SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Sri Lanka’da sular durulmuyor… Merkez bankasından kritik ihtar: Ülke birkaç gün içinde batacak!

Sri Lanka’da sular durulmuyor… Merkez bankasından kritik ikaz: Ülke birkaç gün içinde batacak!Sri Lanka’da günlerdir devam eden huzursuzluk ve …

Sri Lanka’da sular durulmuyor… Merkez bankasından kritik ihtar: Ülke birkaç gün içinde batacak!
Akacan The Mall
11.05.2022 17:52
0
A+
A-

Sri Lanka’da sular durulmuyor… Merkez bankasından kritik ikaz: Ülke birkaç gün içinde batacak!
Sri Lanka’da günlerdir devam eden huzursuzluk ve çatışmalar giderek büyüyor. Ülkede başbakanın istifasına karşın dükkanlar kundaklanmaya devam etti. Şimdi yeni hükümet kurulamamışken merkez bankasından gelen açıklama ise adeta şok tesiri yarattı.

Sri Lanka’da polis, dehşetli bir ekonomik krizin ele geçirdiği ülkede, Başbakan Gotabaya Rajapaksa’nın destekçileri ve zıtları ortasında çatışmaların yaşandığı ve 200’den fazla kişinin yaralandığını, pazartesi gününden bu yana ise dokuz kişinin öldüğünü söyledi.

Muhalefet partileri, Rajapaksa’nın siyasi bir çıkmazı çözmek için birlik hükümeti teklifini reddetti ve onun yerine istifasını istedi. Rajapaksa da bugün attığı bir tweette, “Tüm Sri Lankalıları ekonomik, toplumsal ve politik zorlukların üstesinden gelmek için bir olarak el ele vermeye” çağırdı.

Akacan The Mall

Lakin ana muhalefetteki SJB partisi, Mahinda’nın pazartesi günü başbakanlıktan istifa etmesinden sonra bile Rajapaksa’nın hâlâ lideri olduğu rastgele bir hükümetin kesimi olmayacağını yineledi.

Sri Lanka sokakları artık bu türlü görünüyor

Merkez Bankası Lideri Nandalal Weerasinghe, yeni idarenin cuma gününe kadar misyona başlamasının kritik olduğunu, aksi takdirde ülkenin bir felakete maruz kalacağını söyledi.

“BİZİ KİMSE KURTARAMAZ!”

Weerasinghe gazetecilere verdiği demeçte, “Ekonomi büsbütün çökecek ve kimse onu kurtaramayacak” dedi.

Merkez Bankası Lideri “Bir aydan biraz daha uzun bir mühlet evvel idaresi devraldığımda ülke süratle yokuş aşağı gidiyordu. Frenleri tutabileceğimizi sanıyordum, lakin pazartesi günkü olaylarla birlikte frenler artık çalışmıyor.” kelamlarını kullandı.

Nisan ayında bankanın başkanlığını devraldıktan kısa bir mühlet sonra Weerasinghe, Sri Lanka’nın 51 milyar dolarlık dış borcunun temerrüde düştüğünü duyurmuş ve ülkenin alacaklılarına ödeyecek parası olmadığını söylemişti.

Şiddet olaylarını bastırmakla vazifeli güvenlik güçleri ‘vurun’ buyruğu aldı!

Merkez Bankası, Sri Lanka’nın çığ üzere büyüyen borç krizini ve temel gereksinim unsurlarını ithal etmek için akut döviz kıtlığını ele almak için gereken ıslahatları uygulamak için siyasi istikrarın hayati olduğunu söyledi.

GÖRDÜĞÜNÜZ YERDE VURUN!

Güvenlik güçleri, yağma yahut şiddete karışan herkesi “gördüğü yerde vurun” buyruğuyla ülke çapında bir sokağa çıkma yasağı uygulamak için görevlendirildikten sonra, kamu nizamını büyük ölçüde sağladı.

AFP’ye isminin açıklanmaması şartıyla üst seviye bir güvenlik yetkilisi, “Durum denetim altına alınmazsa, tam bir anarşi olabilir” açıklamasını yapmıştı.

PANDEMİ, TURİZMİ VURDU

Pandemi tarafından vurulan hayati turizm gelirleriyle Sri Lanka, geçen ay bir kısmı Çin kredileriyle inşa edilen gösterişli projelerinden kaynaklanan dış borcunu temerrüde düşürdü.

Memleketler arası Para Fonu bu hafta, mümkün bir kurtarma planına ait işçi seviyesinde görüşmelerden oluşan bir “sanal misyon” başlattı.

Halk, çaresizce temel besin hususlarına ve ilaçlara ulaşmaya çalışıyor

IMF misyon şefi Masahiro Nozaki, borç vermeleri durumunda “Yeni bir hükümet kurulduktan sonra siyaset tartışmalarına büsbütün hazır olmayı” hedefledikleri söyledi.

ISSIZ SOKAKLAR

Sri Lanka’nın başşehri Kolombo bugün hükümet aykırısı kalabalıklar tarafından ateşe verilen kömürleşmiş otobüs kalıntılarının ortasında denetim noktalarında nöbet bekleyen vazifeli askerler dışında neredeyse terk edilmiş durumda.

Zırhlı işçi taşıyıcıları ve ağır bir güvenlik ağının etrafını sardığı Sri Lanka’nın askeri şefi, yaklaşan bir darbe olduğu spekülasyonlarını reddetmek için bir basın toplantısı düzenledi.

Sri Lanka savunma bakanlığı sekreteri Kamal Gunaratne, “Hiçbir vakit iktidarı ele geçirmeye çalıştığımızı düşünmeyin, ordunun bu türlü bir niyeti yok.” dedi.

Küçük bir kalabalık da olsa, Sri Lanka cumhurbaşkanının deniz kıyısındaki ofisinin yakınında sokağa çıkma yasağına karşı protestolarına devam etti.

Eylemcilerden Kaushalya Fernando AFP’ye verdiği demeçte, “Bütün Rajapaksa klanını dışarı çıkarmak istiyoruz zira çok, çok yozlaşmışlar. Sri Lanka’yı meyve yiyen bir tırtıl üzere yiyorlar” dedi.

BM, AB ve ABD art geriye açıklamalar yaptı

DÖNÜM NOKTASI

Sri Lankalılar, 1948’deki bağımsızlıktan bu yana adanın en berbat ekonomik krizinde aylardır temel gereksinim hususları, yakıt ve ilaç kahrı çekiyorlar.

Pazartesi günü hükümet destekçilerinin, sopalarla cumhurbaşkanının istifasını talep ederek haftalardır barışçıl bir formda protesto eden göstericilere saldırmasıyla kriz daha karanlık bir kademeye girdi.

Çeteler daha sonra ülke çapında misilleme yaparak düzinelerce iktidar partisi siyasetçisinin meskenini ateşe verdi.

Mahinda Rajapaksa, dün şafak vakti düzenlenen bir askeri operasyonla kurtarıldı ve protestocuların resmi konutunu basmaya çalıştıkları için güvenlikli bir deniz tersanesine götürüldü.

BM İnsan Hakları Ajansı lideri ve Avrupa Birliği’nin tabirlerine misal bir açıklama yapan ABD de dün, hem şiddetten hem de ordunun konuşlandırılmasından telaş duyduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price gazetecilere verdiği demeçte, “Barışçıl protestocuların askeri güç yahut sivil birlikler tarafından asla şiddete yahut yıldırmaya maruz bırakılmaması gerektiğini vurguluyoruz” dedi.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.