SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Muhalefet ayakta! İsrail’de siyasi kriz derinleşti

İsrail’in çeşitli kentlerinde on binlerce kişi üst üste 10’uncu haftada Netanyahu hükümetini protesto etti. Yalnızca Tel Aviv’de sokağa en az 100 bin kişinin çıktığı kestirim ediliyor. Organizatörlere nazaran 500 bin kişi protestolara katıldı.

Muhalefet ayakta! İsrail’de siyasi kriz derinleşti
Akacan The Mall
13.03.2023 08:38
0
A+
A-

Muhalefet ayakta! İsrail’de siyasi kriz derinleşti
İsrail’in çeşitli kentlerinde on binlerce kişi üst üste 10’uncu haftada Netanyahu hükümetini protesto etti. Yalnızca Tel Aviv’de sokağa en az 100 bin kişinin çıktığı kestirim ediliyor. Organizatörlere nazaran 500 bin kişi protestolara katıldı.

İSRAİL’de Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin önerdiği yargı ıslahatına karşı protestolar haftalardır aralıksız sürüyor. Hükümetin “yargıyı denetim etmeye çalıştığını” söyleyen aksiyoncular, yolsuzluk suçlamasıyla yargılaması devam eden Netanyahu’nun şahsî çıkarlarının peşinde olduğu görüşünde. Netanyahu hükümetinin yasal değişiklik planı ve buna yönelik reaksiyon, İsrail tarihinin en derin iç siyasi krizlerinden biri olarak görülüyor. Eylemcilere dayanak veren İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da koalisyon hükümetine “değişiklikten vazgeçme” daveti yaptı. Herzog, düzenlemeyi “demokrasinin temellerine yönelik bir tehdit” olarak nitelendirdi.

‘BENZERİ GÖRÜLMEDİ’

Akacan The Mall

Netanyahu’dan evvel başbakanlık koltuğunda oturan Yair Lapid güneydeki Be’er Sheva kentinde yaptığı konuşmada, ülkenin gibisi görülmemiş bir krizle karşı karşıya olduğunu söyledi. Lapid, “Bir terör dalgası bizi vuruyor, ekonomimiz çöküyor, para ülkeden kaçıyor. İran daha dün Suudi Arabistan’la yeni bir muahede imzaladı. Lakin bu hükümetin umursadığı tek şey İsrail demokrasisini ezmek” dedi.

EN BÜYÜK PROTESTOLAR

Nüfusu 9 milyonun biraz üzerindeki ülkede geçen cumartesi günü on binlerce kişi sokaktaydı. Protestoları organize edenlere nazaran ülke genelinde 500 bin kişi sokağa çıktı. Kıyı kenti Tel Aviv’deki şova en az 100 bin protestocu katıldı. Protestocuların evvelki haftalarda olduğu üzere, bir miting alanına dönüşen Kaplan Caddesi’ndeki Hükümet Kompleksi önünde toplandı. Kuzeydeki Hayfa kentinde yaklaşık 50 bin, Beersheba kentinde ise 10 bin İsrailli protesto düzenledi. Bunlar, şimdiye kadarki en geniş iştirakli şovlar oldu. Protestolara genelde orta sınıftan kimseler katılırken, nüfusun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan Arap azınlık kendilerine yönelik ayrımcı ve berbat muamele yüzünden büyük ölçüde aksiyonların dışında kaldı. Son aksiyonda de kalabalıklar, evvelkiler üzere kıymetli bir olay yaşanmadan dağıldı. Sadece Tel Aviv’de polis, çevreyolunda trafiği kapatan üç protestocuyu tutukladı. Perşembe günü yurtdışı seyahatine çıkan Başbakan Netanyahu, yolların protestocular tarafından kapatılması yüzünden havalimanına karayolu ile değil, helikopterle ulaşabilmişti. Netanyahu’nun bu seyahati için hiçbir pilot misyon almak istememiş, uzun uğraş sonucu bir uçuş grubu bulunabilmişti.

YASAMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Geniş kesitlerin reaksiyonunu çeken düzenleme, geçen aralık ayı sonlarında vazifeye başlayan çok sağcı koalisyonun en kıymetli icraatı. Adalet Bakanı Yariv Levin, değişikliği birinci sefer 5 Ocak’ta duyurmuştu. Yeni yasa, yargıçları seçen komitede hükümete daha fazla yetki sağlıyor. İsrail anayasasında yapılacak değişiklikleri iptal etme yetkisini Yüksek Mahkeme’nin elinden alacak. Ayrıyeten, 120 üyeli İsrail parlamentosu Knesset’e 61 oyla Yüksek Mahkeme kararlarını geçersiz kılma yetkisi verecek. Eleştirenler, düzenlemenin istikrar ve denetim sistemini yok edeceğini, gücün başbakanın elinde toplanacağını söylüyor. Adalet Bakanı Levin, ıslahatın temel ögelerinin 2 Nisan’da başlayacak parlamento tatili öncesi kabul edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Şu ana dek metnin mecliste birinci tıp okuması yapıldı, şimdi yasalaşması için önünde uzun bir yol var.

FİLİSTİN’DE ŞİDDET DURMUYOR

Filistin ile İsrail ortasında tansiyon haftalardır yükseliyor. Bölgede, peş peşe yaşanan ölümlü olaylara bir yenisi daha eklendi. İsrail askerleri, Batı Şeria’da silahlı üç Filistinliyi ateş ederek öldürdü. Filistin Sıhhat Bakanlığı, ölen şahısların kimliklerini Cihad el-Şami (24), Uday el-Şami (22) ve Mohammad Dabeek (18) olarak açıkladı. İsrail ordusunun açıklamasına nazaran, Batı Şeria’da bir ordu denetim noktasına ateş açıldı. Nablus merkezli silahlı küme ise İsrail birliklerinin kendilerine pusu kurduğunu sav etti. Olay sırasında taraflar ortasında çatışma çıktığı belirtildi. İsrail askeri, Filistinliler üzerinden üç adet M-16 tüfeği ve bir tabanca çıktığını açıkladı.

YILBAŞINDAN BERİ 94 CAN KAYBI

Geçen çarşamba Birleşmiş Milletler, İsrail ve Filistinlileri “şiddete gecikmeden son verme” daveti yapmıştı. Açıklamada, “Derhal durdurulması gereken bir şiddet döngüsünün ortasındayız” denildi. 2023 yılının başından bu yana İsrail-Filistin çatışması, silahlı militanlar ve siviller dahil 81 Filistinli yetişkin ve çocuğun vefatına neden oldu. Birebir periyotta üçü çocuk ve biri polis memuru olmak üzere 13 İsrail vatandaşı öldü.

BAE SİLAH MUAHEDESİNİ İPTAL ETTİ

BİRLEŞİK Arap Emirlikleri’nin (BAE), İSRAİL Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir ile İktisat Bakanı Bezalel Smotrich’in Filistin tersi sert siyasetleri sebebiyle İsrail ile imzaladığı savunma mutabakatlarını askıya aldığı belirtildi. İsrail basınına nazaran, BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed El Nahyan, İsrailli yetkililere “Netanyahu’nun sahiden denetim ettiği bir hükümete sahip olduğundan emin olana kadar ortak şeyler yapmaktan vazgeçtiğini” bildirdi. Öte yandan Netanyahu’nun ofisinden argümanın temelsiz olduğu istikametinde açıklama yapıldı. BAE ve İsrail ortasında 2022’de imzalanan savunma işbirliği muahedesi, İsrail üretimi gelişmiş hava savunma sistemlerinin satın alımını içeriyor.

 

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.