STERLIN
23,4223
DOLAR
19,0510
EURO
20,6354
ALTIN
1.220,03
BIST
5.061,99
SON DAKİKA
Japonya’da enflasyon sürat kesti
Nebati’den Türkiye İktisat Modeli vurgusu: ‘Kararlılıkla yol alıyoruz’
Türkbank’a en yüksek teklif İGE’den
Ramazanda süt eserleri uzun mühlet tokluk sağlıyor
Almanya’ya yeni şube gayesi
2022 işsizlik oranı yüzde 10.4
En az 4 milyon emeklinin maaşı artacak! Emekliye artırım hazine dayanağı halinde olacak
11 afet vilayetinde ‘işçi kapma’ yarışı! Tadilatlar için bile eleman bulunamıyor
Zelzelenin etkilediği AVM’ler toparlanıyor
Zelzele bölgesine can verecek merkez! Aktarma merkezi ile e-ticaret güçlü kalmaya devam edecek
Piyasalara Fed ve Yellen tesiri
AYM’den kritik vergi kanunu iptali: Vergi borcunu ödeyene ceza indirimi
Her adımda zelzele bölgesine bağış: 300 bin kişi depremzedeler için 8.2 milyar adım attı
Yöresel lezzetleri dünyaya tanıtıyor
Kärcher’den Türkiye’ye yatırım ve inanç bildirisi
Fenerbahçe-Zenit maçında tatsız olay
Şenol Güneş’in veto ettiği Vrsaljko’dan veda
Fenerbahçe’de Enner Valencia’nın maksadı Beşiktaş derbisinde alanda olmak!
Galatasaray’da Okan Buruk’tan oyuncularına ikaz: ‘İpler de avantaj da bizim elimizde’
Bu sene 2 kadro düşecek, 3 kulüp Muhteşem Lig’e çıkacak
Cristiano Ronaldo’dan bir dünya rekoru daha!
Asya borsaları Yellen’ın açıklamalarından sonra düşüşte
AB, Rusya’ya 11’inci yaptırım paketini hazırlıyor
İktisat ve siyaset gündemi – 24 Mart 2023
TikTok CEO’su güvenlik telaşlarının akabinde ABD Kongresi’nde tabir verdi
Resmi Gazete’de bugün (24.03.2023)
İngiltere, İtalya’yı deplasmanda devirdi
ALBA Berlin 95-93 Anadolu Efes (Euroleague maçı)
CEV Şampiyonlar Ligi’ne Türk kadroları damga vurdu! Fenerbahçe, VakıfBank ve Eczacıbaşı yarı finalde
TikTok CEO’su ABD Kongresi’nde ifade verdi

Koronavirüs alışıldık virüsleri de değiştirdi! Hastanelerde telaş veren gelişmeler…

Koronavirüs alışıldık virüsleri de değiştirdi! Hastanelerde tasa veren gelişmeler…Son devirde soğuk algınlığını bile eskiye nazaran daha ağır …

Koronavirüs alışıldık virüsleri de değiştirdi! Hastanelerde telaş veren gelişmeler…
CyborNFT
20.06.2022 11:22
0
A+
A-

Koronavirüs alışıldık virüsleri de değiştirdi! Hastanelerde tasa veren gelişmeler…
Son devirde soğuk algınlığını bile eskiye nazaran daha ağır mı geçiriyorsunuz? Yalnız değilsiniz. Koronavirüs pandemisi sonrası alışkın olduğumuz virüsler sıra dışı davranmaya başladı. Bu da bireyler için şaşırtan derecede ağır enfeksiyonlara neden oldu.

Geçtiğimiz ay ABD’de hastalanarak Yale New Haven Çocuk Hastanesi’ne götürülen çocuklarda mevsim normallerinin dışında 7 farklı teneffüs yolu virüsü görüldü. Bu virüsler ortasında birçok uzmanın olağandışı dalgalanmalardan sorumlu tuttuğu Koronavirüs, Adenovirüs, Rinovirüs, grip, Parainfluenza ve Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) yer aldı.

Hastanenin enfeksiyon-kontrol uzmanı ve pediatri doçenti Thomas Murray, hastaneye kabul edilen çocukların kimilerine 2 kimilerine ise 3 virüsün tıpkı anda bulaştığını söyledi. Virüslerin bu sıklıkla görünmesinin olağan olmadığına dikkat çeken Murray, “Bu yılın rastgele bir vakti için tipik değil, hele ki Mayıs ve Haziran ayı için hiç değil” sözlerini kullandı.

CyborNFT

TANIDIK VİRÜSLER KORONAVİRÜS SONRASI ALIŞILMADIK HALDE HAREKET EDİYOR

Koronavirüs pandemisinin üzerinden iki yıldan fazla bir mühlet geçmesine karşın, tanıdık virüsler alışılmadık biçimlerde hareket ediyor.

RSV olarak bilinen Respiratuvar Sinsityal Virüsü çoğunlukla kış aylarında görülür. Soğuk algınlığının nedeni olan Rinovirüs genelde hafif atlatılır ve insanları nadiren hastaneye gönderir.

Geçen yıl ortalıkta görünmeyen ve kısa bir müddetliğine kendini hatırlatan grip, koronavirüsün Omicron varyantının yayılmasıyla Ocak ayında tekrar ortadan kayboldu. Grip şimdilerde 2020 yılından beri görülmeyen ‘Yamagata’ soyu olmadan ortamıza döndü. Araştırmacılar soyun tükenmiş olabileceğini ya da bağışıklık sistemlerimize saldırmak için pusuda bekliyor olabileceğini belirtiyor.

SORUMLUSU PANDEMİ KURALLARI MI?

Virüslerin olağandışı hareketleri hastanelerde şimdiden güçlü bir biçimde hissedilmeye başlandı bile. Uzmanlar virüs önleyici aşıları ilkbahar hatta yazın da uygulama fikrini el altında tutarken bilim insanları koronavirüs kısıtlamaları, maske, toplumsal ara üzere pandemi kurallarının bu durumda tesirli olup olmadığını araştırıyor.

Dijital sıhhat platformu eMed’in baş sorumlusu epidemiyolog Michael Mina bunun ‘çok büyük bir doğal deney’ olduğunu belirterek pandemi müddetinde alınan fevkalâde tedbirlerin dengeyi bozduğuna dikkat çekti;

“Koronavirüse yakalanmamak için aldığımız tedbirler aslında alışık olduğumuz öteki virüslerin de bulaşımını etkiledi. Bedenin bildiği virüslere uzun mühlet maruz kalmazsanız, yakalandığınızda kendinizi gereğince koruyamayabilirsiniz. Bu da popülasyonda mevsim dışı dalgalanmalara ve bireyler için şaşırtan derecede öldürücü enfeksiyonlara yol açar.”

MASKELER ÇIKTI, VİRÜSLER MEVSİMDIŞI DEVERANA BAŞLADI

Yaz aylarının gelmesi ve dünya genelinde yapılan ağır aşılama kampanyasının da tesiri ile birçok ülke aldığı sıkı kısıtlamaları kaldırdı. Beşerler maskelerini çıkarıp iç yerlerde da yakın temasa başladı. İşte bu noktada uzun müddettir dolanımda olmayan virüsler öbür şartlar uygun olmasa da mevsim dışı hareket etmeye başladı.

35-40 yaş aralığındaki yetişkinlerin sık sık zona hastalığına yakalanması ve bilhassa yaşlılarda yine görülen Çiçek hastalığı üzere olağandışı durumların hepsi bağışıklık belleği ve virüslerin olağandışı hareketleri ile ilişkilendiriliyor.

SOĞUK ALGINLIĞI BİLE DAHA ŞİDDETLİ VE DAHA İNATÇI

Yale Tıp Okulu’nda teneffüs yolu hastalıkları uzmanı olan Richard Martinello, artık soğuk algınlığının bile eskiye nazaran daha şiddetli ve daha inatçı olduğunu belirterek, “Soğuk algınlığına yakalanan hastalarımız bile eskiye nazaran daha makus görünüyor. Virüslerle sistemli temasımız olduğunda bağışıklık sistemimiz bizi çok fazla hasta etmeden cevap veriyor ve tekrar toparlanıyor” dedi.

Epidemiyolog Mina da bağışıklık sisteminin kendine has bir hafıza sistemi olduğuna dikkat çekerek, insanların nizamlı bir ritimde virüslere maruz kalmayı bıraktığı an doğal istikrarın bozulduğunu açıkladı.

Bilim insanları şimdilerde pandemi sonrası periyodun bağışıklık sistemimiz üzerindeki tesirlerini ve virüslerin sıra dışı yayılımını araştırıyor. Araştırmacılar, Koronavirüs sonrası yeni dengeyi anlamak için  biraz daha vakte gereksinimimiz olduğunu belirtiyor.

CyborNFT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.