SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Restoranlar fiyatları sabitlesin daveti

Marketlerden gelen “fiyat sabitleme” atağının akabinde restoran ve lokantaların çatı örgütü TÜRES’ten de davet geldi. TÜRES Lideri Ramazan Bingöl, son periyotta birçok girdi fiyatında gerileme yaşandığını belirterek, “Buradan tüm restoran ve lokantalara ramazanda fiyatları sabitleme davetinde bulunuyoruz” dedi. TÜRYİD’den ise “Fiyat sabitleme Don Kişot’luk olur” cevabı geldi.

Restoranlar fiyatları sabitlesin daveti
Akacan The Mall
13.01.2023 07:42
0
A+
A-

Restoranlar fiyatları sabitlesin çağrısı
Marketlerden gelen “fiyat sabitleme” atılımının akabinde restoran ve lokantaların çatı örgütü TÜRES’ten de davet geldi. TÜRES Lideri Ramazan Bingöl, son periyotta birçok girdi fiyatında gerileme yaşandığını belirterek, “Buradan tüm restoran ve lokantalara ramazanda fiyatları sabitleme davetinde bulunuyoruz” dedi. TÜRYİD’den ise “Fiyat sabitleme Don Kişot’luk olur” karşılığı geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin iş dünyasına yaptığı enflasyonla uğraş davetine birinci cevap marketlerden gelmişti. Ulusal ve mahallî çok sayıda market zinciri, muhakkak müddetlerde fiyat sabitlemesi ve indirime giderek Bakan Nebati’nin davetine olumlu karşılık vermişti. Bakan Nebati, evvelki günkü KGF lansmanında iş dünyasının temsilcilerine seslenerek farklı bölümlerden de bu davete olumlu karşılık beklediklerini yineledi.

Dün Tüm Restoran ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Lideri Ramazan Bingöl, kesimindeki şirketlere Bakan Nebati’nin davetini yineledi. TÜRES Lideri Bingöl dala, “Son devirde birçok ve girdi fiyatında gerileme yaşandı. Dolardaki hareketlilik duruldu. Bu nedenle tüm restoran ve lokantalara ramazan ayına kadar fiyat sabitleme davetinde bulunuyoruz. Gelin, enflasyonla çabada daima birlikte elimizi taşın altına koyalım” diye seslendi.

Akacan The Mall

RAMAZANA AZ KALDI

Ramazan ayının başlamasına yaklaşık 2,5 ay kaldığını hatırlatan Bingöl, bu süreçte fiyatların artırılmamasının tüketicilere yönelik değerli bir dayanak olacağını vurguladı. Bilgöl, işletmelerle ilgili şikayetler aldıklarını da hatırlatarak, şu sözleri kullandı: “Orta gelirlilere hitap eden restoran ve lokantalarda tüketicilerin sürpriz fiyatlarla karşılaştığına dair şikayetler alıyoruz. Müşterilerin yüksek ve sürpriz fiyatlarla karşılaşmamaları için işletmelere, kapılarına menüleri asmaları davetinde bulunuyoruz. Bu hususta teşebbüslerimiz de olacak. Gelen müşteri oturmadan fiyatlara bakabilsin ve sonradan bir sürprizle karşılaşmasın.”

SABİTLEME DON KİŞOT’LUK OLUR

Ramazan Bingöl’ün “fiyat sabitleme” davetini Hürriyet’e kıymetlendiren restoran işletmecileri ise sürecin zincirin birinci halkasından başlaması gerektiğini belirterek, “Keşke yapabilsek lakin bu, uygulanamaz bir hayal” karşılığı verdi. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TÜRYİD) Lideri Kaya Demirer, bu çağrıyı “Rasyonellikten uzak bir yaklaşım” olarak nitelendirdi. “Girdiler sabit değilse fiyatların sabitlenmesi üzere bir denklem düşünülemez” diyen Demirer, şöyle devam etti: “Biz fiyatları konuklarımızın alım gücüne nazaran belirliyoruz. Masraflarımı ödeyebilir miyim, kalanla yatırım yapabilir miyim diye bakıyor, kalan fark şayet müşterinin alım gücünü aşıyorsa zati feragat ediyoruz. Lakin bu koşullarda fiyatları sabit tutmanın intihara teşebbüsten farkı yok. Bu, Don Kişot’luk olur.”

Ramazan ayı çerçevesinde çağrıyı olumlu bulduklarını da ekleyen Demirer, “Bu makul olabilir. Zira ramazanda çoklukla iftar menüleri fiks oluyor. Bunu yapabiliriz. Bekleyelim, görelim” sözlerini kullandı.

Kaya Demirer

RAMAZANI SABİT FİYATLA GEÇİRİYORUZ

Köşebaşı Restoranları Kurucusu Ali Akkaş da fiyat sabitlemeye yönelik “Ne yazıkki içinde bulunduğumuz enflasyonist ortam nedeniyle çok mümkün olan bir uygulama değil. Keşke yapabilsek fakat kiralar artıyor, taban fiyat artıyor, girdiler yükseliyor ve işletmelerin sabit fiyat uygulaması imkansız hale geliyor” yorumunu yaptı. Ramazan Bingöl’ün ramazan ayı için yaptığı çağrıyı da pahalandıran Akkaş, şöyle konuştu: “Biz ve bizim üzere bir çok işletme esasen Ramazan ayını sabit fiyatla geçiriyor. Sunduğumuz fiks menülerle Ramazan ayı boyunca sabit fiyatla hizmet sunuyoruz. Fiyatlarımızı girdi maliyetleri belirliyor ve mecbur kalmadıkça birebir fiyatla devam ediyoruz. Elbette herkes en âlâ hizmeti en makul fiyatla sunmaya çalışıyor. Sonuçta piyasada rekabet var.”

Ali Akkaş

‘DENGE KORUNURSA KATKI SAĞLARIZ’

Kirpi Café Genel Müdürü Caner Dınız, Ramazan Bingöl’ün davetine, “Yapılabilir lakin öbür girdileri de sabitlemek gerekiyor” formunda cevap verdi. Fiyat sabitlemenin kaynağından itibaren yapılması gerektiğini, zincirin en uçtaki halkanın bu türlü bir karar vermesi durumunda ziyan edeceğini söz eden Dınız, ramazan ayı için katkı sağlanabileceğini kelamlarına ekledi. Dınız, “Toplumsal katkı sağlayacak her şeye varız. Kâfi ki birtakım şeylerin istikrarları korunabilsin. Yumurta iki liradan beş liraya çıkınca siz yapamıyorsunuz. Ramazan ayı çerçevesinde bu davete katılabiliriz” diye konuştu.

Caner Dınız

‘MATEMATİK TUTMAZ’

Fire Room Kurucu Ortağı Hazer Amani ise artan maliyetler karşısında fiyat sabitlemenin mümkün olamayacağını vurguladı. “Hammadde fiyatları sabitlenirse biz de restoranlarımızda memnuniyetle fiyat sabitlemesiyaparız” diyen Amani, aşikâr bir matematik tutturmaya çalıştıklarını anlattı. Amani, “Orta segment restoranlarda pahalılık var. Âlâ yemeğe erişimin yaygınlaşması için sokak lezzetleri işine girdim fakat girdi maliyetleri nedeniyle bu alanda da fiyatlar artıyor. Benim için değerli olan ulaşılabilir lezzetler yapmak. Matematik tutarsa elbette memnuniyetle sabitleme yapılır” dedi.

Hazer Amani

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.