SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Koronavirüs alışıldık virüsleri de değiştirdi! Hastanelerde telaş veren gelişmeler…

Koronavirüs alışıldık virüsleri de değiştirdi! Hastanelerde tasa veren gelişmeler…Son devirde soğuk algınlığını bile eskiye nazaran daha ağır …

Koronavirüs alışıldık virüsleri de değiştirdi! Hastanelerde telaş veren gelişmeler…
Akacan The Mall
20.06.2022 11:22
0
A+
A-

Koronavirüs alışıldık virüsleri de değiştirdi! Hastanelerde tasa veren gelişmeler…
Son devirde soğuk algınlığını bile eskiye nazaran daha ağır mı geçiriyorsunuz? Yalnız değilsiniz. Koronavirüs pandemisi sonrası alışkın olduğumuz virüsler sıra dışı davranmaya başladı. Bu da bireyler için şaşırtan derecede ağır enfeksiyonlara neden oldu.

Geçtiğimiz ay ABD’de hastalanarak Yale New Haven Çocuk Hastanesi’ne götürülen çocuklarda mevsim normallerinin dışında 7 farklı teneffüs yolu virüsü görüldü. Bu virüsler ortasında birçok uzmanın olağandışı dalgalanmalardan sorumlu tuttuğu Koronavirüs, Adenovirüs, Rinovirüs, grip, Parainfluenza ve Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) yer aldı.

Hastanenin enfeksiyon-kontrol uzmanı ve pediatri doçenti Thomas Murray, hastaneye kabul edilen çocukların kimilerine 2 kimilerine ise 3 virüsün tıpkı anda bulaştığını söyledi. Virüslerin bu sıklıkla görünmesinin olağan olmadığına dikkat çeken Murray, “Bu yılın rastgele bir vakti için tipik değil, hele ki Mayıs ve Haziran ayı için hiç değil” sözlerini kullandı.

Akacan The Mall

TANIDIK VİRÜSLER KORONAVİRÜS SONRASI ALIŞILMADIK HALDE HAREKET EDİYOR

Koronavirüs pandemisinin üzerinden iki yıldan fazla bir mühlet geçmesine karşın, tanıdık virüsler alışılmadık biçimlerde hareket ediyor.

RSV olarak bilinen Respiratuvar Sinsityal Virüsü çoğunlukla kış aylarında görülür. Soğuk algınlığının nedeni olan Rinovirüs genelde hafif atlatılır ve insanları nadiren hastaneye gönderir.

Geçen yıl ortalıkta görünmeyen ve kısa bir müddetliğine kendini hatırlatan grip, koronavirüsün Omicron varyantının yayılmasıyla Ocak ayında tekrar ortadan kayboldu. Grip şimdilerde 2020 yılından beri görülmeyen ‘Yamagata’ soyu olmadan ortamıza döndü. Araştırmacılar soyun tükenmiş olabileceğini ya da bağışıklık sistemlerimize saldırmak için pusuda bekliyor olabileceğini belirtiyor.

SORUMLUSU PANDEMİ KURALLARI MI?

Virüslerin olağandışı hareketleri hastanelerde şimdiden güçlü bir biçimde hissedilmeye başlandı bile. Uzmanlar virüs önleyici aşıları ilkbahar hatta yazın da uygulama fikrini el altında tutarken bilim insanları koronavirüs kısıtlamaları, maske, toplumsal ara üzere pandemi kurallarının bu durumda tesirli olup olmadığını araştırıyor.

Dijital sıhhat platformu eMed’in baş sorumlusu epidemiyolog Michael Mina bunun ‘çok büyük bir doğal deney’ olduğunu belirterek pandemi müddetinde alınan fevkalâde tedbirlerin dengeyi bozduğuna dikkat çekti;

“Koronavirüse yakalanmamak için aldığımız tedbirler aslında alışık olduğumuz öteki virüslerin de bulaşımını etkiledi. Bedenin bildiği virüslere uzun mühlet maruz kalmazsanız, yakalandığınızda kendinizi gereğince koruyamayabilirsiniz. Bu da popülasyonda mevsim dışı dalgalanmalara ve bireyler için şaşırtan derecede öldürücü enfeksiyonlara yol açar.”

MASKELER ÇIKTI, VİRÜSLER MEVSİMDIŞI DEVERANA BAŞLADI

Yaz aylarının gelmesi ve dünya genelinde yapılan ağır aşılama kampanyasının da tesiri ile birçok ülke aldığı sıkı kısıtlamaları kaldırdı. Beşerler maskelerini çıkarıp iç yerlerde da yakın temasa başladı. İşte bu noktada uzun müddettir dolanımda olmayan virüsler öbür şartlar uygun olmasa da mevsim dışı hareket etmeye başladı.

35-40 yaş aralığındaki yetişkinlerin sık sık zona hastalığına yakalanması ve bilhassa yaşlılarda yine görülen Çiçek hastalığı üzere olağandışı durumların hepsi bağışıklık belleği ve virüslerin olağandışı hareketleri ile ilişkilendiriliyor.

SOĞUK ALGINLIĞI BİLE DAHA ŞİDDETLİ VE DAHA İNATÇI

Yale Tıp Okulu’nda teneffüs yolu hastalıkları uzmanı olan Richard Martinello, artık soğuk algınlığının bile eskiye nazaran daha şiddetli ve daha inatçı olduğunu belirterek, “Soğuk algınlığına yakalanan hastalarımız bile eskiye nazaran daha makus görünüyor. Virüslerle sistemli temasımız olduğunda bağışıklık sistemimiz bizi çok fazla hasta etmeden cevap veriyor ve tekrar toparlanıyor” dedi.

Epidemiyolog Mina da bağışıklık sisteminin kendine has bir hafıza sistemi olduğuna dikkat çekerek, insanların nizamlı bir ritimde virüslere maruz kalmayı bıraktığı an doğal istikrarın bozulduğunu açıkladı.

Bilim insanları şimdilerde pandemi sonrası periyodun bağışıklık sistemimiz üzerindeki tesirlerini ve virüslerin sıra dışı yayılımını araştırıyor. Araştırmacılar, Koronavirüs sonrası yeni dengeyi anlamak için  biraz daha vakte gereksinimimiz olduğunu belirtiyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.