SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Konutta balon yok muhtaçlık var

Türkiye’de konuta talebin canlı olduğunu söyleyen İhtimam Kuzu, “Konutta balon var deniliyordu. Balon yok ancak gereksinim var. Son yıllarda azalan üretim nedeniyle arz-talep istikrarı bozuldu. Kamu, yeni yatırımlar için dayanağını açıkladı. Artık konut üreticileri hamasetli olup üretime geçmeli. Raftan inen projelerle bu yıl kesim hareketlenecek. 2023 gayrimenkulde üretim yılı olacak” dedi.

Konutta balon yok muhtaçlık var
Akacan The Mall
05.02.2023 07:37
0
A+
A-

Konutta balon yok gereksinim var
Türkiye’de konuta talebin canlı olduğunu söyleyen İtina Kuzu, “Konutta balon var deniliyordu. Balon yok lakin muhtaçlık var. Son yıllarda azalan üretim nedeniyle arz-talep istikrarı bozuldu. Kamu, yeni yatırımlar için dayanağını açıkladı. Artık konut üreticileri hamasetli olup üretime geçmeli. Raftan inen projelerle bu yıl dal hareketlenecek. 2023 gayrimenkulde üretim yılı olacak” dedi.

Son yıllarda konut üretimi gereksinimin gerisinde kaldı. Bunu alınan ruhsat sayılarından görebiliyoruz. Azalan üretimle birlikte bozulan arz-talep istikrarı ise fiyat ve kira artışını beraberinde getirdi. Kamu, konuta erişimi kolaylaştırmak için yeni kampanya hazırlarken, üreticilere de takviye vereceğini açıkladı. Artık gözler özel kesimde… Bir müddettir temkinli ilerleyen firmaların bu yıl atağa kalkacağını lisana getiren Kuzu Küme İdare Heyeti Lideri İhtimam Kuzu ile kesimin geleceğini, yeni devir planlarını konuştuk…

ŞİMDİ ÜRETİM ZAMANI

Akacan The Mall

Sektör yeni yıla nasıl başladı?

Yeni yıla umutla başladık. 2022’de kamunun attığı kıymetli adımlar cüret verdi. Evvel dar gelirli için 500 bin konut, 1 milyon konut yeri ve 50 bin işyeri açıklandı. Sonra aralık ayında orta gelirli vatandaşlar için yeni kampanya geldi. Kredi faizi yüzde 0.69’a düştü, vade 15 yıla çıktı ve birinci 3 yıl taksitlere Hazine takviyesi açıklandı. Bu kaideler muazzam bir fırsat sunuyor. Kampanyada konut üreticileri için 25 milyar liralık takviye de yer aldı. Bu dayanakla birlikte kamu üzerine düşeni yaptı. Artık konut üreticileri hamasetli olup üretime geçmeli.

‘SAVAŞÇI RUHA SAHİBİZ’

Beklentiniz nedir? Bu yıl konut üretimi artacak mı?

Üretim artmalı. Zira konut gereksinimi ortada. 250 bin toplumsal konuta 5 milyon talep geldi. Orta gelirli kampanyası ilgiyle karşılandı. Genç nüfus, evlenmeler, boşanmalar, büyükşehirlere olan göç bize gösteriyor ki talep hiç bitmeyecek. Bir periyot konutta balon var deniliyordu. Ancak gördük ki balon yok, muhtaçlık var. Son yıllarda azalan üretim nedeniyle arz-talep istikrarı bozuldu. Talebin ve sağlanan finansman dayanağının tesiriyle projeler birbiri gerisine gelecek. Kampanya açıklandığından bu yana yeni projelerin raflardan indiğini görüyoruz. Hatta ileriki yıllarda planlanan yatırımlar kampanya tesiriyle erkene çekiliyor. Böylelikle yeni yıl inşaat için çok canlı geçecek. 2023 yatırım yılı olacak. Biz gayrimenkul geliştiren firmalar olarak savaşçı ruha sahibiz. Bugüne kadar birçok zorluk gördük. Ancak üretimden ve istihdama katkıdan vazgeçmedik. Tüm dünyada işler dururken biz tekrar şantiyelere kilit vurmadık. Sanıldığı kadar kolay değil işimiz. Fakat hem ülkemize, hem de kesime olan inancımızla yola devam ediyoruz.

‘4 YILA GEREKSİNİM VAR’

Ne vakit düzelecek arz-talep istikrarı?

Konut üretimi bugünden yarına olmuyor. Planlanması, inşası vakit alıyor. Bugün başlasak dahi, istikrarın sağlanması için en az 4 yıla gereksinim var. Türkiye’de kesimin en çok sorun yaşadığı mevzu arsa. Yatırım maliyetinin yarısını, kimi yerlerde yüzde 70-80’ini emlak oluşturuyor. Artık büyükşehirlerde, bilhassa İstanbul’da arsa bulmak sıkıntı. Dikkat ettiyseniz kesimin konuştuğu tüm modellerin temelinde arsa var. Bu mevzuda teşvikler sağlanabilir. Daldaki dernekler arsa sıkıntısının tahlili ismine çalışıyor. Ben de Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nin (GYODER) idare konseyindeyim. Dernekler, kamu-özel bölüm işbirlikleri için yeni modeller geliştiriyor ve yetkililere sunuyor. Bugün geldiğimiz noktada kamunun elindeki toprakların devreye girmesi gerekiyor. Bu yolla üretim hızlanır ve ulaşılabilir fiyatlı konutlar hayata geçer.

BAZI İLÇERE RUHSAT VERİLMESİN

Üretimde yeni adresler nereler olacak?

İstanbul özelinde bakarsak kentin merkezi ilçelerinde artık doyum noktasına gelindi, daha fazla yük taşıyamaz. O yüzden kentin korunması gereken ilçelerinde dönüşüm dışında ruhsat verilmemeli, yeni iş yapılmamalı. Bunun dışında kamu özel kesim iştirakinde konuşulan yeni modellerde kentin gelişim çeperleri değerlendirilmeli. Ulaşımı kolay vilayet, ilçelerde içinde konutu, okulu, hastanesi olan mega yerleşim alanları kurulabilir. Orada yaşayan kişi uygun planlanan ulaşım projeleri sayesinde işine rahatlıkla gidip gelebilir.

2 BİN KONUT YOLDA

Sizin gündeminizde hangi projeler var?

Kentsel dönüşümde iki taahhüt işimiz var. İstanbul’da Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yürüttüğü Yeni Fikirtepe projesinde üç parselin inşaatını üstlendik, bu projelerde çalışmalarımız sürüyor. Kısa bir mühlet evvel İstanbul Fetihtepe’de kentsel dönüşüm projesi aldık. Geliştirici olarak İstanbul ve Bodrum’da yeni yatırımlar planlıyoruz. Yaklaşık 2 bin konutun inşasına bu yıl başlarız. Yurtdışında da Özbekistan, Cezayir, İran, Karadağ ve Katar’da projeler inşa ediyoruz. Türk firmalar dünyada değerli işlere imza atıyor. Memleketler arası inşaat kesimi mecmuası Engineering News Record (ENR) tarafından hazırlanan ‘Dünyanın En Büyük 250 Milletlerarası Müteahhidi’ listesinde ülkemiz Çin’den sonra ikinci sırada. Biz de Kuzu Küme olarak 2015 yılından bu yana her yıl, listesinde yer alıyoruz. 2022 yılında listede 136’ncı sıradan 125’inci sıraya yükseldik. Yurtdışında da âlâ bir yıl geçirdik, amaçlarımıza ulaştık. Yurtdışında üstlendiğimiz projelerle ülkemize kazandırmayı, yurtiçindeki projelerimizle de istihdama katkı sağlamayı sürdüreceğiz.

ÇOCUK GİYSİ MARKASINI ALDI
PERAKENDE VE SIHHAT DALINA YATIRIM

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.