SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Kimseyi ikna edemiyor… Vladimir Putin’in propagandası yerle bir oldu!

Kimseyi ikna edemiyor… Vladimir Putin’in propagandası yerle bir oldu!Ukrayna’ya başlattığı işgal operasyonuyla savaş ilan eden ve 80 gündür bu …

Kimseyi ikna edemiyor… Vladimir Putin’in propagandası yerle bir oldu!
Akacan The Mall
14.05.2022 10:07
0
A+
A-

Kimseyi ikna edemiyor… Vladimir Putin’in propagandası yerle bir oldu!
Ukrayna’ya başlattığı işgal operasyonuyla savaş ilan eden ve 80 gündür bu ülkedeki sivil ve askeri maksatları vurarak sayısız mevte yol açan Vladimir Putin istikametini Donbass’a çevirdi. Buradaki etnik Rus nüfusunun dayanağını gerisine almak isteyen Putin’in bu planı da tutmamış üzere görünüyor. Pekala Putin’in propaganda kampanyasının arkasında neler var ve bu taktik neden işe yaramıyor? İşte ayrıntılı bir analiz…

Kremlin, Rus İmparatorluğu devrinden kalma bir fikir olan “Novorossiya” yahut “Yeni Rusya” kavramı etrafında odaklanan bir Rus kimliği hissiyle Donbass sakinlerinin beyinlerini yıkamaya çalışıyordu.

Rus başkan Putin’in hükümeti, 2014’ten sonra, büyük ölçüde Rusça konuşan nüfusun kalplerini ve ruhlarını kazanmak gayesiyle doğu Ukrayna bölgesinde yaygın bir dezenformasyon kampanyası ve tam teşekküllü propaganda başlattı.

Akacan The Mall

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, dün Rusya Güvenlik Kurulu’na bu türlü katıldı

RUSYA UZMANI AKADEMİSYEN BİR BİR AÇIKLADI

Lakin Cambridge Üniversitesi’nden bir akademisyen olan Dr. Jon Roozenbeek, Rusların bunu yapamadıklarına, zira yanlış bir yaklaşım benimsediklerine inanıyor. Dr. Roozenbeek’e nazaran bu efor kâfi ivme kazanmadı ve Rusya Donbass’ta istediği sonuca bir türlü yaklaşamadı…

Dr. Jon Roozenbeek, Vladimir Putin’in 2014’ten sonraki yaygın dezenformasyon kampanyasının yanlış yoldan gitmesi nedeniyle geri teptiğini söyledi. Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki propagandanın mahallî sakinleri ikna edemediği düşünülüyor.

Uzmanlar bir düşmana karşı nefreti nitekim alevlendirmek ve bunun manalı aksiyonlara yol açması için “biz onlara karşı” ögesinin devrede olması gerektiğini öne sürüyor. Lakin Rusya’nın dezenformasyon kampanyasının “bizi” değil, “onları” yaratmaya fazla odaklandığına inanıyor.

Kremlin, Kiev’in çok sağcılar tarafından yönetildiği ve Donetsk ve Luhansk’ın kelamda “Halk Cumhuriyetleri”ndeki Rus varlığının bir “Nazilikten arındırma” misyonu olduğu çizgisini tekraren papağan üzere tekrarladı.

Harkov’daki yıkım… Rusya’nın Donbass planının en değerli ayaklarından biri bu kent

KREMLİN BİREBİR ŞEYİ ‘PAPAĞAN’ ÜZERE TEKRARLADI

Dr. Roozenbeek, bunun Rusya’nın planının püf noktası olduğuna ve bir dereceye kadar işe yaradığına inanıyor. Bununla birlikte, tüm plan, “grup içi” bir kıssanın, “onlara” rakip olacak “biz”in eksikliği nedeniyle çözüldüğünü söylüyor.

“Kremlin’in küme içi düşmanlığı küme içi kimlik inşasına tercih etme kararı ve var olmayan Ukraynalı ‘faşistler’ hakkındaki palavralarının Rus yanlısı hisleri ne ölçüde desteklediğini büyük ölçüde abartması, işgalin stratejik bir ehemmiyete sahip olmasının temel nedenleridir. Ve bu birebir vakitte lojistik felakettir.” diyen Roozenbeek, doktora tezini de bu husus üzerine yazmış bir uzman.

‘NOVOROSSİYA’ BEYİN YIKAMA TEŞEBBÜSÜ BAŞARISIZ OLDU

Jon Roozenbeek, doktora tezini yazdığı sırada, Rus propagandasının ne kadar kapsamlı bir biçimde ele alındığını ölçmek için dört yıl boyunca bölgedeki düzinelerce medya kuruluşundan gelen 85.000’den fazla makaleyi tahlil etti.

İçeriğin yarısının her zamanki üzere çalışmaya devam ettiğini, lakin üçte birinin sistemli olarak propagandaya ayrıldığını buldu.

Ukrayna’da son durum: Bomboş yollar ve paramparça olmuş araçlar…

Dr Roozenbeek, “Kremlin tarafından yönetilenler de dahil olmak üzere, Luhansk ve Donetsk’te Rus dayanaklı ayrılıkçılara verilen takviye sonrasında kimlik ve ideoloji inşasına verilen değere karşın, küme içi kimlik çok az desteklendi” dedi.

Roozenbeek’in şu tespiti epeyce çarpıcı:

“2014’ten sonra Donbass’ta bulabildiğim kimlik oluşturma propagandası bilinmeyen, berbat tasarlanmış ve hemen unutulmuştu. Halkı Novorossiya’yı çağırmaya yönelik siyasi teşebbüsler 2015 yazında bir kenara atıldı, lakin bu kadar zayıf propaganda, zati pek talihlerinin olmadığını gösteriyor.”

“Putin, Donbass’ta bile Ukrayna ulusal kimliğinin gücünü önemli biçimde hafife aldı ve Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerindeki kendi propaganda makinesinin gücünü abarttı.” diyen Rusya uzmanı Ukrayna’nın eforlarını tehlikeye atabileceğinden, devam eden savaşla propagandanın daha fazla yayılmamasını sağlamaya muhtaçlık olduğunu da kelamlarına ekledi.

Roozenbeek “Novorossiya ya da öteki yarım yamalak ideolojik anlatıların saçmalığı Batı’da yayılmaya başlarsa, Ukrayna’ya topraklarından büyük bir kısmı bırakması için baskı yapmak için kullanılabilir, zira Donbass’ta uzayan bir savaş global toplumun ziyan görmesine neden olur. Sonlar çok yıpranacak” dedi.

Putin’in bu planı da tutmazsa hangi hamleyi yapacağı merakla bekleniyor

LAVROV’UN KELAMLARI REAKSİYON ÇEKMİŞTİ

Rus propaganda savaş makinesi, Ukrayna’yı Nazi idaresinin pençelerinden kurtardıklarına hakikaten inanan askerlerin ortaya çıkan kıssalarıyla bugünlerde de gündemde kalmaya devam ediyor.

Rusya dışişleri bakanı Sergey Lavrov, İtalyan televizyonunda Nazi konusunu yine gündeme getirmiş ve Yahudi olan Ukrayna Devlet Lideri Zelenski’nin bir Nazi olduğunu tez etmiş ve hatta bununla da kalmayıp Adolf Hitler’in Yahudi kanı taşıdığını söylemişti.

“Zelenski Yahudi’yse ne yapalım? Bu gerçek, Ukrayna’daki Nazi ögelerini ortadan kaldırmıyor.” diyen Lavrov, İtalyan televizyonuna verdiği röportajda, Hitler’in de Yahudi kanı taşıdığına inanıyorum” dedi. “En makus Yahudi düşmanlarından kimileri Yahudilerdir” kelamlarını kullanmıştı.

Lavrov’un kelamları ortalığı karıştırmış ve Rusya ile İsrail’i karşı karşıya getirmişti

Bu temelsiz açıklamalara duyulan öfke, İsrail hükümetinin olanları “affedilemez” olarak nitelendirmesine ve Rus büyükelçisini görüşmeye çağırmasına yol açmıştı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.