısına çıkması gerektiğini söyledi.

 

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.