SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

İsveç Başbakanı’nın karısı rahip oldu

Türkiye ile son olarak Kuran yakma hadsizliği nedeniyle kriz günlerinin yaşandığı bir devirde İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un karısı Birgitta Ed dini eğitimini tamamlayıp Luteryen kilisesi rahibi oldu.

İsveç Başbakanı’nın karısı rahip oldu
Akacan The Mall
24.01.2023 07:27
0
A+
A-

İsveç Başbakanı’nın karısı rahip oldu
Türkiye ile son olarak Kuran yakma hadsizliği nedeniyle kriz günlerinin yaşandığı bir periyotta İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un karısı Birgitta Ed dini eğitimini tamamlayıp Luteryen kilisesi rahibi oldu.

Başkent Stockholm’de Kuran yakma hareketi sonrası dine hakaret tartışmalarının sürdüğü bir ortamda, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un (59) eşi Birgitta Ed (54) kiliseye kabul edilerek rahip oldu. Birgitta’ın rahip unvanını aldığı merasim, Stockholm’ün 80 km batısındaki Strangnas Katedrali’nde yapıldı. İsveç Kilisesi Piskoposu John Dalman başkanlığındaki aktifliğe, Birgitta’ın Başbakan eşi Ulf Kristersson ve 3 kızları ile ülkenin eski başbakanlarından Carl Bildt ve Adalet Bakanı Gunnar Strömmer de katıldı.

 

Akacan The Mall

ÜÇ ÇOCUĞU EVLAT EDİNDİLER

32 yıldır evli olan Birgitta-Ulf çifti üç çocuklarını Çin’den evlat edinmişti. Merasimde ayrıyeten bir kişi daha rahip unvanını alırken, lokal basın ayin sırasında Birgitta’nın gözlerinin dolduğunu yazdı. Birgitta, gelecek yıl birebir katedralde din insanı olarak çalışmaya başlayacak. Aile meskenleri zati Strangnas’da bulunan çift, Stockholm’deki başbakanlık konutuna geçen aralıkta taşınmıştı. Bu ortada Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store’in eşi Marit Slagsvold da rahip.

YEĞENİNİN MEVTİ ÜZERİNE

Birgitta Ed, 2017 yılında dine odaklanmadan evvel, 25 yıl boyunca halkla bağlantılar (PR) alanında çalışmıştı. Çin’le ticaretin geliştirilmesine yönelik projeler yöneten Birgitta, ayrıyeten İsveç’in Euro bölgesine katılmasını destekleyen başarısız bir kampanyada vazife almıştı. 2003’te yapılan referandumda halkın birçok, ortak para ünitesine karşı çıkmıştı. Kendi anlatımına nazaran Birgitta Ed, 2016 Noel’inden kısa mühlet evvel, o vakit 24 yaşında olan yeğeninin intiharı ile hayatını sorgulamaya başladı ve daha “anlamlı” bir şey yapmak istediğine karar verdi. Birgitta, son 7 yıldır din eğitimi alıyordu, ayrıyeten bu alanda yüksek lisans da yaptı.

 

KADIN RAHİP STATÜSÜNDE

İsveç Luteryen kilisesi, Katolik kilisesinin tersine 1958’den beri bayanların rahip olmasına, rahiplerin evlenmesine müsaade veriyor. Halihazırda bu ülkedeki bayan rahip sayısı, erkek meslektaşlarından daha fazlaydı. Katolik kilisesinde dünyadan elini çekip manastıra kapanan bayanlara rahibe ismi verilirken. Luteryen kilisesinde bayan rahipler, tıpkı erkek meslektaşları üzere ayin ve vaftiz merasimlerine liderlik edebiliyor.

 

KURAN YAKMANIN YANKILARI SÜRÜYOR

 

O PROVOKATÖR: İSTEDİĞİM ÜZERE OLMADI

İsveç’te Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünden Kuran yakan çok sağcı siyasetçi Rasmus Paludan, İsveçli Expressen gazetesine konuştu. Vefat tehditleri aldığını söyleyen Paludan, “Türkiye’ye gol attığımı sandım. İşte bu dedim. Lakin hayal ettiğim üzere sonuçlanmadı” dedi. “Sosyal medyada dakikada yaklaşık 20 tehdit iletisi alıyorum” diyen Danimarkalı, tekrar de pişman olmadığını kaydetti. Paludan “Korkuyor musunuz” sorusuna ise “Evet, birileri açıkça beni öldüreceğini söylediğinde korkarım” karşılığını verdi.

 

FİNLANDİYA’DAN REAKSİYON GELDİ

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç’teki Kuran yakma aksiyonuna reaksiyon gösterdi. Stockholm üzere NATO üyeliği için Ankara’nın onayını bekleyen Helsinki hükümeti, kelam konusu aksiyonu NATO üyeliğine giden yolda bir “yük” olarak nitelendirdi. Hareket sonrası İsveç ve Türkiye savunma bakanları ortasındaki görüşmenin iptal edilmesine değinen Haavisto, “Diyaloğun ertelenmesi muhtemelen NATO süreci için kötü” dedi. Finlandiyalı Bakan, irtibat için yeni imkanları bekleyeceklerini kaydetti.

 

İSVEÇ: MUTABAKATA YAKINDIK

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, kriz öncesinde Türkiye ile sıkıntıların üstesinden gelmeye çok yaklaştıklarını söyledi. CBC News’e verdiği mülakatta Billström, “Türk meclisinin onay sürecini başlatma vaktine çok yaklaştık” dedi. Türkiye, Macaristan ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamayan son ülkelerden. Türkiye, İsveç’ten terör örgütü PKK/YPG ve FETÖ’ye göz yumulmaması ve aranan bireylerin iadesini istiyor. Son kriz üzerine İsveçli bakanın Ankara ziyareti iptal edilmişti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.