SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Pasifik’te nükleer denizaltı tansiyonu: Çin’i kızdıran sipariş

Ulusal tehdit algılamasında Çin’i bir numaraya oturtan ABD, Asya Pasifik’teki kıymetli müttefiki Avustralya ile beş adet nükleer denizaltı siparişine imza attı. Merasime İngiltere Başbakanı Sunak da katıldı. Çin ise AUKUS diye anılan üçlüyü, silahlanma yarışını kışkırtmakla suçladı.

Pasifik’te nükleer denizaltı tansiyonu: Çin’i kızdıran sipariş
Akacan The Mall
15.03.2023 10:06
0
A+
A-

Pasifik’te nükleer denizaltı tansiyonu: Çin’i kızdıran sipariş
Ulusal tehdit algılamasında Çin’i bir numaraya oturtan ABD, Asya Pasifik’teki değerli müttefiki Avustralya ile beş adet nükleer denizaltı siparişine imza attı. Merasime İngiltere Başbakanı Sunak da katıldı. Çin ise AUKUS diye anılan üçlüyü, silahlanma yarışını kışkırtmakla suçladı.

Asya Pasifik’teki kıymetli ABD müttefiki Avustralya, aylardır beklenen denizaltı siparişi için imzaları attı. Beş adet nükleer denizaltının, 18 ay evvel kurulan AUKUS ittifakı kapsamında satışını öngören mutabakat, ABD Lideri Joe Biden mesken sahipliğinde San Diego kentindeki Point Loma Donanma Üssü’nde Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın iştirakiyle yapıldı. Mutabakatın ülkesi için büyüklüğüne işaret eden Albanese, ekonomik tesirin 2’nci Dünya Savaşı sonrası ülkeye araba sanayisinin gelmesine misal olacağını söyledi. Projenin birinci 10 yılda 40 milyar dolara mâl olması ve 20 bin iş yaratması bekleniyor.

PEKİN: KIŞKIRTICI ADIM

Akacan The Mall

Pekin, AUKUS müttefiki üç ülkeyi bölgede “silahlanma yarışını kırşkırtmakla” suçladı. Çin Devlet Lideri Şi Jinping de geçen hafta yaptığı bir konuşmada ABD’yi, “Çin’i çevreleme, kuşatma ve bastırma” tarafındaki gayretlere öncülük ettiğini söylemişti. Washington ise “Tayvan’a yönelik saldırganlıkla Asya Pasifik ülkelerini alarma geçirenin Çin’in kendisi” olduğunu savunuyor.

‘ANLAŞMAYI İHLAL EDİYOR’

Çin Dışişleri, denizaltı satışının Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nın ihlali olduğunu da tez ediyor. Biden, “Bu gemilerde rastgele bir nükleer silah olmayacak” diyerek nükleer silahlar ile dizel yakıt yerine nükleer güçten güç alan denizaltının farklı şeyler olduğunu vurgulasa da devreye BM’nin Memleketler arası Atom Gücü Kurumu (IAEA) girdi. IAEA açıklamasında, nükleer silah sahibi ülkelerden, nükleer silahı olmayan Avustralya’ya “nükleer materyal” transferinin denetlenmesi gerektiği belirtilerek, denizaltı yakıtı olarak nükleer gereç kullanabilmek için Canberra’nın BM ile “bir anlaşma” yapmak zorunda kalacağı vurgulandı.

RUSYA: SAVAŞ HAZIRLIĞI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da “Batı, AUKUS üzere yapılarla Asya’da uzun yıllar sürecek çatışmalar yaşanacağı ihtimaline oynuyor” diye reaksiyon gösterdi. ABD, Çin’e karşı AUKUS dışında Avustralya, Hindistan ve Japonya ile güvenlik odaklı Quad ittifakı ile ekonomik işbirliğini önceleyen 13 üyeli Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi’nin (IPEF) de kurucusu.

YEPYENİ BİR MODEL ÜRETİLECEK

– Virginia sınıfı Amerikan denizaltıları, Avustralya’nın filosundaki Collins sınıfı araçlardan iki kat daha uzun ve 48’e karşı 132 mürettebat kapasiteli.

– Üç adet kesin, iki de opsiyonlu olmak üzere sipariş edilen 5 denizaltı, uzun menzilli konvansiyonel füzeler taşıyacak. Teslimatların 2030’da başlaması ve en az 10 yılda tamamlanması bekleniyor.

– Virginia sınıfının üretimi bittikten sonra, yeniden nükleer güçlü lakin konvansiyonel silahlar taşıyan, SSN-AUKUS ismiyle yeni bir modelin inşasına başlanacak. Bu denizaltılarda, İngiliz tasarımı ve ABD teknolojisi kullanılacak.

BİLGİ NOTU: Avustralya 18 ay evvel sürpriz formda AUKUS’a katıldığını ilan etmeden evvel, Fransa’ya 66 milyar dolarlık dizel yakıtla çalışan denizaltı siparişi vermek üzereydi. Son anda iptal edilen sipariş, Paris ile müttefikleri ortasında kriz çıkarmıştı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.