SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

NATO’da alarm: Erdoğan’ın kelamları tartışılıyor

NATO’da alarm: Erdoğan’ın kelamları tartışılıyorTürkiye’nin, günler içinde NATO’ya üyelik başvurusu yapmaya hazırlanan Finlandiya ve İsveç’e …

NATO’da alarm: Erdoğan’ın kelamları tartışılıyor
Akacan The Mall
15.05.2022 07:37
0
A+
A-

NATO’da alarm: Erdoğan’ın kelamları tartışılıyor
Türkiye’nin, günler içinde NATO’ya üyelik başvurusu yapmaya hazırlanan Finlandiya ve İsveç’e yönelik itirazı İttifak üyelerinde şaşkınlığa neden oldu. Bahsin çözülmesi için temas trafiği sürat kazandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine olumlu bakmadığını açıklaması, başta bu iki ülke olmak üzere NATO cephesinde geniş yankı uyandırdı. Milletlerarası basında Erdoğan’ın, terör örgütleri PKK/YPG ve FETÖ, ayrıyeten Türkiye’ye F-35 satışı üzere mevzularda birtakım ödünler almayı hedeflediği yorumları yapıldı. Batı basınında, Erdoğan’ın açıklamalarının iki ülkenin iştirakine yönelik birinci itiraz olduğuna dikkat çekilerek, Avrupa Birliği içinde Rusya’ya petrol ambargosu uygulanmasını engelleyen Macaristan’ın Ankara’yı izleyebileceği kaydedildi. Erdoğan’ın iki İskandinav ülkesinin üyeliğine kapıyı tümden kapamadığı da vurgulandı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

Akacan The Mall

Erdoğan cuma günü yaptığı açıklamada, “İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz fakat olumlu bir niyet içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi üzere. PKK’sı, DHKP-C’si İsveç’te Hollanda’da yuvalanmış durumda” dedi. Erdoğan, geçmişte Yunanistan’ın üyeliğine yeşil ışık yakılmasını da “yanlış” olarak niteledi.

ABD: ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in iki ülkenin “çok hızlı” iştiraki için çalıştıklarını açıkladığı, ABD ve İngiltere’nin İttifak’a kabul gerçekleşene kadar bu iki ülkeye güvenlik garantileri verdiği bir ortamda gelen itiraz dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried, “Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine verdikleri dayanağın sürdüğünü” bildirirken, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “Türkiye’nin tavrını netleştirmeye çalışıyoruz” dedi. Pentagon Sözcüsü John Kirby de Rusya ve Ukrayna ortasında diyalog sağlanmasına uğraşan Türkiye’nin “değerli bir müttefik” olduğunu kaydederek, “Şu evrede Türkiye’nin duruşunu anlamaya çalışıyoruz” dedi.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin

İSVEÇ: İTİRAZ GELMEDİ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö geçen nisanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yapmış ve “Türkiye, Finlandiya’nın amaçlarını destekliyor” tweet’ini atmıştı. Finlandiyalı yetkililer, Ankara’nın itirazının daha çok İsveç’e yönelik olduğu görüşünde.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise ülkesinin üyelik konusunda “önemli ülkelerin son derece güçlü dayanağına sahip olduğunu” kaydetti ve “bu ülkelerle âlâ ilgileri sürdürmenin Türkiye’nin çıkarına olacağı” yorumunu yaptı. Linde, Türkiye’nin daha evvel İttifak’a iştirakle ilgili bir itiraz iletmediğini de kaydetti.

ALMANYA’DAN REAKSİYON

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye’nin itirazı karşısında “şaşırdığını” söyledi. Almanya’da yapılan G7 Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası konuşan Baerbock, ülkesinin İsveç ve Finlandiya’nın adaylığına tam takviye verdiğini kaydetti. Birebir toplantıda Türkiye’nin itirazı sorulan Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, “İçinde bulunduğumuz kurallarda güvenlik garantileri bekleyen İsveç ve Finlandiya için yalnızca üyelik değil, süratli bir üyelik dileğimiz var” cevabını verdi. Finlandiya’nın İttifak’a iştirak tarafında birinci resmi adımı bugün atması bekleniyor.

TÜRKİYE, 2009’DA DA ‘VETO’ DEDİ

Türkiye, 2009 yılında da veto kartını masaya sürmüştü. Ankara, Hazreti Muhammed’i alaya alan karikatürler ve terör örgütü PKK’nın yayınları konusundaki yaklaşımı nedeniyle Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreteri olmasını veto etme kademesine gelmişti. Müzakereler sonucunda Türkiye’nin kimi koşullarının karşılanması üzerine vetosunu geri çekmişti.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: KONUŞMAYA HAZIRIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Berlin’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı kapsamında Finlandiyalı mevkidaşıyla bir ortaya geldi. Çavuşoğlu, NATO üyeliği konusunda Finlandiya ve İsveç ile konuşmaya hazır olduklarını belirterek “İsveç ve Finlandiya teröre açıkça takviye vermektedir. Müttefik olacak ülkenin açıkça PKK/YPG terör örgütlerine dayanak vermiyor olması gerekir” dedi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise bu tıp durumlarda sabırlı olunması gerektiğini, Türkiye’nin itirazına tahlil bulma konusunda ‘kendilerindenden emin olduklarını’ söyledi.

BAKANLARLA ÜÇLÜ TEPE

Çavuşoğlu, Berlin’deki her iki ülkenin de dışişleri bakanıyla dün akşam düzenlenen çalışma yemeğinin akabinde üçlü bir tepe gerçekleştirdi. Ann Linde üçlü tepenin fotoğrafını “Toplantıda NATO’nun açık kapı siyasetini ele aldık” notuyla paylaştı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.