SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Şantiyeler emekçi bekliyor… İnşaatlar artıyor ancak çalışan bulmak giderek daha sıkıntı

İnşaat bölümünde personel bulmak zorlaşıyor. Zelzeleyle birlikte 11 vilayette artan şantiyelerin personel problemini büyüteceği belirtiliyor. Türkiye’den yurtdışına personel gönderi-minin süreksiz olarak durdurulması ve yurtdışından personel getirilmesi talep ediliyor. Planlanan projelere nazaran işgücü gereksinim verisi çıkarılmasını öneren dal temsilcileri, yeni emekçi eğitimine yük verilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Şantiyeler emekçi bekliyor… İnşaatlar artıyor ancak çalışan bulmak giderek daha sıkıntı
Akacan The Mall
04.04.2023 07:38
0
A+
A-

Şantiyeler emekçi bekliyor… İnşaatlar artıyor fakat çalışan bulmak giderek daha zor
İnşaat dalında emekçi bulmak zorlaşıyor. Zelzeleyle birlikte 11 vilayette artan şantiyelerin personel meselesini büyüteceği belirtiliyor. Türkiye’den yurtdışına personel gönderi-minin süreksiz olarak durdurulması ve yurtdışından emekçi getirilmesi talep ediliyor. Planlanan projelere nazaran işgücü muhtaçlık verisi çıkarılmasını öneren kesim temsilcileri, yeni personel eğitimine tartı verilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Yurtdışına giden işgücü ve kâfi sayıda eleman yetişmemesi, inşaat kesiminde yeni bir krize neden oluyor. Kesim temsilcilerine nazaran bugün artan maliyetlerin yanında bir öteki kıymetli bir sorun da yeteri kadar emekçi olmaması. Pandemi sonrası başlayan sorunun sarsıntıyla birlikte arttığını belirten bölüm temsilcileri acil tedbir alınması gerektiğine dikkat çekiyor. “Önce ne kadar personel gerektiği tespit edilmeli” diyen inşaat dalının dernek liderleri, yurtdışına emekçi gönderiminin muhakkak bir mühlet durdurulmasını, giden personellerin dönmeleri için teşvik edilmesini, Türkiye’ye yurtdışından emekçi getirilmesini ve mesleksel eğitimle yeni işgücü yaratılmasını öneriyorlar.

‘İSTEDİĞİMİZ SURATI YAKALAYAMIYORUZ’

Akacan The Mall

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Lideri Nazmi Durbakayım, yaklaşık bir yıldır inşaat kesiminde personel sorunu yaşandığını söyledi. Zelzeleyle birlikte 11 vilayette artacak inşaat çalışmalarıyla sorunun büyüyeceğini belirten Durbakayım süreci şöyle anlattı; “Çalışanların yurtdışını ya da kamu işlerini seçmesi özel bölümde sorun yaratıyor. Mühendis var lakin orta elaman bulamıyoruz. Taşeronlar da durumu biliyor ve fiyat artırıyor. Firmalar mecbur kaldığı noktada kabul ediyor. Belirli meslek kümeleri da kendi ortalarında örgütlenip fiyatları artırıyor. İş makineleri ve bunları kullanacak şahıslar noktasında da sorun var. Artık yaşadığımız zelzele felaketi nedeniyle iş makineleri bu vilayetlere gitti. Oradaki inşaatlar artınca öteki vilayetlerde personel sorunu daha da büyüyecek.” Probleme acil tahlil beklediklerini belirten Durbakayım, “Pandemi üzere kuvvetli bir süreçten geçtik ve inşaatlarda istediğimiz suratı yakalayamıyoruz. Bir an evvel firmalara da yetki verilip eleman yetiştirmenin önünü açmalıyız” diye konuştu.


ÖNCE İŞGÜCÜ PLANLAMASI

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Lideri Mehmet Kalyoncu da inşaat dalında emekçi sorunu yaşandığını, hatta zelzele bölgesinde emekçilerin kaideler nedeniyle ek fiyatlar talep etmeye başladığını söyledi. Pandemiyle başlayan bu sorunun giderek arttığını ve sarsıntıyla derinleştiğini belirten Kalyoncu, ‘işgücü planlaması’ yapılmasını önerdi. Kalyoncu, “Ülkemizde yapılacak altyapı çalışması, zelzele bölgesinde yapılacak konut sayısı belirli. Özel bölümde de üretim kapasitesi öngörülebilir. Tüm bunlar bir ortaya getirilip işgücü gereksinimi ve mevcut sayılar karşılaş-tırılmalı. Sonrasında bir yol haritası hazırlan-malı ve tedbirler alınmalı” dedi. Türkiye’de son yıllarda çok sayıda personelin yurtdışına yöneldiğini belirten Kalyoncu, “Bu işgücü nasıl geri getirilir, ülkede nasıl yeni işgücü yaratılır düşünülmeli. Ayrıyeten daha sonra Türkiye’ye yurtdışından emekçi getirilmesi gerek mi, incelenebilir. Evet bugün personel sorunu var fakat Türk yapı kesimi dinamik ve sıkıntılarla baş edebilecek güce sahip. Yapılacak çalışmalarla bunu aşarız” sözlerini kullandı. İnşaat gereçleri tedariğinde ise bir sorun öngörülmediği belirtiliyor. Yanlışsız uyumla hem sarsıntı bölgesi, hem de öbür vilayetler için kâfi gereç üretimi yapılacağını belirten Türkiye İnşaat Materyali Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Lideri Tayfun Küçükoğlu, “Deprem bölgesindeki sanayi şirketlerinde hem göç hem de yaşanan travma nedeniyle personel bulma sorunu ve buna bağlı kapasite kayıpları oldu. Ancak tüm Türkiye geneline
bakarsak bir kapasite sorunu öngörmüyoruz” halinde konuştu.

ÜÇ TEKLİF SUNULDU

“Nitelikli emekçi bulamıyoruz” diyen inşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Lideri Tahir Tellioğlu, “Üyelerimizden bu husus için çok sayıda şikâyet alıyoruz. Hem emekçi yok hem de istenilen sayılar beklenenin çok üzerinde. Bir ihaleye teklif verilmiş, orada hesap edilen personel sarfiyatı iki katına çıkmış. Artık o firma nasıl süreci tamamlayacak? Nitelikli bir ustanın günlük yevmiyesi 1000-1200 liraya ulaştı. Üstelik zelzele bölgesinde binlerce konut yapılacak. Bunların süratlice tamamlanması için de sorunun tahlili önemli” halinde konuştu. Personel sorunu için, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaklaşık bir ay evvel görüştüklerini belirten Tellioğlu, teklifleri şöyle sıraladı:

– 2023 yılı sonuna kadar inşaat dalı çalışanlarının yurtdışına çalışmaya gitmesi durdurulmalı.

– Bize uyumlu ülkelerden, personel getirilmesi kolaylaştırılmalı.

– Meslek lisesi sayısı artırılarak yeni eleman yetişmesi sağlanmalı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.