SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Lokumlar 50, şekerler 100, çikolatalar 300 lira… Tezgahlarda bayram şenliği

Ramazan Bayramı için hazırlıklar hızlandı, Eminönü’nde şeker ve lokumlar tezgâhları renklendirdi. Eminönü esnafı, ramazandaki sakinliğin bayram yaklaşırken hareket kazandığını söylüyor. Lakin geçen yıla nazaran iki kattan fazla zamlanan şekerler vatandaşın tadını kaçırıyor. Esnaf Erdal Yusufoğlu, “Ramazanda işlerimiz durmuştu ancak artık satışlarımız yeterli gidiyor” derken vatandaş kilosu 300 TL’ye satılan çikolataya pek yaklaşmıyor.  Daha çok kilosu 50 lira olan lokum ve 100 lira olan şeker tercih ediliyor.

Lokumlar 50, şekerler 100, çikolatalar 300 lira… Tezgahlarda bayram şenliği
Akacan The Mall
18.04.2023 07:27
0
A+
A-

Lokumlar 50, şekerler 100, çikolatalar 300 lira… Tezgahlarda bayram şenliği
Ramazan Bayramı için hazırlıklar hızlandı, Eminönü’nde şeker ve lokumlar tezgâhları renklendirdi. Eminönü esnafı, ramazandaki sakinliğin bayram yaklaşırken hareket kazandığını söylüyor. Fakat geçen yıla nazaran iki kattan fazla zamlanan şekerler vatandaşın tadını kaçırıyor. Esnaf Erdal Yusufoğlu, “Ramazanda işlerimiz durmuştu lakin artık satışlarımız âlâ gidiyor” derken vatandaş kilosu 300 TL’ye satılan çikolataya pek yaklaşmıyor.  Daha çok kilosu 50 lira olan lokum ve 100 lira olan şeker tercih ediliyor.

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı, hazırlıklar hızlandı. Bayram alışverişinin adresi Eminönü’nde ise renkli şeker ve lokumlar tezgâhlarda yerini aldı. Ramazanda, zelzelelerin de tesiriyle eski tadını bulamayan Eminönü esnafı, bayram haftasında hareketin başladığını söylüyor. Bölgede uzun yıllardır dükkân işleten esnaf Erdal Yusufoğlu, “Ramazanda işlerimiz durmuştu fakat artık satışlarımız uygun gidiyor. Eminönü ticaretin kalbi, herkes burada” diyor.

Vatandaş ise her yıl olduğu üzere bu yıl da bayram alışverişi için Eminönü’nü tercih etmiş durumda. Rengârenk tezgâhların önünde her zamanki üzere şeker bayramı için hazırlık planı yapıyor. Fakat geçen yıla nazaran iki kattan fazla zamlanan ikramlık şekerler vatandaşın tadını biraz kaçırmış. Kilogram fiyatı 300 liradan başlayan çikolataya ise pek de müşteri yanaşmıyor. Geçen sene 220 lira olan çikolata 300, 340 olan da 440 lira etiketle satılıyor.

Akacan The Mall

LOKUM EN UYGUN SEÇENEK

Lokum da bilhassa kahve ikramlarının vazgeçilmez tatlısı olarak Eminönü’nde yıldız eserlerden biri. Elbette lokum fiyatlarında artış kelam konusu. Lakin çikolata ve ikramlık şekerlerle kıyaslanınca daha uygun klasik tatlılardan biri olarak öne çıkıyor. Lokumun kilogram fiyatı da 50 liradan başlayıp çeşidine nazaran 180 liraya kadar çıkabiliyor. Şekerlerin kilosu ise 100-120 lira ortasında. Tezgahlar renk renk şeker ve çikolatalarla süslenirken Hürriyet olarak bayram telaşını yerinde izledik.

Esnaf fiyat artış sebebine “rekabet” yorumunu yapıyor. “Daha değerli olsa satamayız” diyen tezgâh sahipleri artan maliyetlerin kendilerini zorladığını da ekliyor.

Konuştuğumuz vatandaşlar ise ikramlık şeker fiyatlarının geçen yıla nazaran iki kattan fazla arttığını lakin yeniden de Eminönü’nü mağazalara nazaran daha uygun olduğu için tercih ettiklerini söylüyor. Bayram alışverişine gelen Yalçın İşbilir’e fiyatları sorduk. İşbilir, “Fiyatlar olağan üzere görünüyor fakat biz yüzde 200 artırım hissediyoruz. Geçen sene lokum 20 liraydı, bu sene 50 lira. Bütçemize nazaran alıyoruz” yorumunu yapıyor.

TURİST KALABALIĞI

Lokum almak için Mısır Çarşısı’na girerseniz, dışarıdan daha yüksek fiyatlarla karşılaşıyorsunuz. Meyveli lokumlar 220 lira, fıstıklı lokumlar ise 480 lira. Mısır Çarşısı esnaflarından Sezai Ertürk, “Geçen sene 80 lira olan lokum artık 220 lira, 120 lira olan lokum ise bu yıl 480 lira” diyor. Ertürk, bayram yoğunluğunu ise şöyle anlatıyor: “Bayramı turistlerden ötürü ağır geçiriyoruz, satışlarımız hoş gidiyor. Mısır Çarşısı’nda fiyatlar yüksek olduğu için yerli müşteri burayı çok tercih etmez, biz gelen turist kümeleriyle kazanıyoruz” formunda konuşuyor.

MAHMUTPAŞA ESKİ BAYRAMLARI ARIYOR

-Lokum ve şekerlere artan ilgi, bayramlık kıyafet düşünüldüğünde geçerli değil. Her yıl çoluk-çocuk bayramlık alışverişi için dolup taşan Mahmutpaşa’da esnaf sakinlikten şikâyetçi. Esnaf Hüseyin Öztürk, “Pandemiden beri işlerimiz düzelmedi. Fiyatlarda çok artış yapmadık. Hatta müşterilerimize kârdan düşürüp yardımcı oluyoruz ancak ona karşın eski günlerimizi arıyoruz. Fabrikalar da ekonomik risklerden ötürü eser çeşitliliğini azalttı” dedi. 20 yıldır Eminönü’nde erkek ekipleri satan İbrahim Hancı ise “Eski bayramlar yok, alım gücü çok düştü. Geçen sene 500-600 liraya ceket, bin 200 liraya da kadro elbiseyi satardık. Artık ceket 1000, ekip 2 bin 500 lira oldu. Sokaklar kalabalık, hareketlilik var lakin yüzde 90’ı boş kalabalık” diyor.

‘KİMLİKSİZ ESER SAATLİ BOMBADIR’

-Gıda Güvenliği Derneği Lideri Samim Saner vatandaşları açıkta satılan, kim tarafından üretildiği aşikâr olmayan eserlere karşı uyardı. Saner, “Kimliksiz eserler sıhhat açısından saatli bombadır. Mümkün olduğunca resmikontrollerden geçmemiş eserlere prestij etmemek gerekir. Tüketici satın alırken dış ortamlara karşı muhafazalı yerlerden almalı. Büsbütün açıktaki eserlerde riskler çok fazla” dedi. Besin güvenliğinin temelinin izlenebilirliğe dayandığını aktaran Saner, şöyle konuştu: “Kim üretmiş, son tüketim tarihi nedir, resmi denetimlerden geçmiş mi üzere bilgiler lakin etikette yer alır. Açıkta satılacaksa da esnafın eser bilgilerini görünür bir biçimde tezgâhında bulundurması gerekiyor. Tüketici bunları sorgulamalı.”

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.