SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Maksat 20 milyar dolar… Sıhhat turizmini uçuracak 5 teklif

Türkiye’nin sıhhat turizminde 2022 yılında saç ekimi, estetik, diş ve genel sıhhatte gelirini 4 milyar dolar düzeyine çıkardığını tabir eden Türk Sıhhat Turizmi Derneği (TÜSATDER) Lideri Dr. Servet Terziler, sıhhat turizminden elde edilen gelirin kısa müddet içerisinde 20 milyar dolar düzeyine çıkabileceğini söyledi.

Maksat  20 milyar dolar… Sıhhat turizmini uçuracak 5 teklif
Akacan The Mall
24.04.2023 07:37
0
A+
A-

Hedef 20 milyar dolar… Sıhhat turizmini uçuracak 5 öneri
Türkiye’nin sıhhat turizminde 2022 yılında saç ekimi, estetik, diş ve genel sıhhatte gelirini 4 milyar dolar düzeyine çıkardığını tabir eden Türk Sıhhat Turizmi Derneği (TÜSATDER) Lideri Dr. Servet Terziler, sıhhat turizminden elde edilen gelirin kısa mühlet içerisinde 20 milyar dolar düzeyine çıkabileceğini söyledi.

TÜRKİYE turizmi 2022 yılını 46 milyar düzeyini aşarak rekor bir gelirle kapattı. 2023 için turizm geliri gayesi ise 56 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye; deniz, kum, güneş turizmi dışında sağlıktan tabiata, spordan kültür turizmine kadar birçok alanda milyonlarca turist çekerken, son yıllarda en büyük ataklardan birini ise sıhhat turizmi gerçekleştirdi. Türkiye’nin sıhhat turizminde 2022 yılında saç ekimi, estetik, diş ve genel sıhhatte gelirini 4 milyar dolar düzeyine çıkardığını söz eden Türk Sıhhat Turizmi Derneği (TÜSATDER) Lideri Dr. Servet Terziler, sıhhat turizminden elde edilen gelirin kısa müddet içerisinde 20 milyar dolar düzeyine çıkabileceğine dikkat çekti. Türkiye’nin sıhhat turizminde dünya çapında bilinirliğine sahip olduğunu lisana getiren Terziler, “2019 sonunda sıhhat turizminde 3 milyar dolarlık gelirle rekor kırmıştık. 2020’de pandemi sürecinde az da olsa bir düşüş yaşandı. 2021’i de yükselişle kapattık. 2022 yılını rekorla kapattık. 2023’e de süratli bir giriş yaptık. Lakin 6 Şubat’ta yaşanan ve milyonlarca kişinin etkilendiği zelzele felaketi sonrasında 1 aylık bir duraklama sürecine girdik. Mart sonunda itibaren ise ivme tekrar üst taraflı oldu. 2023’ü de sıhhat turizminde rekor bir düzeyle kapatmayı hedefliyoruz” dedi.

İŞTE ATILACAK ADIMLAR

Akacan The Mall

Türk sıhhat turizminin çok daha âlâ noktalara ulaşabileceğini söyleyen Servet Terziler, atılacak 5 adımla, elde edilecek gelirin 20 milyar dolara çıkabileceğine dikkat çekti. Dr. Terziler atılması gereken adımları şu halde özetledi:

1- Kontroller artırılmalı, haksız rekabetin önüne geçilmeli.

2- Tabip olmayan şahısların hastanelerde oda kiralayarak saç ekim yapması acilen sonlandırılmalı.

3- Hizmet İhracatçıları Birliği’nin geliştirdiği, akredite kurumların listelendiği sistem desteklenmeli.

4- Saç ekimi alanında çalışabilecek hemşire ve anestezi teknisyenleri için müfredata saç ekimi dersi eklenmeli.

5- Turizm Geliştirme Ajansı’nın (TGA) sıhhat turizmine daha fazla dayanak vermesi sağlanmalı.

MERDİVEN ALTI İŞLETME UYARISI

DENETİMLERİN artması gerektiğine vurgu yapan Servet Terziler, şunları söyledi: “Türkiye’de 2 binden fazla saç ekim merkezi olduğu biliniyor. Lakin bunların yüzde 90’ından fazlası merdiven altı işletme pozisyonunda. Kontrolsüz bir halde çalışıyorlar. Bu da kalitesizliği beraberinde getiriyor. Kalite olmayınca, memnuniyet de düşüyor. Sıhhat Bakanlığı’nın ve Sıhhat Müdürlükleri’nin kaliteli sıhhat turizmi tabanı için müfredatı olmalı. Ayrıyeten işini yanlışsız yapan kurumsal yerlerin maliyetleri yüksek olduğu için, merdiven altı işletmeler daha düşük fiyatlarla ekim yaparak, ülkenin turizm gelirinin yükselmesini de engelliyorlar. Yetkili kurumlara durumu bildiriyoruz. Onlar da gerekeni yapıyor. Lakin işletme kapatılsa da farklı bir isimle, farklı bir yerde yine açılıyorlar. Bu noktada Hizmet İhracatçıları Birliği’nin oluşturduğu sistemden bahsetmekte fayda var. Türkiye’ye çok büyük hizmetleri olan bu birliğimiz, akredite sıhhat kuruluşlarını listeliyor. Bu liste sayesinde sıhhat hizmeti alacak turist gideceği kurumun akredite olup olmadığını görebiliyor. Bu sisteme herkesin takviye olup, sistemin gelişmesi için çalışması gerekiyor” diye konuştu.

 

HASTANEDE ODA KİRALAMA OYUNU

DİĞER bir değerli hususun da marka hastaneler içinde oda kiralanarak yapılan saç ekim süreçleri olduğunu kaydeden Terziler, kelamlarını şöyle sürdürdü: “Marka hastanelerden kiralama yapan birtakım berbat niyetli bireyler, kiralama yaparken hastaneye saç ekimi sürecini yapmaya ehil bireylerin evraklarını veriyor. Sonrasında ise işin uzmanı olmayan, bu süreci yapmaya yetkinliği olmayan şahıslarla hizmet veriyor. Bu hem o hastanenin markasına hem de Türkiye’nin algısına ziyan veriyor. Bu yüzden hastanelerimizin de daha dikkatli olması gerekiyor” dedi.

EĞİTİM İÇİN TÜRKİYE’YE GELİYORLAR

TÜRKİYE’nin sıhhat turizminde bir marka olma yolunda süratle ilerlediğini kaydeden Terziler, “Körfez ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve kimi Avrupa ülkelerinden tabipler eğitim almak için Türkiye’ye geliyor. Bu durumu korumak için kalitemizi artırmalı ve algımızı yükseltmeliyiz” tabirlerini kullandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.