SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Okuma yazmayı bile unutmuştu…Dinlediği şarkı sonrası hafızası yerine geldi!

19 yaşında geçirdiği kaza nedeni ile hafızasını kaybeden İngiliz adamın 30 yaşında dinlediği bir şarkı hayatını değiştirdi. 20 yıl içinde yeniden okuma yazmayı öğrenip çocukluk hayalini gerçekleştiren Thomas Leeds’in hikayesi hem dış basında hem sosyal medyada büyük ilgi gördü…

Okuma yazmayı bile unutmuştu…Dinlediği şarkı sonrası hafızası yerine geldi!
Akacan The Mall
31.03.2023 15:35
0
A+
A-

Okuma yazmayı bile unutmuştu…Dinlediği şarkı sonrası hafızası yerine geldi!
19 yaşında geçirdiği kaza nedeni ile hafızasını kaybeden İngiliz adamın 30 yaşında dinlediği bir şarkı hayatını değiştirdi. 20 yıl içinde yeniden okuma yazmayı öğrenip çocukluk hayalini gerçekleştiren Thomas Leeds’in hikayesi hem dış basında hem sosyal medyada büyük ilgi gördü…

“Anılarınız olmadan uyanmak, insanlar size kim olduğunuzu söyleyene kadar neleri kaybettiğinizin farkına varmamanızdır.” diyor 39 yaşındaki Thomas Leeds İngiliz The Guardian gazetesine…

GEÇİRDİĞİ KAZA SONRASI HAFIZASINI KAYBETTİ

Akacan The Mall

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan Leeds, 19 yaşında bir gençken geçirdiği bir trafik kazası sonrası kendisini hastanede buldu. Beli kırılan ve ciddi bir beyin ameliyatından çıkan adamın bunlara göre çok daha önemli bir sorunu vardı. Hafızasını kaybetmişti ve kendine dair hiçbir şey bilmiyordu.

“BEN KİMİM?”

“Karşıdan karşıya geçerken siyah taksinin çarptığı genç ben değildim, o gitmişti. Kafamda bir soru yağmuru vardı. Her şey çok yeniydi. İlk başta sorular kolaydı, ‘Onlar kim?’, ‘Dondurma nedir?’, ‘Bunu nasıl açabilirim’…

Ama sorular giderek zorlaştı. ‘Ben gerçekte kimim?’, ‘Okulda öğrendiklerimi hatırlamıyorken nasıl iş bulabilirim’, ‘bundan sonra ne yapacağım?'”

OKUMA YAZMAYI BİLE UNUTMUŞTU

Hayatının 19 yılı bir anda kaybolan Leeds hiç kimseyi hatırlamıyordu. Annesi, babası ve kardeşleri bile onun için birer yabancıydı. Üstelik 19 yaşında hayatını yeniden inşa etmesi, okuma yazmayı öğrenmesi ve meslek edinmesi gerekiyordu.

Hastaneden çıktıktan sonra sevdiklerinin verdiği destek ile yeniden yaşama tutunan genç adam, ilk iş olarak okuma yazmayı öğrenmeye çalıştı. BBC Access All’a her gün eline bir gazete alıp harflerin ve kelimelerin karmaşıklığı içinde karar kara düşündüğünü anlatan Leeds, “Okumak bir kabustu, yazmak bir kabustu. Şuan küçük oğlumun yaptığı gibi sesleri bir araya getirmeye çalışıyordum” dedi.

Çevresindeki herkes onun eskiden bir ‘kitap kurdu’ olduğunu ve ileride yazar olmak istediğini söylüyordu. Ancak harfleri bile yan yana getirmekte zorlanan genç adam için bunlara inanmak çok zordu.

ANILARINA KAVUŞMAK İÇİN HER YOLU DENEDİ ANCAK OLMADI

Tekrardan çevresindekilerin anlattığı o adam olmak isteyen Leeds, doktorları ile görüştü. Uzmanlar ona anılarının tamamen kaybolmadığını ancak onlara ulaşmanın çok zor olduğunu söylediler. Umutları yeniden yeşeren gencin arayışı da bu sözlerden sonra başladı.

‘Tek yapmam gereken anahtarı bulmaktı’ diyen Leeds, çocukken gittiği söylenen parklara ve dükkanlara gitti. Ailesi ile daha önce tatile gittiği şehirleri ziyaret etti, saatlerce eski fotoğraflarını inceledi ama ona anlatılan kişiye bir türlü ulaşamadı.

Ancak umutlarını kaybeden ve anılarının sonsuza kadar gittiğini kabullenen genç adamı 30 yaş gününde büyük bir sürpriz bekliyordu…

DİNLEDİĞİ ŞARKI HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

30. yaş günü için 1980’ler temalı bir parti planlayan Leeds hazırladığı şarkı listesini dinlemek için kulaklığını taktı ve yatağına uzandı. Ölümcül kaza sonrası yeniden dinlemeye başladığı şarkıların hepsini ezbere biliyordu ancak listesinde daha önce hiç duymadığı bir şarkı çalmaya başladı: Waterboys’tan The Whole of the Moon.

“Şarkı çalmaya başladı ve ben kendimden geçtim. Hayatımın en gerçeküstü anıydı.Kendimi tuhaf, mavi bir zeminde oturmuş müzik setine bakarken buldum. Sonra birdenbire başka bir yere geçtim. Üzerimde yükselen devasa bir Noel ağacı, onun tam yanında kapı eşiğinde duran bir kadın vardı. Gençti, gülümsüyordu ve gri saçları yoktu. O benim annemdi. Sonunda onunla oradaydım. Çok kısa bir andı ama bu her şeyi değiştirdi. İçimde bir alev yaktı. Yeniden okuma yazmayı öğrenmek zordu ancak imkansız değildi.”

ÇOCUKLUK HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Dinlediği şarkı ile anılarına giden yolun anahtarını bulan Thomas Leeds, ‘Jayben and the Golden Torch’ isimli ilk kitabını piyasaya sürdü.

Leeds Guardian’a yaptığı açıklamada, “O gün çocukluğumun hayali olan kitap yazmayı çekmecemden çıkardım. Bugün o çekmecenin üzerinde adımın yazılı olduğu bir roman var. 20 yıl sonra kazanın benden tam olarak neler götürdüğünü bilmiyorum ama bunun beni durdurmadığını biliyorum.” ifadelerini kullandı. 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.