SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Sudan’dan tahliye edilen Türkler anlatıyor: Çok korktuk

Sudan’dan çatışmaların patlak vermesi sonrasında karayolu ile Etiyopya’ya nakledilerek havayoluyla tahliye edilen Türk kafileleri İstanbul’a ulaşmaya başladı. Vatandaşlar, “Hartum büsbütün kuşatma altında. Çatışmalar çok ağır. Çok korktuk, lakin Etiyopya’da havalimanına ulaşınca rahatladık” diyerek şiddetli seyahati anlattı.

Sudan’dan tahliye edilen Türkler anlatıyor: Çok korktuk
Akacan The Mall
27.04.2023 09:39
0
A+
A-

Sudan’dan tahliye edilen Türkler anlatıyor: Çok korktuk
Sudan’dan çatışmaların patlak vermesi sonrasında karayolu ile Etiyopya’ya nakledilerek havayoluyla tahliye edilen Türk kafileleri İstanbul’a ulaşmaya başladı. Vatandaşlar, “Hartum büsbütün kuşatma altında. Çatışmalar çok ağır. Çok korktuk, fakat Etiyopya’da havalimanına ulaşınca rahatladık” diyerek güçlü seyahati anlattı.

Çatışmaların iki haftadır devam ettiği Sudan’dan 23 Nisan’da tahliyesine başlanan birinci Türk kümesi evvelki gece İstanbul’a ulaştı. Yaklaşık 24 saat süren kuvvetli bir kara seyahatiyle başşehir Hartum’dan komşu Etiyopya’ya taşınan Türk vatandaşları, ulaştıkları Gondar kentinden uçakla Etiyopya’nın başşehri Addis Ababa’ya taşındı. Buradan da THY’ye ilişkin uçaklarla İstanbul Havalimanı’na getirildiler. 301 şahıstan oluşan ikinci kafilenin de dün sabah İstanbul’a varmasıyla Türkiye’ye dönen vatandaşların sayısı 684’e ulaştı. Havalimanında gazetecilere yaşadıklarını anlatan Türklerin ortak vurgusu “çok korktukları” oldu:

ZORLU BİR SÜREÇTİ

Akacan The Mall

* 25 yıldır Hartum’da yaşayan ve ticaretle uğraşan Abdülrezzak Şahan: “Zorlu bir süreçti, ülkemize kavuştuğumuz için memnunuz. Sudan çok güç günler geçiriyor, umarım düzelir. Başşehir büsbütün kuşatılmış durumda. Çatışmalar epeyce ağır. Konutlarımızda kalarak kendimizi muhafazaya çalıştık.”

* Mehmet Mehdi Gergin: “Yollar çok bozuktu. Aracımız bozulduğu için değiştirmek zorunda kaldık. Çok korktuk, lakin Etiyopya’da havalimanına geldikten sonra rahatladık. Gözümüzün önünde vurulanlar oluyordu. ‘Ateşkes’ dediler lakin o denli bir şey yok. Kurşunların ortasından nasıl geldiğimizi biz de bilmiyoruz.”

İŞYERİM YAĞMALANDI

* Hartum’da ticaretle uğraşan Osman Atilla: “Sudan hakikaten çok zahmetli ve karışık. Ticaretle uğraşıyordum, işyerim yağmalanmış durumda. Bizi Etiyopya’ya götürdüler lakin orası da karışık. Orada da iç savaş var. Öteki alternatif olmadığından bizi Etiyopya üzerinden getirdiler fakat bir savaşın içinden başka bir savaşa gittik. Çok şükür sağ salim geldik.”

İNŞALLAH DÜZELİR

* Mobilya bölümünde çalışan Naci Akgün: “Şartlar çok ağırdı. Birebir anda bütün ülkeler vatandaşlarını çıkartmak istiyor. Birtakım meşakkatler yaşandı lakin bunlar olabilecek şeylerdi. Etiyopya hududunda 3-4 saat oyalandık. Sonra bir 4 saat daha karayoluyla devam ettik. Geceyi askeri tesiste geçirdik. Sabah bizi yakınlardaki bir havalimanına götürdüler. Oradan da Etiyopya Havayolları’na ilişkin uçakla Addis Ababa’ya naklettiler. Sudan’da sokak savaşları devam ediyor. Orası hoş bir ülke, inşallah düzelir ve biz de geri döneriz.”

BİR AYDIR KONUŞULUYORDU

* Hartum’da dokumacılık işi yapan Şükrü Tapan: “Olayların başlayacağı bir aydır konuşuluyordu, son 10 günde çok şiddetlendi. Konutlarımızda yedi gün eza çektik. Bizim için en büyük kaygı, geride kalan birçok insan var. Biz birinci kafileyiz. Orada daha en az on kafile var.”

* Emekçi olarak çalışan Mehmet Kazan: “Çok güç günlerdi. Savaşı sahiden yaşadık, meskenlerde kalarak korunduk. Olaylar birden patlak verdi. Dört gündür yollardayız. Tahliye süreci biraz zorluydu lakin çok şükür uygun geçti. Artık Hatay’a gideceğim.”

DEVRİK BAŞKAN ÖMER EL BEŞİR NEREDE

SUDAN ordusu, bir müddettir nerede olduğu tartışılan devrik başkan Ömer El Beşir’in 15 Nisan’da çatışmalar patlak vermeden evvel hapishaneden askeri hastaneye sevk edildiğini açıkladı. Ordu, Beşir ve beraberindeki yaklaşık 30 kişinin, tabip tavsiyesi üzerine polis eşliğinde Hartum’daki Kober hapishanesinden alınarak hastaneye götürüldüklerini bildirdi. Açıklama, orduyla çatışan paramiliter güç Süratli Takviye Kuvvetleri’nin (HDK) hapishaneye yönelik taarruz teşebbüsü sonrası geldi. Sudan’ı 30 yıl boyunca yöneten Beşir, halk ayaklanması sonucu 2019’da devrilmişti.

DESTEKÇİLERİ KAÇTI

Ordunun açıklamasına inanmayan HDK ise insanlığa karşı cürüm işlemekle suçlanan Beşir’in tekrar iktidara getirilmek için kaçırıldığını savunuyor. Bu ortada Kober hapishanesinde tutulan savaş hatalısı Ahmad Harun’un beraberinde Beşir periyodundan diğer isimlerle mahpustan kaçtıkları ortaya çıktı. Bir ses kaydı yayınlayan Harun, çatışmalar nedeniyle hapishanede güvenlik ve yiyecek sorunu yaşandığını, bir sefer işler hale geldiğinde adalete tekrar teslim olacaklarını söyledi. ÖMER EL BEŞİR, Milletlerarası Ceza Mahkemesi tarafından Darfur’da soykırım yapmakla suçlanmış, hakkında tutuklama buyruğu çıkartılmıştı.

DSÖ ALARM VERDİ
HASTALIK DOLU TESİSİ MİLİTANLAR ELE GEÇİRDİ

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ); kolera, kızamık, çocuk felci ve öbür bulaşıcı hastalık örneklerinin tutulduğu Hartum’daki bir laboratuvarın HDK savaşçılarının denetimine geçtiğini duyurdu. DSÖ’nün Sudan temsilcisi Nima Saeed Abid, hastalık örnekleri ve başka biyolojik malzemelerin bulunduğu laboratuvarın durumuyla ilgili, “Yaşananlar son derece tehlikeli, zira laboratuvarda çocuk felci, kızamık, kolera örnekleri var” dedi. Örgüt, “büyük bir biyolojik risk oluştuğu” ikazında bulundu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.