SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Koç Holding’den 2. çeyrekte 15,5 milyar TL’lik net kâr

Koç Holding’den 2. çeyrekte 15,5 milyar TL’lik net kârKoç Holding 2022 yılının ikinci çeyreğinde piyasa beklentisi olan 11,7 milyar TL’nin …

Koç Holding’den 2. çeyrekte 15,5 milyar TL’lik net kâr
Akacan The Mall
16.08.2022 20:21
0
A+
A-

Koç Holding’den 2. çeyrekte 15,5 milyar TL’lik net kâr
Koç Holding 2022 yılının ikinci çeyreğinde piyasa beklentisi olan 11,7 milyar TL’nin üzerinde 15,5 milyar TL net periyot kârı elde etti. Birinci yarıyılda holding bilançosuna en büyük katkı finans dalından sağlandı.

BLOOMBERG HT- ARAŞTIRMA

Koç Holding 2022 yılının ikinci çeyreğinde piyasa beklentisi olan 11,7 milyar TL’nin üzerinde 15,5 milyar TL net periyot kârı elde etti. Böylelikle holding yılın birinci 6 ayında geçen yılın tıpkı devrine nazaran konsolide kârını yüzde 317 artırarak 22,2 milyar TL’ye çıkardı. Tüm iş kollarında güçlü performans kârlılıkta tesirli oldu.

Akacan The Mall

2022 yılının birinci yarısında finans kesiminden konsolide net kâra 9,1 milyar TL ile en büyük ek katkı sağlandı. Finans dalını, güç ve otomotiv bölümleri takip etti. Holding yılın birinci yarısında konsolide gelirlerini geçen yıla nazaran yüzde 192 artırıp 386 milyar TL’ye yükseltti. Türkiye’nin en büyük ihracatçısı pozisyonunda olan holding, Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini sağladı. Yurt dışı gelirlerinin toplam kombine gelirlere oranı yüzde 30 düzeyinde gerçekleşti.

Hangi gelişmeler ana dallarda öne çıktı?

Enerji dalında güçlü rafineri marjları kârlılığı destekledi. Yılın birinci yarısında güçlü talep, yüksek düzeyde gerçekleşen eser marjları ve yüksek kapasite kullanımı müspet gelişmeler ortasında yer alırken, güç fiyatlarındaki keskin artış göze çarptı. Böylelikle güç kesiminden konsolide net kâra katkı yıllık yüzde 998 artarak 5,3 milyar TL oldu.

Otomotiv cephesinde ihracat mutabakatları, eser dağılımı ve sarfiyat denetimiyle fiyat disiplini müspet gelişmeleri içerdi. Öteki taraftan, arz kaynaklı kesintilerin tesirinde yavaşlayan ihracat pazarı ve iç pazardaki zayıf talep ise negatif gelişmeler ortasında yer aldı. Otomotiv tarafından konsolide net kâra katkı yıllık yüzde 114 artışla 5,2 milyar TL’ye çıktı. Ford Otosan 60,7 milyar TL, Tofaş 26 milyar TL, Türk Traktör 8,9 milyar TL ve Otokar 3,7 milyar TL gelir sağlarken, şirketlerin her biri gelirlerini yıllık bazda artırdı.

Dayanıklı tüketimde güçlü gelirler ve fiyatlama disiplini, satın alınan yeni operasyonlara katkı sağladı. Ama, birinci yarıda yurt içi ve yurt dışında azalan talep, zayıf euro, yüksek hammadde maliyetleri ve lojistik pazarlama masraflarının tesiriyle artan faaliyet sarfiyatları negatif gelişmeler ortasında yer aldı. Öbür taraftan, sağlam tüketim dalının konsolide net kâra katkısı yıllık yüzde 10 artışla 752 milyon TL’ye çıktı.

Holding bilançosuna en büyük katkı ise birinci yarıyılda finans dalından sağlandı. Bölümün konsolide net kâra katkısı yıllık yüzde 578 artışla 10,6 milyar TL oldu. Vadesiz mevduat ve ferdî kredilerde pazar hissesi kazanımı, yeni müşteri kazanımı ve korunaklı sermaye tamponları, sağlam likidite müspet ögelerinden oldu.

Net faal bedelindeki iskonto tarihi düşük düzeylere geriledi

Şirketin 2017’den bu yana net etkin pahasının iskontosu yüzde 10 civarında iken, bugün yüzde 35 ile tarihî düşük düzeyde yer alıyor. Şirket yatırımcı sunumunda bu durumun esas sebeplerini, “Türkiye pay senetlerindeki satış, Türkiye risk primi ve Koç Holding yabancı yatırımcı oranı ortasındaki yüksek korelasyon” olarak belirtti.

Koç Holding Nisan 2022 prestijiyle temettü tarafında 2,3 milyar TL ödeme yaparken, şirketin temettü dağıtım oranı yüzde 15 olarak gerçekleşti. Son finansalları ile birlikte Koç Holding’in 127 milyon dolar solo net nakit, 1,4 milyar dolar brüt nakit, 213 milyon dolar YKB sermaye gibisi tahvil yatırımı ile güçlü nakit konumu tuttuğu görülüyor. Başka taraftan, şirketin kombine net finansal borçlarının FAVÖK’e oranı 1 çarpan ile sürdürülebilir borçluluk oranına işaret ediyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.