SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Pastaneleri yıkılan Kahramanmaraşlı Mado’dan ‘su vermediler’ argümanlarına karşılık: Suyumuz çamurlu akıyor

Kahramanmaraş’ın 173 yıllık markası Mado, Pazarcık ve Elbistan sarsıntılarında ağır kayıp yaşayan şirketlerden biri. Şirketi yöneten Kanbur kardeşlerle ilgili argümanlar sarsıntının akabinde kentte reaksiyon çekerken, İdare Heyeti Lideri Mehmet Kanbur kendilerini şöyle savundu: “Marsu’da zelzeleden ötürü sular çamurlu akıyor. Biz kurduğumuz çadır ve konteyner kentlerle 2 bini aşkın çalışanımızın da Maraşlının da yanında olduk.”

Pastaneleri yıkılan Kahramanmaraşlı Mado’dan ‘su vermediler’ argümanlarına karşılık: Suyumuz çamurlu akıyor
Akacan The Mall
11.03.2023 09:37
0
A+
A-

Pastaneleri yıkılan Kahramanmaraşlı Mado’dan ‘su vermediler’ savlarına karşılık: Suyumuz çamurlu akıyor
Kahramanmaraş’ın 173 yıllık markası Mado, Pazarcık ve Elbistan sarsıntılarında ağır kayıp yaşayan şirketlerden biri. Şirketi yöneten Kanbur kardeşlerle ilgili tezler sarsıntının akabinde kentte reaksiyon çekerken, İdare Konseyi Lideri Mehmet Kanbur kendilerini şöyle savundu: “Marsu’da zelzeleden ötürü sular çamurlu akıyor. Biz kurduğumuz çadır ve konteyner kentlerle 2 bini aşkın çalışanımızın da Maraşlının da yanında olduk.”

Asrın felaketinin başşehri Kahramanmaraş’ta zelzelenin yarattığı enkaz hâlâ sokaklardan kalkmadı. Can ve mal kaybının ağır yaşandığı kente Türkiye’nin dört bir yanından yardım giderken, Maraş merkezli markaların sarsıntı sonrasındaki durumu da mercek altına alındı. İsmini Maraş’tan alan 173 yıllık tarihe sahip dondurma zinciri Mado’nun kentteki beş pastanesi büsbütün yıkıldı. Baba Yaşar Kanbur’un kurduğu Yaşar Pastanesi ise markanın merkez üssüydü. Pastanenin bulunduğu bina zelzelede ağır hasar alınca, orası da kullanılamaz duruma geldi.

MARSU’DAN SU VERİLMEDİ İDDİASI

Akacan The Mall

Markanın ikinci kuşak işverenleri Mehmet, Atila ve Erdal Kanbur sarsıntının birinci gününden bu yana kentte. Hürriyet’e konuşan İdare Şurası Lideri Mehmet Kanbur, “Bir yandan yasımızı tutuyor, çalışanlarımızın ayakta kalması için uğraşıyor başka yandan da üretimi devam ettirmenin yollarını arıyoruz” dedi.

İddialara nazaran zelzelenin akabinde büyük bir su badiresi yaşanılan kentte depremzedeler, Mado’ya ilişkin Kahramanmaraş’taki Marsu fabrikasından ötürü Kanbur kardeşlerden su talep etti. Lakin “Suyumuz yok” karşılığını aldılar. Bunun üzerine Marsu fabrikasına giden depremzedeler, fabrika binasının önünde su şişeleri gördüklerini ve firmanın kimseye yardım etmediğini argüman etti. Mehmet Kanbur bu savlar için şunları söyledi:

“deprem kentteki tüm altyapıyı harap etti. Fabrikamızda sular çamurlu akıyor. Biz zati sarsıntının birinci günlerinde stoktaki eserleri kamyonlarla dağıtmıştık. Fakat gerisini getiremedik, zira pak su elimizde yoktu. Hâlâ yok.”

MADO KONTEYNER KENT KURDUK

Mehmet Kanbur’a nazaran sorun, yaptıkları yardımları tanıtım aracı olarak kullanmamalarından kaynaklandı. “Biz de herkes üzere şunu yaptık, bunu yaptık demediğimiz için beşerler ‘Mado nerede, neden yardıma koşmuyor’ dedi. Yahu bir sorun öldünüz mü, kaldınız mı? 60 şehidim var benim” diyen Mehmet Kanbur, tezlerden sonra konteynerde konakladığı fotoğrafların yayınlanmasını eleştirenleri de “Kötü niyetli yaklaşımlar bunlar” diye cevapladı.

Kanbur neden konteynerde kaldığını ise şöyle açıkladı: “Benim konutumda sorun yok. Gidip orada da kalabilirim lakin 2 bin çalışanım var. Onların aileleri var. Kentte hâlâ enkaz duruyor. Herkesin morali bozuk. Ben burada çalışanlarımla hem kendimi hem de onları ayakta tutmak için bir ortadayım. Birlikte çalışıyoruz, birlikte uyuyoruz. Konutumda kalsam bu sefer de ‘işçilerini bırakıp, sıcak meskenine gitti’ diyeceklerdi. Allah biliyor. Kimseye anlatmamıza gerek yok.”

MADO’NUN İŞVERENİNDEN PASTA BAKLAVA USTALARINA DAVET: MARAŞ’A GELİN BURADA BİRLİKTE AYAĞA KALKALIM

Kahramanmaraş’tan öteki bir sevdası olmadığını söyleyen Mehmet Kanbur, büyük bir acı yaşadıklarını fakat yas tutacak vakit olmadığını belirtti. “Sağ kalanları güzelleştirmek lazım. Bunun için büyük çaba veriyoruz. Üretim yapmak istiyorum lakin çalıştıracak eleman yok. Herkes terk etti. Ben gitmem. Bu kadim kenti yine cazibe merkezi haline getirmek için ne gerekiyorsa yapacağım” diyen Kanbur, kentteki öteki işinsanlarıyla da planlama yapmak üzere bir ortaya gelmeye çalıştıklarını anlattı. Kanbur’un planında öncelikle işgücünü Kahramanmaraş’a çekmek var: “İş dünyasından arkadaşlarla bir ortaya gelerek kenti tekrar planlamak istiyoruz. Kentin kimliği bozuldu. Çarşı büsbütün yıkıldı. Çarşı bir kentin yaşadığı yerdir. Konut tekrar yapılır ancak çarşı, meydan insanları bir ortaya toplar. Ben bunun gayretini veriyorum. Diyorum ki Türkiye’nin pasta, baklava, fırın ustaları Kahramanmaraş’a gelin. Bizimle çalışın. 10 yıl burada kalacağına kelam veren her çalışana mesken tahsis edilsin. Ben Mado olarak şimdilik konteyner kentte barınma kelamı veriyorum. Sonra konut sorununu de halledelim fakat bizi bırakıp gitmeyin. Burada üretelim, yine ‘üreten Maraş’ kimliğini ayağa kaldıralım.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.