SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Şimdi 20 yaşındayken bilim tarihine geçti lakin günümüzde neredeyse ismini bilen bile yok… ‘Bugün olsa çocuk dahi muamelesi yapardık’

Bundan 400 yıl evvel İngiltere’de bir üniversite öğrencisi, bilim tarihinin en kıymetli keşiflerinden birine imza attı. Dünya’nın kainatın merkezi olmadığını tersine Güneş etrafında dönen gezegenlerden biri olduğunu matematiksel olarak kanıtladı ve Isaac Newton’ın prensiplerinin temelini oluşturdu. Fakat bu büyük muvaffakiyete karşın bilim etrafları dışında ismini bilen bile yok. Pekala neden?

Şimdi 20 yaşındayken bilim tarihine geçti lakin günümüzde neredeyse ismini bilen bile yok… ‘Bugün olsa çocuk dahi muamelesi yapardık’
Akacan The Mall
25.03.2023 12:11
0
A+
A-

Henüz 20 yaşındayken bilim tarihine geçti fakat günümüzde neredeyse ismini bilen bile yok… ‘Bugün olsa çocuk dahi muamelesi yapardık’
Bundan 400 yıl evvel İngiltere’de bir üniversite öğrencisi, bilim tarihinin en kıymetli keşiflerinden birine imza attı. Dünya’nın cihanın merkezi olmadığını bilakis Güneş etrafında dönen gezegenlerden biri olduğunu matematiksel olarak kanıtladı ve Isaac Newton’ın prensiplerinin temelini oluşturdu. Lakin bu büyük muvaffakiyete karşın bilim etrafları dışında ismini bilen bile yok. Pekala neden?

İngiliz gökbilimci Jeremiah Horrocks, bilim tarihinin en kıymetli keşiflerinden birini yaptığında takvimler 1639 yılını gösteriyordu.

Horrocks, Venüs geçişini isabetli bir biçimde varsayım etmeyi ve Dünya ile Güneş ortasındaki arayı hakikat hesaplamayı başaran birinci bilim insanı olarak tarihe geçti.

Akacan The Mall

Cambridge Üniversitesi’nde öğrenci olan Horrocks’ın hesaplamaları sayesinde, Dünya’nın kilisenin o yıllarda dediği üzere cihanın merkezi olmadığı, bilakis Güneş’in etrafında dönmekte olduğu birinci sefer kanıtlandı.

Dahası Isaac Newton’ın yerçekimiyle ilgili çığır açan çalışmalarının temeli de tekrar Horrocks’ın bulgularıyla atıldı.

Ancak günümüzde Horrocks da astronomi bilimine katkıları da neredeyse büsbütün unutulmuş durumda. Pekala fakat neden? 22 üzere çok genç bir yaşta hayatını kaybeden Horrocks matematikteki baş döndürücü muvaffakiyetlerinin hak ettiği takdiri neden göremedi?

KATKILARINA KARŞIN HORROCKS’I HATIRLAYAN ÇOK AZ

Cambridge Üniversitesi’nde astronomi uzmanı olarak misyon yapan Dr. Matt Bothwell, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Horrocks olmasaydı Newton için bütün kesimler yerine oturmuş olmayacaktı. Lakin buna karşın astronomi tarihi meraklıları dışında kendisini hatırlayan neredeyse hiç kimse yok” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de sahnelenmeye başlayan “Horrox” isimli oyun, bu unutulmuş bilim insanını tarihte hak ettiği pozisyona getirmeyi hedefliyor.

Oyunun muharriri David Sear, Horrocks’ın “evreni algılayışımızı değiştiren” bir dahi olduğunu belirtti ve “Jeremiah Horrocks’tan evvel kainatın kapsamına dair hiçbir fikrimiz yoktu. Dünya’nın yaratılışın merkezi olmadığını kanıtlayan ve İncil’in sözü sözüne yorumlanmasına dayanan Hristiyan öğretilerinin aksini ispatlayan birinci kişi oydu” dedi.

Horrocks’ın Venüs geçişi hesabının grafiği

SADECE BİR EL YAZMASI KALDI, O DA AZ DAHA KAYBOLACAKTI

Buna karşın Horrocks’ın Venüs geçişi hakkındaki çalışmaları az daha sonsuza dek kayboluyordu. İç savaştan ve Büyük Londra Yangını’ndan sonra geriye yalnızca Latince yazılmış bir el yazması kalmıştı.

Horrocks’ın vefatından sonraki 20 yıl boyunca bir gökbilimciden başkasına dolaşan bu el yazması nihayet 1662 yılında Polonyalı bir gökbilimciye ilişkin bir kitabın eki olarak yayımlandı.

Sear, “Newton’a gelene kadar hiç kimse Horrocks’ın çalışmasının kıymetini anlamadı” diye konuştu ve ekledi:

“Horrocks 20 yaşındayken, çok ünlü bir gökbilimci olan Johannes Kepler’in hesaplarında bir yanılgı bulup düzelterek çok büyük bir atılım yaptı.”

Horrocks’ın hesaplarına nazaran, bir sonraki Venüs geçişi 1761’de değil birkaç gün içinde yaşanacaktı. Gerçekten o denli de oldu. Sears, “Venüs geçişinin gerçek vaktini öngörebilen tek kişi Horrocks’tı” dedi.

İKİ ARKADAŞ VENÜS’Ü İKİ FARKLI YERDEN GÖZLEMLEDİ

Horrocks’ın bu keşfi yaptıktan sonraki birinci işi amatör bir gökbilimci olan arkadaşı William Crabtree’ye haber vermek oldu. (Manchester’da yaşayan Crabtree’nin asıl mesleği manifaturacılıktı.)

Bu sayede Horrocks ve Crabtree, Venüs geçişini iki başka noktadan gözlemleme fırsatını elde etti. Bu süreçte yaptıkları ölçümler, ikiliye öteki bilim insanlarının elinde olmayan kıymetli datalar sağladı.

Sear, “O yıllarda Güneş’le Dünya ortasındaki arayı ölçmenin tek yolu ortada sabit bir obje seçmek ve o objeyi nirengi alıp hesap yapmaktı” tabirlerini kullandı.

Newton, 1678’de yayımlanan yapıtı “Principia”da Horrocks’ın müşahedelerinin değerinden bahsediyordu.

Sear, “Eğer vaktinde Horrocks o müşahedeleri yapmış olmasa, Newton yerçekimiyle ilgili çalışmalarını tamamlayamayabilirdi. Prensiplerini daha evvelki çalışmalar üzerine kurmuştu” diye konuştu.

Liverpool’daki Heaven Earth heykeli Horrocks’a adanmış

OKUL MASRAFLARINI KARŞILAMAK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDAYDI

“Horrox” oyunu, Horrocks’ın 1632 yılında Cambridge kentine adım atmasıyla başlıyor. Sear, “O vakitler tam olarak kaç yaşında olduğu bilinmiyor fakat muhtemelen 14-15 yaşlarındayken Lancashire’dan Cambridge’e kadar yürümüştü. Yıldızlar üzerine çalışmak istiyordu” dedi.

Bir saatçinin oğlu ve kendi kendini eğitmiş bir bilim insanı olan Horrocks, Cambridge’de bir yandan okuyor bir yandan da çalışıyordu.

Sınıf arkadaşlarına hizmet eden, odalarını temizleyip lazımlıklarını boşaltan Horrocks için Sear, “Cambridge’deki kolejlerden yalvar yakar kitap alırdı. Okuldan diploma almadan ayrıldı zira muhtemelen her şeyi okuyup bitirmişti” dedi ve ekledi:

“Bugün olsa kendisine bir çocuk dahi muamelesi yapardık. O yaşta o karmaşık matematik süreçlerini anlaması, ilkel teleskoplar kullanarak o harika müşahedeleri yapması ve kozmosun doğasıyla ilgili yerleşik dini ve bilimsel inançları altüst eden sonuçlara varması, vaktinin 400 yıl ilerisinde bir dahi olduğunu gösteriyor.”

Sear, Horrocks’ın hak ettiği takdiri görememesinin sebebinin de genç yaşta ölmesi olduğunu belirtti. Çünkü Horrocks, çalışmalarını yayımlatma ve meslektaşlarının hürmetini kazanma fırsatını hiç bulamadı. O nedenle de Galileo ve Kepler üzere isimler bugün hala hayatımızın bir parçasıyken Horrocks yalnızca meraklıların tanıdığı biri olarak kaldı.

The Guardian’ın “The forgotten maths genius who laid the foundations for Isaac Newton” başlıklı haberinden derlenmiştir.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.