STERLIN
33,2443
DOLAR
27,1418
EURO
28,9323
ALTIN
1.681,16
BIST
8.039,18
SON DAKİKA
Başbakan Üstel, Girne’de ziyaretler yapacak! – KIBRIS HABER
KTOEÖS’den önemli açıklama! – KIBRIS HABER
Mahkumlar arasında çıkan kavga sırasında 3 gardiyan yaralandı! – KIBRIS HABER
Burs müracaatları bu tarihte yapılacak! – KIBRIS HABER
Evcil hayvan beslediği için taşındıktan iki hafta sonra ev sahibi tarafından evden kovuldu! – KIBRIS HABER
Göçeri’de yangın! – KIBRIS HABER
İnşaattan demir kesme makinesi çaldılar! – KIBRIS HABER
Ombudsman İlkan Varol’un Roma’da yapacağı konuşma engellendi! – KIBRIS HABER
Nikos Hristodulidis ile Antonio Guterres görüşecek! – KIBRIS HABER
“Dünya Bankası ile 895,7 milyon Euro’luk kredi anlaşması imzaladık”! – KIBRIS HABER
22 Eylül Brent petrol varil fiyatı! – KIBRIS HABER
Murat Sarı, Özdemir Berova’yı makamında ziyaret etti! – KIBRIS HABER
22 Eylül Döviz Kurları! – KIBRIS HABER
Bu Lise’de yarın eylem yapılacak! – KIBRIS HABER
İzinsiz ikamet eden 7 kişi tutuklandı! – KIBRIS HABER
Temizliğe gittiği evde hırsızlık yaptı! – KIBRIS HABER
Alkollü sürücü kaza yaptı! – KIBRIS HABER
Başbakan Üstel, UBP Merkez Yönetim Kurulu’nu toplantıya çağırdı! – KIBRIS HABER
25 yaşında hayatını kaybetti! – KIBRIS HABER
İki farklı yerde orman yangını! – KIBRIS HABER
Harnup fiyatının açıklanması için çağrı! – KIBRIS HABER
Güney Kıbrıs’ta ek mesai skandalı! – KIBRIS HABER
Dolu yağışı tarım arazilerinde zarara yol açtı! – KIBRIS HABER
“Devletimize Sahip Çıkmak, Geliştirmek ve Yüceltmek Hepimizin Asli Görevidir”! – KIBRIS HABER
Güney Kore’ye ait savaş uçağı düştü! – KIBRIS HABER
Tatar ve Erdoğan New York’ta görüştü! – KIBRIS HABER
Brent petrol fiyatı! – KIBRIS HABER
21 Eylül Döviz Kurları! – KIBRIS HABER
Hırsızlık yapmak için girdiği evde, içki içip uyuyakaldı! – KIBRIS HABER
“Kimse bizden haklarımızdan vazgeçmemizi beklemesin”! – KIBRIS HABER

Sağlık Bakanlığı; “MS hastalığı kontrol altına alınabilen bir hastalıktır”! – KIBRIS HABER

Sağlık Bakanlığı; “MS hastalığı kontrol altına alınabilen bir hastalıktır”! – KIBRIS HABER
CyborNFT
30.05.2023 17:06
0
A+
A-

Sağlık Bakanlığı, “Multipl Skleroz hastalığının günümüzde yüzde 80-85 kontrol altına alınabilen bir hastalık” olduğunu açıkladı…

Sağlık Bakanlığı, Multipl Skleroz (MS) veya halk arasında bilinen adıyla “MS” hastalığının, beyin ve omurilikten oluşan merkezi sinir sistemine ait bir hastalık olduğu belirtildi. 

Dünya Sağlık Örgütü ile Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu tarafından Multipl Skleroz hastalığını kitlelere duyurmak ve farkındalık yaratmak amacıyla 30 Mayıs gününün, “Dünya MS Günü” olarak ilan edildiği açıklamada, Multipl Skleroz şöyle açıklandı:

“Multipl Skleroz 20-40 yaş aralığındaki genç erişkinlerde görülen, genellikle alevlenme olarak da tabir edilen atakların artması ve düzelmelerle seyreden, beyin ve omuriliği (santral sinir sistemini) etkileyen bulgularla seyreden, olasılıkla bağışıklık sistemini etkileyerek myelin dediğimiz sinir liflerini çevreleyen ve bu sinir liflerinin elektrik uyarılarını iletmelerine yardımcı olan yağlı bir dokuda hasar oluşturan bir hastalıktır.

CyborNFT

MS, hem beyin hem de omuriliği etkilediğinden çok çeşitli nörolojik belirtileri gösterebilir. MS hastaların çoğunda alevlenmeler (ataklar) ve düzelmelerle, az bir kısmında ise sürekli olarak ilerleyici belirtilerle seyretmektedir. Ataklar özellikle hastalığın görüldüğü ilk dönemde tamamen düzelme gösterse de sonraki senelerde bazı belirtiler kalıcı hale gelebilmektedir. Ataklar genellikle saatler içinde ortaya çıkan, 24 saatten uzun süren, ateşin ve enfeksiyonun eşlik etmediği yeni nörolojik belirtilerdir. Örneğin, genç bir hasta bir sabah kalkığında sağ gözünün bulanık gördüğünü veya elinde güç kaybı ve uyuşukluk olduğunu, çay fincanını iyi tutamadığını görebilir. bu durumları atak olarak tanımlanmaktadır. MS’e bağlı yakınmalar “MS atağı” sırasında görülüp daha sonra iyileşebileceği gibi bir kısmı uzun dönemde kalıcı olabilmektedir. Merkezi (santral) sinir sistemi hastalığı olan, beyin ve omuriliğin birçok alanını etkileyen MS’in başlıca belirtileri, görmede bulanıklık, çift görme, görüntü kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, uyuşma, idrar kaçırma ya da yapamama olarak sıralanabilir.

MULTİPL SKLEROZ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Multipl skleroz genç erişkin olarak sınıflandırılan 20-40 yaş arasında başlayan, daha sık kadınlarda görülen bir hastalıktır. Genellikle ataklarda artmalar (alevlenme) ve düzelmelerle seyreder. Kimi hastalarda başlangıçtan, kimilerinde ise hastalık başlangıcından seneler sonra ilerleyici nörolojik semptomlar görülebilir.

MULTİPL SKLEROZ TANISINDA HANGİ TESTLER UYGULANIR?

MS hastalığına tanı koymada doğrudan uygulanabilen bir test yoktur. Tanıda ve ayırıcı tanıda MRG (manyetik rezonans görüntüleme) ve beyin omurilik sıvısının (BOS) incelenmesi tanı için kullanılan yararlı yöntemlerdir.

MULTİPL SKLEROZUN NEDENİ NEDİR?

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. MS hastalığında görülen başlıca neden vücudun bağışıklık (immun) sisteminin kendi hücrelerine saldırmasıdır.  Genetik yatkınlığın yanı sıra MS hastalığının görülmesinde enfeksiyonlar, D vitamini düşüklüğü, sigara gibi çevresel etmenler de tetikleyici olabilmektedir. Son önemde yapılan çalışmalarla sigaranın kullanımının ve D vitamini eksikliğinin hastalığın ortaya çıkmasında, hastalık ilerleyişinde ve tedaviye verdiği yanıtında önemli olduğu ortaya çıkmıştır.

MULTİPL SKLEROZ NE DEĞİLDİR?

MS hastalığı ile ilgili olarak yanlış bilinen bazı konuları düzeltmek önemlidir;

Multipl Skleroz bulaşıcı bir hastalık değildir. Ailevi yatkınlık kimi kişilerde görülesine karşın yalnızca genetik geçişli bir hastalık değildir. MS çocuk sahibi olunmasını engelleyen bir hastalık değildir. Multipl Skleroz öldürücü bir hastalık değildir. MS ruhsal bir hastalık değildir. Multipl Skleroz tedavisi olmayan, çaresiz bir hastalık değildir. Gelişen yeni tedavi yöntemleri ile MS tedavi edilebilir bir hastalıktır. Genel olarak yanlış bilinenin aksine MS’li kişilerin çoğunluğu olağan hayatlarına devam edip çalışabilirler. Unutmayın! MS hastalığı günümüzde %80-85 kontrol altına alınabilen bir hastalıktır.”

CyborNFT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.