SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Sigorta şirketlerine rücu ve sovtaj düzenlemesi

Sigorta şirketlerine rücu ve sovtaj düzenlemesiSigorta şirketlerinin rücu ve sovtaj süreçleri sonucunda lehlerine geçen paralara ait BSMV …

Sigorta şirketlerine rücu ve sovtaj düzenlemesi
Akacan The Mall
11.10.2022 07:39
0
A+
A-

Sigorta şirketlerine rücu ve sovtaj düzenlemesi
Sigorta şirketlerinin rücu ve sovtaj süreçleri sonucunda lehlerine geçen paralara ait BSMV vergisinin işlemesine yönelik bildiri yürürlüğe girdi.

Sigorta şirketlerince rücu ve sovtaj süreçleri sonucunda lehe alınan paraların banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) tarafından vergilendirilmesine ait açıklamaların yapılmasına dair Bildirim yürürlüğe girdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir Yönetimi Başkanlığı’nın husus ile ilgili Bildirisi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Akacan The Mall

Tebliğde 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Sarfiyat Vergileri Kanununun 28 inci unsurunun birinci fıkrasına nazaran, sigorta şirketlerinin her ne formda olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler münasebetiyle kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden yahut hesaben aldıkları paralar BSMV’ye tabi olduğu belirtilerek; “Buna nazaran, sigorta şirketlerince bir muamele yapılması ve bu muamele sonucu lehe para alınmasıyla birlikte vergiyi doğuran olay gerçekleşmektedir. ” denildi.

BSMV’de lehe alınan paranın hesabında süreç maliyetleri dikkate alınabilir. Lakin süreç anında ortaya çıkmayan yahut süreç anında ortaya çıkmakla birlikte meblağı net bir formda hesaplanamayan maliyet ögeleri lehe alınan paranın hesabında dikkate alınmayacak.

13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 1472 nci unsurunda, sigortacının sigorta tazminatını ödediğinde, hukuken sigortalının yerine geçeceği, sigortalının, gerçekleşen ziyandan ötürü sorumlulara karşı dava hakkı varsa bu hakkın, tazmin ettiği bedel kadar, sigortacıya intikal edeceği, sorumlulara karşı bir dava yahut takip başlatılmışsa, sigortacının, mahkemenin yahut öbür tarafın onayı gerekmeksizin, halefiyet kuralı uyarınca, sigortalısına yaptığı ödemeyi ispat ederek, dava yahut takibi kaldığı yerden devam ettirebileceği, sigortacının ziyanı kısmen tazmin etmişse, sigortalının kalan kısımdan ötürü sorumlulara karşı sahip olduğu başvurma hakkını koruyacağı karar altına alındı.

Tebliğde şöyle devam edildi:

“Buna nazaran, halefîyet prensibi mucibince sigorta şirketleri ödediği tazminat münasebetiyle tazmin ettiği ziyan ölçüsünde sigortalının haklarına sahip olmakta ve üçüncü şahıslara karşı rücu hakkını kullanabilmektedir.

Sigorta kapsamında olan hurda yahut hasarlı mallar, sigorta şirketlerince malın rayiç kıymetinden sovtaj bedeli tenzil edilerek kalan fiyatın sigortalıya ödenmesi suretiyle sigortalıya bırakılabildiği üzere sigortalı ve sigorta şirketi ortasında yapılan mutabakatla tazminat ödemesinin bir modülü olmak üzere sigorta şirketlerinin mülkiyetine de geçebilmektedir. Ayrıyeten, hasarlı mallar, sigortalı tarafından vekalet verilen aracı bir firma vasıtasıyla üçüncü şahıslara satılabilmekte ve satış bedeli direkt ya da sigorta şirketi aracılığı ile tazminat bedelinin bir modülü olarak sigortalıya ödenebilmektedir.

Mülga Hazine Müsteşarlığının 2015/6 sayılı Rücu ve Sovtaj Fiyatlarına Ait Genelge’sinin;

– 2.2. unsurunda, rücu ve sovtaj meblağının tahakkukunun yapılabilmesi için, halefiyet hakkının kazanılması ve meblağın şirket uygulamasına nazaran belirlenmiş olması gerektiği,

– 2.4. unsurunda, sigorta şirketlerinin yaptıkları tazminat ödemelerini sigortalılardan aldıkları ibraname yahut banka dekontu ile tevsik etmeleri gerektiği ve rücu hedefiyle karşı sigorta şirketine ya da üçüncü şahıslara bildirim yapılması kaydıyla, karşı sigorta şirketinin teminat limitine kadar olan rücu fiyatlarının tahakkuk ettirilebileceği,

– 2.6. hususunda, sovtaj meblağlarının sovtajın sigortalıya bırakılmadığı her durumda tahakkuk ettirilmesi gerektiği,

– 2.8. unsurunda de tahsil edilen rücu ve sovtaj fiyatının tahakkuk ettirilen meblağlardan fazla olması durumunda ortadaki farkın ilgili gelir hesabına aktarılması gerektiği hususları düzenlenmiştir.”

Rücu ve sovtaj fiyatlarının BSMV tarafından vergilendirilmesi ve matrah

Sigorta şirketlerinin rücu ve sovtaj süreçleri sonucunda nakden yahut hesaben lehe aldığı paralar üzerinden yürürlükteki oranlara nazaran BSMV hesaplamaları gerekmekte olup, kelam konusu süreçlerde BSMV matrahı, mülga Hazine Müsteşarlığının 2015/6 sayılı Genelgesi kapsamında sigorta şirketleri tarafından tahsil edilen/edilecek rücu yahut sovtaj bedeli ile daha evvel tahakkuk ettirilen rücu yahut sovtaj kıymeti ortasındaki fark olduğu belirtilen Bildirimde, şöyle denildi:

“Buna nazaran, sigorta şirketlerinin sovtaj süreçleri sonucunda mülkiyetine almış oldukları hurda yahut hasarlı malların satışı ya da kelam konusu malların sigortalıdan alınan bir vekaletle aracı bir firma tarafından üçüncü şahıslara satılması sonucu satış bedelinin direkt yahut sigorta şirketi aracılığıyla tazminat bedelinin bir modülü olarak sigortalıya ödenmesi süreçlerinde, hurda yahut hasarlı malların satış bedeli ile daha evvel tahakkuk ettirilen sovtaj kıymeti ortasındaki fark üzerinden BSMV hesaplanması gerekir.

Sigorta şirketleri tarafından sovtaj bedeli ödenmeyerek hurda yahut hasarlı malların sigortalıya bırakılması ve sigortalı tarafından şahsen satılmasına ait süreçlerde ise sigorta şirketlerince yapılan bir muameleden kelam edilemeyeceğinden kelam konusu süreç BSMV’ye tabi tutulmaz.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.