SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Son dakika: Bakan Çavuşoğlu’ndan Filistin’de kıymetli açıklamalar

Son dakika: Bakan Çavuşoğlu’ndan Filistin’de kıymetli açıklamalarDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile …

Son dakika: Bakan Çavuşoğlu’ndan Filistin’de kıymetli açıklamalar
Akacan The Mall
24.05.2022 15:37
0
A+
A-

Son dakika: Bakan Çavuşoğlu’ndan Filistin’de kıymetli açıklamalar
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşuyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Filistin Dışişleri Bakanları başkanlığında tesis edilmiş Ortak Komite’nin ikinci toplantısına başkanlık etmek üzere Filistin’e gitti.

Ziyareti kapsamında Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile bir ortaya gelen Bakan Çavuşoğlu düzenlenen basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulunuyor…

Akacan The Mall

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamasından satır başları şöyle;

-Sevgili kardeşim Riyad el-Maliki’ye teşekkürler. Pençe Kilit operasyonunda 3 askerimiz şehit oldu, 4 askerimiz yaralı. Ülkemiz için canını veren tüm askerlerimize minnet borçluyuz. Buradan şehitlerimizin ailelerine başsağlığı diliyorum.

-Sizin de dediğiniz üzere ülkelerimiz ortasında çok özel bir bağlantı var. En son Antalya’da sizi ağırlamaktan büyük memnunluk duymuştuk Bugün ortak komitenin 2. toplantısını gerçekleştirdik. Birinci toplantıyı 4 sene evvel gerçekleştirmiştik. Bir 4 sene daha beklememe konusunda kararlaştık. önümüzdeki sene kendilerini Türkiye’ye davet ettim.

-Az evvel 10 belgeyi imzaladık. Bu kontratlar bağlarımızı daha yeterli noktalara taşıyacak. Türkiye Filistin’in 2. ticaret ortağı. Ticaret hacmimizi 2 milyar dolara çıkarabileceğimizi konuştuk. Her iki tarafta bu mevzuda kendine güveniyor. Elimizden gelen uğraşı göstereceğiz. Bugün Filistin’in ekonomik altyapısının güçlendirilmesi için yaptığımız mutabakatlar Filistinli kardeşlerimizin refahını artıracaktır.

-Eğitim alanında işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Marif vakfımız Filistin eğitimine dayanak verecek bugünkü mutabakatlarla. Filistinli gençlerin Türkiye üniversitelere ilgi göstermesinden memnuniyet duyuyoruz. Filistinli gençler Türkiye’deki burslardan en fazla yararlanan kardeşlerimiz.

-Türkiye’nin Filistin davasına verdiği kıymet herkes tarafından bilinmektedir. Bu Türkiye’de tüm bölümlerin kıymet verdiği bir hassasiyettir. Bu partiler üstü bir problemdir. Bağımsız ve hükümran bir devlete sahip olmayı amaçlayan kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

-2 devletli tahlil vizyonunu daha da canlı tutmamız gerek . Filistin’deki çatışmalar ve işgal kararı üzere tek taraflı adımlar barış tabanına ziyan veriyor. 2 devletli tahlil vizyonundan kimse uzaklaşmamalı. Filistin sorunu lakin bu halde çözülür. Biz de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz

‘BU ZİYARET FİLİSTİN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, ‘Sayın Çavuşoğlu’na ziyaretinden ötürü teşekkür ediyorum. Bu ziyaret Filistin için çok değerli. Kendisi birçok temsilci ile buraya geldi. Türkiye-Filistin ortak komitesinin ikinci toplantısını gerçekleştirdik. Öncesinde bakanlar olarak bir ortaya geldik ve genel durumu değerlendirdik’ dedi.

Filistinli bakan, ‘Kendileri çok dikkatli bir biçimde bizi dinledi. Topraklarımızdaki durumu kendisine anlattım. İşgal güçleri her gün kabahatler işlemektedir. İkili bağlarımızı ele aldık. Tekrar tıpkı halde Türkiye tarafı bilhassa bütün ele aldığımız mevzularda optimist olduğunu belirtti. Türkiye ile ilgilerimiz ayrıcalıklıdır, güçlüdür, çok uzun yıllardır devam etmektedir. İki Cumhurbaşkanı ortasındaki münasebetler çok âlâ düzeyde’ tabirlerini kullandı.

‘Çok asil ve güçlü bir taban üzerinden hareket ediyoruz’ diyen el-Maliki kelamlarına şöyle devam etti;

‘Bu münasebetlerimizi derinleştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Yalnızca siyaset değil başka alanlarda da bunu yapmaya çalışıyoruz. Çok düzgün bir uyum var. Halk ortasında büyük bir iştirak var. Herkes bu alakaları en üst düzeye çıkarmak için uğraş gösteriyor. Sayın kardeşim Filistin halkının istekleri ile birliktedir. Türkiye bize daima takviye sağlamaktadır, halkımızın uğraşımızı desteklemektedir. Kudüs çok kıymetli, Aksa çok değerli. Oralara yapılan hücumlar ve İsrail’in akınlarını konuştuk.’

‘İşgalciler ırksal ayrım uygulamaktadır’ diyen el-Maliki, ‘Durumumuzu daha da güçlendirmek için, bizim bağımsızlığımız için sizin dayanaklarınız çok kıymetli. Az evvel 9 muahede imzaladık. Bu bağlantılarımızı daha güçlü hale getirecektir. Ortak komitenin önümüzdeki yıl da toplanmasını kararlaştırdık. Tüm bakanlık ve kurumlarımız kıymetli görüşmeler yaptılar. Bize rapor sundular. Bunların ne kadar kıymetli olduğunu vurguladık ve devamını istedik. Komite toplantımız çok çok başarılıydı. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.’ sözlerini kullandı.

Filistinli bakan, ‘Bu ziyaret tarihi bir ziyarettir. İki ülke ortasındaki bağın bir göstergesidir’ dedi.

YARIN DA İSRAİL’İ ZİYARET EDECEK

Bakan Çavuşoğlu yarın da İsrail’i ziyaret ederek İsrail Dışişleri Bakanı ve Alternatif Başbakan Yair Lapid’le ikili ve heyetler ortası görüşmeler yapacak.

Görüşmelerde Türkiye ile İsrail ortasındaki ikili bağlantıların yanı sıra bölgesel ve milletlerarası hususlar hakkında da görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.

İSRAİL’E 15 YIL SONRA BİRİNCİ ZİYARET

Bakan Çavuşoğlu’nun yarın İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’le ikili ve heyetlerarası görüşmeler yapması, bu çerçevede İsrail ile ikili münasebetlerin yanı sıra bölgesel ve milletlerarası bahisler hakkında görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor. Kelam konusu ziyaret, Dışişleri Bakanı seviyesinde Türkiye’den İsrail’e 15 yıl sonra gerçekleştirilen birinci ziyaret olacak.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.