SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Özer, Milletlerarası Türk Akademisi Lider Vekili Mecidli’yi kabul etti

Özer, Milletlerarası Türk Akademisi Lider Vekili Mecidli’yi kabul ettiMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milletlerarası Türk Akademisi Lider Vekili …

Özer, Milletlerarası Türk Akademisi Lider Vekili Mecidli’yi kabul etti
Akacan The Mall
04.10.2022 10:51
0
A+
A-

Özer, Milletlerarası Türk Akademisi Lider Vekili Mecidli’yi kabul etti
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milletlerarası Türk Akademisi Lider Vekili Fuzuli Mecidli ve beraberindeki II. Göktürk Devleti Hükümdarı İlteriş Kutluk Kağan’ın anıt kompleksini keşfeden arkeoloji takımının temsilcilerini kabul etti.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, MEB Tevfik İleri Salonu’nda gerçekleşen görüşmede Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Memleketler arası Türk Akademisi ortasındaki mevcut iş birlikleri kıymetlendirilerek yeni iş birliği imkanları ele alındı. Görüşmede lisan, tarih ve kültür birlikteliği bulunan Türk halkları ortasında kardeşlik hislerini güçlendirmek ismine Memleketler arası Türk Akademisi’nin hayata geçirdiği çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını tabir eden Bakan Özer, “Umut ediyorum ki Türk Akademisi’nin eğitim ve bilim alanlarında yürüttüğü çalışmalar gençlerimizin birbirini daha âlâ tanımalarına, anlamalarına ve sağlam kültürel bağlar oluşturmalarına yarar sağlayacaktır” dedi.

 

Akacan The Mall

ORTAK ŞUURUN İNŞASI İÇİN ORTAK TÜRK TARİHİ, EDEBİYATI VE COĞRAFYASI DERSİ
Bakan Özer, ortak şuurun oluşması ismine ortak Türk tarihi, edebiyatı ve coğrafyasına yönelik başlatılan ders kitabı çalışmalarına Bakanlık olarak ilgili ünitelerle koordineli bir biçimde katkı sağlamaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Hâlihazırda ‘Ortak Türk Tarihi’, ‘Türk Dünyası Coğrafyası’ ve ‘Ortak Türk Edebiyatı’ dersleri ortaöğretim kurumlarında uygulanan haftalık ders çizelgelerine seçmeli ders olarak eklendi ve bu dersler 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren 9, 10 ve 11’inci sınıflarda okutulmaya başlandı. Malumlarınız olduğu üzere 16-18 Mayıs 2022 tarihleri ortasında İstanbul’da düzenlenen Ortak Ders Kitapları Çalıştayı’nı Bakanlığımız mesken sahipliğinde muvaffakiyetle gerçekleştirdik. Çalıştay bitiminde Ortak Türk Tarihi, Ortak Türk Edebiyatı ve Türk Dünyası Coğrafyası ders kitapları taraf ülkelerden gelen alan uzmanlarının da yer aldığı ilgili komitelerce onaylandı. Ardından 24 Haziran 2022 tarihinde Nur-Sultan’da düzenlenen Memleketler arası Türk Akademisi Bilim Kurulu Toplantısı’nda üye ülkelerin eğitim bakanları da ortak ders kitaplarının kabulüne ait protokolü imzaladı.”

 

TÜRK LİSANI KONUŞAN ÜLKELER ARTIK DÜNYAYA DAHA GÜÇLÜ BİR İLETİ VERECEK
Özer, “Dost ve kardeş ülkeler ortasında eğitimde iş birliğini geliştirmeyi hedefleyen bu adımı önemsiyorum. Ortak ders kitaplarının tam olarak hayata geçirilmesiyle Türk lisanı konuşan ülkeler olarak dünyaya güçlü bir bildiri vermiş olacağız” diyerek başta Memleketler arası Türk Akademisi olmak üzere emeği geçen tüm tarafları tebrik etti.

Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmaları sonucunda Moğolistan’da tarihi Ötüken’in de yer aldığı Nomgon bölgesinde, İkinci Göktürk Devleti’nin kurucusu Kutluk İlteriş Kağan’a ilişkin olduğu bedellendirilen anıt kompleksin bulunduğu haberini heyecan ve sevinçle karşıladıklarını vurgulayan Bakan Özer, “Bu keşfin Moğolistan coğrafyasında sırasıyla 1889 ve 1897 yıllarında bulunan Orhun Yazıtları ile Bilge Tonyukuk Yazıtları’ndan sonraki üçüncü değerli keşif olduğu bedellendirilmektedir. Bu keşif Türk tarihi açısından kıymetli bir dönüm noktasıdır ve tıpkı vakitte Türk dünyasının kültürel zenginliğine eklenen yeni bir yapıttır. Türk tarihi açısından ehemmiyet taşıyan ve Moğolistan’ın kültürel mirasının bir modülü olan bu yapıtların gün ışığına çıkarılması, korunması ve tanıtılması Türk devletleri ile Moğolistan ortasında en değerli iş birliği alanlarından birisi olmaya devam edecektir” diye konuştu.

Üye ülkeler ortasında bilim ve eğitim alanlarında yaptığı uyum, iş birliği ve araştırma faaliyetleri, milletlerarası iştirakler, konferanslar ve eski yapıtların keşfiyle neticelenen kıymetli arkeolojik araştırmalar sayesinde Türk dünyasının bilimsel hazinesinin dünya çapında tanıtımına katkıda bulunduğu için Akademi’yi tebrik eden Özer, “Başkanlığınız periyodunda Türk dünyası kardeş ülke ve toplulukları ortasında var olan tarihî bağların, eğitim ilgileri ile daha da güçlendirilmesi için efor göstereceğinize inanıyor ve muvaffakiyetler diliyorum” dedi.

 

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.